1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Start/Stop system fault

D-Lat Nov 9, 2017

  1. Filipão

    Filipão Registered User

    221
    116
    43
    @hellodave

    No, new thermostat is working flawlessly, don't worry.

    Make sure they bleed the system and top it up, otherwise coolant level will drop and you'll get a warning.
     
    Last edited: Mar 23, 2019
    hellodave likes this.
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. cuke2u

    cuke2u Well-Known Member

    12,896
    5,232
    113
    If the car is plugged into the Audi diagnostics it should run the engine and coolant pumps in a specific way to eliminate air locks..
     
  4. gromit2468

    gromit2468 Registered User

    1
    0
    1
    Interesting to see all these similar stories. I had the same problem on my March 2017 S4 last June. It took a while to get the parts to fix it, as it seemed the problem was quite a new one then. Anyway, it re-occurred last week and the car is back at the dealers. Pretty annoyed that this failure has now happened once per year. Its my first Audi and I love it, but doesn't fill me with confidence about keeping it when the warranty runs out next year.
     
  5. Audi_doody

    Audi_doody Registered User

    1
    0
    1
    Long time lurker, first time poster.
    My S4 has today suffered the same issue. Dec 2017 build with 12k miles.
     
  6. RichardMMM

    RichardMMM Registered User

    111
    46
    28
    Yes it has happened twice on mine now. First in October last year and then again a few weeks ago. They have replaced the thermostat for a second time. They claim it has been redesigned now but I’m not sure I believe them.
     
  7. Mahog

    Mahog Registered User

    7
    1
    3
    You can add me to the list....

    Car suffered same symptoms and is now with Audi for suspected thermostat failure.

    Audi S4 MY18- Build week 22 of 2018. 5700 miles and driven since August.
     
  8. Boosted_Six

    Boosted_Six Registered User

    172
    129
    43
    Add mine to the list, seems to stop the fans going full chat if I pull over and turn the engine off for 20 seconds then resume journey. Oil temp gauge returns to 90 as well then. Audi want the car back in two weeks for the thermostat.
     
  9. PhilM

    PhilM Registered User

    31
    30
    18
    Add mine to the list. Jan 18 registered car, 24k miles.
    Symptoms, EML on, fans run at 100% from cold. Water temp shows 100c (normally 90c) and Oil temp barely if ever gets above 60c (normally 85-95c) Also it doesn’t do a “cold start” idle like it normally does holding the revs around 1200 for a few seconds, instead, it goes straight to 800rpm and splutters a touch until it stabilises without the warmup enrichment. Gearbox shifting also seems to be a little rougher.

    Here’s the pertinent bits of a VCDS as an incase it helps anyone in the future:


    Code:
    Address 01: Engine (J623-CWGD)       Labels:. 07K-907-309-V1.clb
       Part No SW: 8W0 907 559 G    HW: 06M 907 309 D
       Component: 3.0l V6 TFSI  H22 0008 
       Revision: B2H22000   
       Coding: 0A2A00322526050B34080000000000000000000000000000
       Shop #: WSC 06324 790 00001
       ASAM Dataset: EV_ECM30TFS0118W0907559G 001011
       ROD: EV_ECM30TFS0118W0907559G.rod
       VCID: 49CEAB3079361C0F5D7-801C
    
    3 Faults Found:
    33160 - Engine Coolant Temperature Sensor 3
              P01E4 00 [237] - Implausible Signal
              MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
                 Freeze Frame:
                        Fault Status: 00000001
                        Fault Priority: 2
                        Fault Frequency: 1
                        Mileage: 39272 km
                        Date: 2019.09.20
                        Time: 14:09:53
    
                        Engine speed: 1255.50 /min
                        Normed load value: 3.1 %
                        Vehicle speed: 120 km/h
                        Coolant temperature: 56 °C
                        Intake air temperature: 30 °C
                        Ambient air pressure: 1010 mbar
                        Voltage terminal 30: 12.940 V
                        Unlearning counter according OBD: 40
                        Engine status: COENG_RUNNING
                        Engine status-Test_Program_Co Eng st COMPU VERB UBYTE: 3
    
    30226 - Engine Temperature too Low
              P3081 00 [237] - -
              MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
                 Freeze Frame:
                        Fault Status: 00000001
                        Fault Priority: 2
                        Fault Frequency: 1
                        Mileage: 39271 km
                        Date: 2019.09.20
                        Time: 14:09:26
    
                        Engine speed: 1857.00 /min
                        Normed load value: 17.6 %
                        Vehicle speed: 117 km/h
                        Coolant temperature: 58 °C
                        Intake air temperature: 29 °C
                        Ambient air pressure: 1010 mbar
                        Voltage terminal 30: 12.860 V
                        Unlearning counter according OBD: 40
                        Engine status: COENG_RUNNING
                        Engine status-Test_Program_Co Eng st COMPU VERB UBYTE: 3
    
    11786 - Sensor for Cylinder Head Temperature
              P017B 00 [237] - Implausible Signal
              MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
                 Freeze Frame:
                        Fault Status: 00000001
                        Fault Priority: 2
                        Fault Frequency: 1
                        Mileage: 39271 km
                        Date: 2019.09.20
                        Time: 14:09:22
    
                        Engine speed: 1890.50 /min
                        Normed load value: 16.5 %
                        Vehicle speed: 120 km/h
                        Coolant temperature: 58 °C
                        Intake air temperature: 28 °C
                        Ambient air pressure: 1010 mbar
                        Voltage terminal 30: 12.860 V
                        Unlearning counter according OBD: 40
                        Engine status: COENG_RUNNING
                        Engine status-Test_Program_Co Eng st COMPU VERB UBYTE: 3
    
    Readiness: 0000 0000
    Dealer still has mine waiting a thermostat to arrive from Germany tomorrow.
     
  10. Peter Huggon

    Peter Huggon Registered User

    17
    3
    3
    OK really ****** now. Just under 12 months and the fault has returned ... all the same symptoms and have to wait for Audi Assistance to come out tomorrow morning so that the dealer will book me a hire car. This is the third thermostat failure in 2.5 years .... seriously worried about what I’ll do when the warranty runs out in March.
     
  11. SiPie

    SiPie Registered User

    76
    72
    18
    Extend your warranty
     
    cuke2u likes this.
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. Peter Huggon

    Peter Huggon Registered User

    17
    3
    3
    Is that expensive (silly question I guess)?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. cuke2u

    cuke2u Well-Known Member

    12,896
    5,232
    113
    Peter Huggon likes this.
  15. Peter Huggon

    Peter Huggon Registered User

    17
    3
    3
    cuke2u likes this.
  16. Stephen Saunders

    Stephen Saunders Registered User

    2
    0
    1
    Same thing started happening on my 2018 S5 last night. There idle sounds rough and fans sound odd. Then the warning light came up and the start stop feature disabled message.

    called my dealer this morning. They can’t fit me in till next Friday and if I want a loaner then I would need to wait a month!

    It’s my first Audi and not exactly the premier dealership experience I was hoping for.
     
  17. RichardMMM

    RichardMMM Registered User

    111
    46
    28
    Use Audi assist, instant loan car and you jump the queue. Just be firm on the phone you are concerned about driving it because of the noise
     
  18. Stephen Saunders

    Stephen Saunders Registered User

    2
    0
    1
    Audi assist have been round. It was the thermostat. The guy used to work for Audi and knew what it was straight away. Said it’s very common.

    The service centre at my local Audi is shut now so it’s going on a wagon Monday morning.

    just waiting for a hire car to be dropped off (Golf)
     
  19. RichardMMM

    RichardMMM Registered User

    111
    46
    28
    Good news they are sorting it out quickly. I’m my experience it is the same with all makes, prestige or not, if something effects you driving the car and you need it fixing quickly with a loan car it is better to call the breakdown service.
     
  20. Filipão

    Filipão Registered User

    221
    116
    43
    Just make sure they bleed the system before delivery back to you, mine was not bled and I had to top it up at home. Disgraceful.
     
    Last edited: Jan 4, 2020
  21. TT owner/ws

    TT owner/ws Registered User

    1
    0
    1
    2015 Audi TT happened to my car yesterday stop start system fault appeared to also effect the performance booked in for tomorrow fingers crossed
     
  22. arovbukay

    arovbukay Registered User

    5
    0
    1
    Hi All, I recently got this on my A6 - 2017. 18K on the clock. Starting the car from cold last week it attempted to start, then stopped, Mirrors opened, closes, When pushing the Start/Stop button again I got the system fault error and the car reluctantly started. However this weekend the car was parked having driven for 15mins or so - noticed the fan was going even after the car was off (it's done that a few times, been told this is normal) so didn't think much of it. Returned to the car approx 4 hours later, when pressing the start/stop no error- engine would tick over, just a click. All electrics were working so didn't think it was the battery, though someone offered a jump start and it worked. Has been working since but not sure what happened there? is the battery draining? could the fan have killed the battery?
     
  23. SiPie

    SiPie Registered User

    76
    72
    18
    Same problem with me but different symptoms.

    Temp will not rise at all, heaters hardly blowing warm (-2 this morning, before anyone says anything), stop start error..

    Audi VW chap arrives within 40 minutes :icon thumright: and confirms what I already knew. Car booked in tomorrow as I'm a key worker.

    S4 Avant first reg Jan 2018 with 10,114 miles on it, poor show Audi
     
  24. SiPie

    SiPie Registered User

    76
    72
    18
    However, on gentle journey home, temp eventually up to notch above 90 and fans on all the time. Heh ho
     
  25. SiPie

    SiPie Registered User

    76
    72
    18
    Service manager chap actually admitting all that has been said here. Thermostat housing in S models around that age not up to job and has been superseded with a reworked part. Unusual for them to admit that it’s a problem.
    Not so good to see my perfectly cleaned interior wiped down with about a gallon of anti bacterial spray. Understandable though.
     
  26. Kevin Gall

    Kevin Gall Registered User

    31
    5
    8
    Hi guys just had exact same fault start stop fault, temp at 100c fan and fan full blast, I scanned for faults myself and this was faults, cleared faults drove car for a bit all OK, then wife drove car and it happened again, car now in highland audi inverness cars a 2018 b9 s4[​IMG]

    Sent from my VOG-L09 using Tapatalk
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information