1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

S3 8l 01' Facelift Haldex doesn't work

killfame Jan 20, 2017

  1. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    Hello, everyone.
    As title says... My "quattro system" don't work for the past few days.
    I notice that something unusual and wrong continue to happend, while driving on straight lines especially last night.
    The car was spinning front tires too much, here where i'm living is now snowy.
    So, i decide and take the car on parking lot and voila, what to expect... rear tires are on winter vacation, no one there.
    Last week i was having some fun and everything seemed to be really good, donuts were the best fun though.
    Anyways, i just was to my second and reserved mechanic and thats what VCDS read and found

    He suspect the pre charge pump, but the car is not lifted yet, the earlier can be looked out would be in monday.
    Last night i spend around 4 hours of reading possibilities for the exact reasons that can caught haldex to not work.... I hope it's not something very big..
    Every single, guess, opinion, knowledge is very welcome !

    Thank you, Dimitar!
    Ps: I'm sorry if there's something wrong with my english and it's
    incomprehensible!
     

    Attached Files:

  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. tcg

    tcg Registered User

    925
    454
    63
  4. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
  5. Gops

    Gops Badger 5 Edition VCDS Map User

    3,189
    679
    113
    You can check with VCDS and cycle the pump. If you cant hear it then its a gonner. Easy to check the connections though.
     
  6. samurai

    samurai Registered User

    193
    309
    63
    ... my problem was ...
    [​IMG]

    [​IMG]

    ... i found something similar, little improvised and it still work after 2 years ...
    [​IMG]
     
  7. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    Well, when we check it in monday, will leave the answer.
     
  8. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    First fault usual earth strap
     

    Attached Files:

  9. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    Cable fixed, butnow is not reading anyfault codes, we did couple of tests, nothing showed up and still nothing on the back, any suggest?
     
  10. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    So, we give connection on the pump with battery, kick it gently just a little with hammer and she was trying, trying struggling and nothing. Seems like she's just too old for that.
     
  11. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    I still have no idea what's wrong inside, today when we give it power from battery and kick it gently with hammer, sounded like is trying, but no..stops. We will give it a chance and open it to check.
    Do you suggest oil and filter change after whole process?
    i don't even know the car history and have no idea if it's been changed ever since factory, sad fact...
     
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. samurai

    samurai Registered User

    193
    309
    63
    i had same problems, well mine was work but to slow its easy to take a part whole pump (well more or less) ... dont forget to change all O rings
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  14. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    Thank you SOOO MUCH!!! for sharing this knowledge, info..process.. with me.
    Unfortunately no chance to use my own garage canal and did all this by my self.
    I'll show these pictures to my reserve mechanic, hopefully he's giving best try.
    Thank you once again!
     
  15. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    Everything went how it should be, quattro working now ^^
    Unfortunately i couldn't take any pics of the process, because was sitting there for past few days.
    My mechanic said that, there was no dirt inside of it but :DD there was only one little peace left from both brushes, i was surprised what i see and what it's supposed to look like ... :D
    The good news from whole operation were that, when we change haldex oil&filter, the oil was obviously dark but, filter was plastic sooo, which means only one good thing.
    that's been changed somewhere in the past of it's life.. Now i'm better feeling, since i own it year now.

    BIG CHEERS ONCE AGAIN!!!
    I'm going back to London soon, if you're nearby, let me buy you a bear!
     
  16. samurai

    samurai Registered User

    193
    309
    63
    he he, that would be a problem. Last time i was in London was in march 2017 but dont worry i will drink for you in my country, cheers mate :rock: and i am glad your haldex work again
     
  17. Tj 0785

    Tj 0785 Registered User Bronze Supporter Silver Supporter VCDS Map User

    3,782
    1,147
    113
    Time travel?
    Seriously tho that is some good work,I wouldn't know where to start with something like that I would end up buying 1
     
    Last edited: Jan 31, 2017
  18. <tuffty/>

    <tuffty/> Badger 5 Edition...Its all about the flow... Staff Member Moderator

    24,314
    5,588
    113
    If you are buying the bears I'll have a Panda

    <tuffty/>
     
    killfame and Tj 0785 like this.
  19. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    I see that, you're from Slovenia, i am from Bulgaria, is not that far away :racer::blackrs4::oncomingpolice::oncomingpolice::walking::salute::busted cop::blahblah1::rulez::sos::superman:
     
    Last edited: Jan 31, 2017
  20. killfame

    killfame Registered User

    169
    70
    28
    My bad, otherwise no worries :pandaface: :glee:
     
    <tuffty/> likes this.
  21. tcg

    tcg Registered User

    925
    454
    63
    A real 4x4?
     
  22. <tuffty/>

    <tuffty/> Badger 5 Edition...Its all about the flow... Staff Member Moderator

    24,314
    5,588
    113
    With a bike engine ;)

    <tuffty/>
     
    tcg likes this.

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information