1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

VAGCOM

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by clarkey2r, Aug 6, 2008.

  1. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    I have a MK4 Golf (that has an airbag light on and service indicator) and in the next month or so will be buying a S3.

    Is it worth be buying a VAGCOM?

    If so, which one? How much are they? Are they easy to use?

    Thanks in advance
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Dec 20, 2014]

  3. Andy_S3
    Offline

    Andy_S3 Member VCDS Map User

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    722
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    some dealers will charge around £60 just to hook your car up to VAGCOM so i think its worth buying as it soon pays for itself. However there is a lot to learn about the program, im still a complete novice myself but am determined to get the most out of it! VAGCOM should be able to clear your service indicator but im not sure about the airbag light. Could be a sensor? Oh and excellent choice on your new car :yes:
    #2
  4. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    I dont think there is actually a problem with a sensor, it just got disturbed when i was messing around with the seat and can be just cleared!

    djakster - which vagcom have you got? how much was it?
    #3
  5. Andy_S3
    Offline

    Andy_S3 Member VCDS Map User

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    722
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    I bought the HEX&CAN USB lead from the Rosstech website which means you can run it on most VAG cars and it was $349. However im sure you can get a lead without the 'CAN' interface which will work fine on the S3 or Golf for about half the price. The reason I went for the more expensive option is in case I upgrade to a newish VAG car or my friends need to borrow it.
    #4
  6. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!! VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,978
    Likes Received:
    32
    [Aug 6, 2008]
    what does it cost nowadays for VAG-com.....i have an aftermarket lead that lets me do the basic stuff...although wont let me use the measuring blocks to check turbo pressure etc....assume i need to purchase the activation code for this
    #5
  7. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
  8. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!! VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,978
    Likes Received:
    32
    [Aug 6, 2008]
    id go for the USB lead if i were you..... much easier to use and you dont have to worry about about messing software up when unplugging whilst your laptop is on
    #7
  9. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    After i had posted it i realised i had picked the wrong one! oops!

    where abouts in sheffield are you from? I live in high green!
    #8
  10. scott_johnson
    Offline

    scott_johnson Audiless

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Messages:
    874
    Likes Received:
    1
    [Aug 6, 2008]
    Tim, you say aftermarket lead?? Ive got one but havent a clue which software it will work with!! was a £10 ebay special!! what set up have you got... ie, lead / software wise??
    #9
  11. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!! VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,978
    Likes Received:
    32
    [Aug 6, 2008]
    Clarkey i live near crystal peaks mate..... what car ya driving?...will have to wave if i see ya!!Scott, im using vists with an OBD-II lead from ebay !!! a blue colur with LED....works ok but can only get the 4.09 software to work, seems bit limited to other unsubscribers...thinking abvout full version, only $249....£125!!!! inc lead
    #10
  12. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    I have got a red MK4 Golf T4** PDD

    Does anyone know how long it takes for dispatch/delivery from Ross-Tech?
    #11
  13. kevandalice
    Offline

    kevandalice Member

    Joined:
    May 23, 2008
    Messages:
    69
    Likes Received:
    1
    [Aug 6, 2008]
    An OBD-II usb to serial emulator (£10 -£15 on ebay) will suffice for most things you need using VAG-COM 409.1 and a crack :whistle2: to 'register' and activate it. you will be able to clear most fault codes without using the crack though.
    However, this will only work on 8L (mk1) A3 and S3
    #12
  14. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!! VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,978
    Likes Received:
    32
    [Aug 6, 2008]
    Clarkey, will keep an eye out for ya mate..... mines N**UDY

    Kev, and a suitable person to activate can be found where:eek:)
    #13
  15. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    Kevandalice - will that be able to clear the airbag light then?
    #14
  16. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!! VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,978
    Likes Received:
    32
    [Aug 6, 2008]
    i doubt very much you'll get the airbag light cleared....
    #15
  17. kevandalice
    Offline

    kevandalice Member

    Joined:
    May 23, 2008
    Messages:
    69
    Likes Received:
    1
    [Aug 6, 2008]
    Yes - even without the crack
    i did mine yesterday when i had the airbag light on after i fitted cruise control
    #16
  18. Andy_S3
    Offline

    Andy_S3 Member VCDS Map User

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    722
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    delivery is very quick mate considering its from the states. Comes via Fedex, think it takes about 3 days
    #17
  19. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    cool, is it easy to do?

    have i to get the full copy or take a chance on fleebay first?
    #18
  20. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!! VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,978
    Likes Received:
    32
    [Aug 6, 2008]
    yeah just had a look at the UK sites selling it, rip off!!! they must have a right mark up!!
    #19
  21. Andy_S3
    Offline

    Andy_S3 Member VCDS Map User

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    722
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    some people to go for the freeware versions first to see if its for them, but to get the latest version & features youre best buying from Rosstech. Plus i think you get free software updates
    #20
  22. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    which one did you get becuase there seems to be a few on fleebay

    http://shop.ebay.co.uk/items/__OBD-...Q2dIIQ20usbQ20vagQQ_fromfsbZ0QQ_scZ1QQ_sopZ15
    #21
  23. FazS3
    Offline

    FazS3 Member

    Joined:
    Apr 22, 2008
    Messages:
    867
    Likes Received:
    1
    [Aug 6, 2008]
    My Mk3 Golf VR6 had the airbag light on,my mate was able to hook it up and delete the error code!
    #22
  24. kevandalice
    Offline

    kevandalice Member

    Joined:
    May 23, 2008
    Messages:
    69
    Likes Received:
    1
    [Aug 6, 2008]
    #23
  25. jesters3
    Offline

    jesters3 Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jan 6, 2003
    Messages:
    1,516
    Likes Received:
    2
    [Aug 6, 2008]
    Is it worth buying VAGCOM?

    For $99 yes it is!!!!!!!!
    #24
  26. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    #25
  27. abdus
    Offline

    abdus Top Gear VCDS Map User

    Joined:
    Apr 30, 2007
    Messages:
    1,826
    Likes Received:
    1
    [Aug 6, 2008]
    #26
  28. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    Bought an ebay one for now, i will try and test it this weekend, post the results and buy a vagcom if i need to!

    Thanks for all the replies!
    #27
  29. clarkey2r
    Offline

    clarkey2r New Member

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 9, 2008]
    Afternoon all

    Right, I have got the lead all working fine and can scan my car no worries.
    The thing is I cant change my service indicator! When i try and add a new value it says 'the registered verson can code your ECU etc etc etc'!

    Sholud i pay 50 quid for a full copy just to reset my service light?
    #28
  30. benr
    Offline

    benr Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Messages:
    819
    Likes Received:
    1
    [Aug 9, 2008]
    no you can reset it using the dash buttons on my A3 presumeits the same for a mk4 golf.

    according to haynes - ignition off press and hold trip reset button , turn the digital clock reset know clockwise. and the trip display will show 'service ---'. depress the clock reset button as required to alternate between individual services.

    Or look in your haynes for the mk4 golf...
    #29

Share This Page