Sky InsuranceAH Fabrications
Results 1 to 18 of 18
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102

    Adaptation Limit (Add) Exceeded - Changed MAF & Termostat

    I am running a A3 1.8T AGU. Got the following message and started having rough idle at runnning temp (intermediately drop to ~500rpm and then stablise again). Also experience slight hesitation. Other then that everything else seems to be running fine.

    Have changed the termostat and MAF but still the same. What else could be a problem?

    00561 - Mixture Adaptation
    14-00 - Adaptation Limit (Add) Exceeded

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    S3KO4's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    London
    Posts
    850
    temp sender possibly?
    S3-8L REVO stage 2, Milltek, 3" DP & custom 3" decat, RS2 spark plugs, 4 bar FPR, Green-Cotton uprated upper/lower boost hose & TIP, Front Zimmerman & Ferrodo. LCR spliter. boost gauge, smoothed AB. Aero blades, H&R 5mm spacers. Best time 14.03sec, 0-62 in 5.7sec. 207gs @ 25psi , polished inlet mani. VAGCOM 805.1

  4. #3
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,550
    Air leak by the sounds of it... check all the pipes around the inlet mani for split pipes... check block 032 of the engine controller while the car is idling (and warm) as these are the adaption values... I suspect the first value will read very high (25%)

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    My temp gauge is dead centre at operating temp. Does that rule out the sender?

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    Quote Originally Posted by tufftybloke View Post
    Air leak by the sounds of it... check all the pipes around the inlet mani for split pipes... check block 032 of the engine controller while the car is idling (and warm) as these are the adaption values... I suspect the first value will read very high (25%)

    <tuffty/>
    Thanks. Can I log block 32 on an AGU? If so, I will log it post the result here tomorrow..

  7. #6
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,550
    Quote Originally Posted by sekenzo View Post
    Thanks. Can I log block 32 on an AGU? If so, I will log it post the result here tomorrow..
    Its ECU adaption values so should be ok... providing you have a working copy of VAGCOM rather than the shareware version of course as not sure if it will show much above block 25

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  8. #7
    RyanS3TT's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Bristol
    Posts
    496
    Seems you have the same code as me...

    Would be interesting to see what yours is..im still looking for my fault..

    <<Ryan
    Cars:

    Now: Audi TT Project car but looking for An S3 Project.

    Past: Audi A5 3.0 V6 TDI 300BHP 481 lbft

    Past: Audi S3 MTM 345BHP


  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    Quote Originally Posted by tufftybloke View Post
    Air leak by the sounds of it... check all the pipes around the inlet mani for split pipes... check block 032 of the engine controller while the car is idling (and warm) as these are the adaption values... I suspect the first value will read very high (25%)

    <tuffty/>
    Hi, are you saying at no point in a 'normal' running car it will reach 25%? I logged the data during my 1hrs commute to work today. Did an decending sort on the lambda reg -10-10% column and you are right, I did get peak value of 25% for about 30 rows. Does that indicate a problem with air leak?

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    any comments?

  11. #10
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,550
    Quote Originally Posted by sekenzo View Post
    Hi, are you saying at no point in a 'normal' running car it will reach 25%?
    Yarp... should be as close to 0% as poss... anything other than this indicates a prob...

    Quote Originally Posted by sekenzo View Post
    I logged the data during my 1hrs commute to work today. Did an decending sort on the lambda reg -10-10% column and you are right, I did get peak value of 25% for about 30 rows. Does that indicate a problem with air leak?
    I would say so... rough idle plus the fault code plus the values suggests airleak... look around the inlet mani for vacuum pipes etc and start from there..

    Most of mine were pretty shot....

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    Thanks! Do you have the part details for the pipes? Can you recommend a good place to get them?

  13. #12
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,550
    Either replace with suitably sized silicone stuff (ebay or forge) or go to a dealer... most of the parts/pipes should have a part number at the very least.... failing that, plonk it on the desk in front of thier face... they should be able to find the right part... generally not expensive...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  14. #13
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    Cool... Thanks again!

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    Found out that the vacuum pipe going into the FPR has disintegrated! I replaced the breather pipes and all vacuum 3mm hose with silicone pipe and the car is running much better, so far no ideling issues the the DV sounds louder too Haven't log any data yet, but I am hopeful that the problem is sorted!

  16. #15
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    hmm.. problem not solve... still has the same error code... only the fuel trim is slightly better... the peak is -23 now.. still nowhere near good enough.. The only consolation Car is ideling properly now

    I have got quite a lot of zero values in the lambda logs... is that normal?

  17. #16
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,550
    An adaption value of that much suggests a large leak tbh... check the PCV pipe coming off the bottom of the inlet manifold... there is an 'L' shaped pipe that comes staright off the mani, this splits at the bend where it goes into a 'Y' shaped valve... the pipe coming from the valve to where it connects to the PCV splits at the bottom where the oil collects so have a good route about under the mani... you will need to remove the metal try holding all the valves and stuff under the inlet mani to get a good look... check the hoses on that too...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  18. #17
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    Thanks for the advice tuffty, I will have a good look at those areas again..

  19. #18
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    102
    No sure if I read the fuel trim right... As it is an AGU, so I don't have block 32. So I logged block 07 and 09, this is still the same i suppose?

    here is a copy of the log if anyone is interested to comment...

    http://rapidshare.com/files/34912172...7-010.CSV.html

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO