1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

S4 1998 Central Locking Pump

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by tonybolony, Oct 14, 2010.

  1. tonybolony

    tonybolony Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    130
    Likes Received:
    1
    Just got a pump replacement on ebay from an A4 , mine just does not work. Anyway fitted replacement, and first time i did it it worked, and the alarm armed also (via key) , then try to unlock and was ok, but now , try lock or unlock driver door with key and nothing, except maybe the fuel filler locks and unlock, then tried key in boot and heard pump make noise but no door action.

    I am now stressed, confused etc etc.

    Any help is really appreciated
     
  2. Advert Guest Advertisement


  3. Blue_Thunder

    Blue_Thunder Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2007
    Messages:
    1,767
    Likes Received:
    31
    Checked the vac lines to make sure they haven't popped off the pump?
     
  4. tonybolony

    tonybolony Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    130
    Likes Received:
    1
    no they are on the pump ok, are there any other lines i can check?
     
  5. tonybolony

    tonybolony Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    130
    Likes Received:
    1
    ok here is the update, never thought a car could wind me up so lol.

    Turn key, central locking activates, also activates alra it seems, turn key to open doors, only door that unlocks is the one i use the key on, then the indicators flash like mad and the pump makes a clicking sound (guessing a relay for the indicators) , i am really stuck now and have no idea what to do :(, feel like i just wasted £70
     
  6. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    17,761
    Likes Received:
    673
    Did the part number match exactly?

    Some pumps (facelift?) wont unlock the doors from the key, they will only unlock the doors from the remote.

    If you unlock with the key, and open the door, the alarm will go off (ie flashing lights, not sure why you not getting honking, but the siern could easily be fubar)

    Open the door and turn the ignition on, and the alarm should stop and all the doors should unlock.
     
  7. tonybolony

    tonybolony Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    130
    Likes Received:
    1
    i did try that, and the flashing kept going even though the engine started, i dont know if its and exact part number match as the original non working pump doesn't have the base on it with the part number (great hey!). I have put my original non worker pump back in now, also my window are no longer working, and my CD / Trip display has vanished (though pressing reset has brought that back). Part Number on the replacement pump is 8LO 862 257 P

    Whole thing is going from bad to worse!
     
    #6 tonybolony, Oct 14, 2010
    Last edited: Oct 14, 2010
  8. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    17,761
    Likes Received:
    673
    OK that part number is listed against a 1998 S4.

    Is it possible the door microswitches are faulty? Craigs S4 will only unlock from the passenger side if you use the key, as the microswitch in the drivers door is dead. Open the drivers door and the rest of the car stays locked and the alarm will go off.

    Have you tried scanning the unit for fault codes?
     
  9. olds_kool

    olds_kool Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Jul 21, 2007
    Messages:
    1,089
    Likes Received:
    11
    8L0 'P' is a late a3 pump (but exactly the same as facelift a4 pump)

    correct part number for a 98 a4/s4 with remote locking would be 8L0 'G' (or 'H' without remote locking)

    if you have a remote fob? it can be coded to work with the pump and in theory would unlock all the doors (but wont work alarm siren)
    at the moment the pump is operating correctly as far as i can tell from your description but its in the wrong car and designed to be used with a remote fob
     
  10. tonybolony

    tonybolony Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    130
    Likes Received:
    1
    how do i recode the pump? , yes i have 2 remote fobs, and also the master key. Do i need any special hardware to code the pump?
     
  11. evilscotsman

    evilscotsman Space Cowboy

    Joined:
    May 1, 2008
    Messages:
    1,350
    Likes Received:
    13
    fully unlocked vag com / vcds needed mate afaik
     
  12. olds_kool

    olds_kool Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Jul 21, 2007
    Messages:
    1,089
    Likes Received:
    11
    if you have 2 keys then its easy

    remote fob coding

    1. insert key into ignition and turn on (turn one notch do not start car) does not matter what type of key as long as it is coded to the immobiliser i.e capable of starting car

    2. insert second key (fob type) into drivers door lock and turn to lock car

    3. press unlock button on fob once (indicator may flash), wait six seconds press unlock button again, car will unlock, remove key

    4. open door and remove key from ignition, close door and press lock/unlock buttons on fob, car should now lock/unlock


    to code a second fob

    follow steps 1 + 2 using second fob to be coded to lock drivers door then press unlock button twice, wait six seconds and press unlock again, then go to step 4

    up to four keys can be coded to the pump, for third key you would press unlock 3 times, wait 6 seconds etc.... if you code key two but only press once it would replace key one as you would be storing it in position one
     
  13. tonybolony

    tonybolony Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    130
    Likes Received:
    1
    wow will give that a try, thanks very much
     
  14. tonybolony

    tonybolony Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    130
    Likes Received:
    1
    just wanted to say thanks for the help, my car is now full operational on the CL etc.

    When the Alarm goes off though its just flashing lights, no horn, is there a way to get the siren going?
     
  15. olds_kool

    olds_kool Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Jul 21, 2007
    Messages:
    1,089
    Likes Received:
    11
    yes, fit the correct pump
     
  16. tonybolony

    tonybolony Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    130
    Likes Received:
    1
    lol ok, well i can live with no horn for now then :)
     
  17. audia4q

    audia4q New Member

    Joined:
    Nov 30, 2013
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    hey, i can't figure out whats going on with mine. i got a problem with my power windows and locks and sunroof. i checked all the fuses and i tryed to check the relays. i'v switched the around can't still can't seem to find the problems, i just can't see this all not working at one time. please give me some kind of idea with this. i'v tryed to look at books, but it just gives me the wiring, i can't seems to figure it out. i just need someone who know's about audi's and i'm not the person that know's, so please and ideas on this.
     
  18. audia4q

    audia4q New Member

    Joined:
    Nov 30, 2013
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    hey, i can't figure out whats going on with mine. i got a problem with my power windows and locks and sunroof. i checked all the fuses and i tryed to check the relays. i'v switched the around can't still can't seem to find the problems, i just can't see this all not working at one time. please give me some kind of idea with this. i'v tryed to look at books, but it just gives me the wiring, i can't seems to figure it out. i just need someone who know's about audi's and i'm not the person that know's, so please and ideas on this.
     
    #17 audia4q, Nov 30, 2013
    Last edited: Nov 30, 2013
  19. Bradderz_1988

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,876
    Likes Received:
    226
    Have you checked the pump in the boot ?? Whip it off and check for any corrosion on the circuit board etc or any signs of something thats frazzled, or any signs that waters got in it !!

    all the above is controlled through the CL Pump in the boot also check to see if you have any power supply at the pump !!
     
  20. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    17,761
    Likes Received:
    673
    As above, either the fuse has blown or the pump is dead. The pump provides an "OK" signal to the window and sunroof motors to allow them to open.
     

Share This Page