Noise on tickover when cold

rodenal

Registered User
Since about last week, when i start the car from cold on tickover its making a weird sort of, well ticking. It's fairly loud makes it sound diesel-ish

The noise changes speed with the revs and has definately only just started occuring.

Only happens when cold, clears up within 5-10 mins.

Doesnt seem to affect the driving of the car in any way either.

I havent had time to get underneath the car to try and check exactly where it's coming from, but i dont like the sound of it.

Any suggestions as to what it might be are welcome
 

rodenal

Registered User
Oh yeah, '97 1.6
 

Ian W

Registered User
Probaly just hydraulic tappets, try an oil change, normally sorts them out

*experience on other cars, not audi's :)*
 

rodenal

Registered User
It's not really rattling, more of a tick just louder than usual - plus if it was the flywheel wouldnt it occur all the time not just when the car's cold?
 

Aky

Aky
mine only started rattling when I first started it up then got worse. If you dip the clutch does the noise disappear? if not then its not clutch/flywheel related.
 

rodenal

Registered User
Nah it stays even with the clutch dipped, im about to service the car this month anyway so ill see how it reacts to that.

Just a pain in the *** this starting now as im gonna sell it soon!
 

satanmademedoit

Registered User
I'm with the tappet suggestion, and a motor will never refuse a good oil change even if it doesn't sort your problem,... always money well spent!

(I also have not much Audi experience so be gentle....):)
 

VAGMAN1

Registered User
definitely the hydraulic tappets - you could try using an engine flush such as that by Forte - the problem happends as the lifters get caked in oilly crud over time, thus stopping oil getting in to them as soon as would normally be the case - hence the ticking noise which is un-lubed metal-on-metal
 
Top