1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Possible to retrofit Mobile Phone Prep - High?

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B8 Chassis)' started by allanmb, Feb 20, 2014.

  1. allanmb

    allanmb Active Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    201
    Likes Received:
    32
    I am wondering if it is possible to retrofit the 'Mobile Phone Prep - High' option on a new facelift A4? I would like to have access to the online services like advanced traffic and google maps. Is this possible? And if so, how much would I be looking at? I already have MMI 3G if that makes any difference.
    Cheers
    Allan
     
  2. Keef

    Keef Active Member

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    609
    Likes Received:
    227

    Yes, defo possible, has been done a few times - but I understand, depending on your original set-up it could be as much as £2-3k!
    'NHN' on here might be able to help or if not then a guy called 'II Ben' over on 'A5OC' can do it for you.

    Cheers
    Keef
     
    allanmb and NHN like this.
  3. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,991
    Likes Received:
    1,383
    On your year of car & sig spec, haven't you got 3G+ installed?
     
  4. allanmb

    allanmb Active Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    201
    Likes Received:
    32
    No, the standard is Mobile Prep - Low. I don't have the SIM slot (which I don't need), nor do I have the ability to connect to a phone to use the remote sim access which is the part I want.
     
  5. Anthony566

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    715
    Likes Received:
    106
    I'm sure mine is 3G not 3G+ it is a bit odd that you cant use the bluetooth connection for the data connection that the 3G+ needs for the extra google map detail ......

    Unless I am wrong about this ??
     
  6. allanmb

    allanmb Active Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    201
    Likes Received:
    32
    That's exactly what I thought. But it would seem you need the option before you can connect data :-(
     
  7. Anthony566

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    715
    Likes Received:
    106
    #7 Anthony566, Feb 21, 2014
    Last edited: Feb 21, 2014
  8. Anthony566

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    715
    Likes Received:
    106
    Does anyone know if this is possible ?? Or has anyone already had this done ??
     
  9. allanmb

    allanmb Active Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    201
    Likes Received:
    32
    I take it nobody know whether or not this is possible? If so, please add some info to the thread...
     
  10. Anthony566

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    715
    Likes Received:
    106
    Has no one done this retro install ??
     
  11. allanmb

    allanmb Active Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    201
    Likes Received:
    32
    I am starting to lose hope that this isn't possible. I guess it might be worth asking Audi but I imagine they will charge big bucks...
     
  12. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,991
    Likes Received:
    1,383
    It is possible, but its very expensive.
     
  13. allanmb

    allanmb Active Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    201
    Likes Received:
    32
    Are we talking over a grand?
     
  14. Anthony566

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    715
    Likes Received:
    106
  15. allanmb

    allanmb Active Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    201
    Likes Received:
    32
    Thanks! This appears to be mostly concerning upgrading the unit from MMI-3G to a 3G+ rather than just the mobile prep high, but there are some useful pieces of information in there. It will take a while to trawl through it all.

    I did, however, notice this little nugget:
    "Note that the tel_settings under diagnose/settings lets you turn on and off HFC/NAD/etc. This means you can also enable Telephone Preparation High, without a cradle or SIM slot. Unfortunately, I've not been able to test it because iPhones don't support rSAP! "

    That sounds very promising! It basically just requires accessing the hidden menu in the MMI. I'm not sure if my Samsung Galaxy Note 2 supports rSAP but it's worth a shot!
     
  16. Anthony566

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    715
    Likes Received:
    106
    You will need this for rSAP http://www.android-rsap.com/installation.html

    You will also need to root the device ... google this for a how to...

    I am not sure if this will do what you need or not as far as I can see to have the mobile phone prep hi you need the CD head unit with the sim card slot in it .... but I am still trying to confirm this ... also to use the in car areal you need to install the cable as well ....
     
    #16 Anthony566, Apr 22, 2014
    Last edited: Apr 22, 2014
    allanmb likes this.
  17. allanmb

    allanmb Active Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    201
    Likes Received:
    32
    Not sure if I will need the in-car aerial. I will try and get my phone prepared for trying this out at the weekend and I will report back :)
     
  18. Anthony566

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    715
    Likes Received:
    106
    I also did find information that seemed to confirm that if your car is MMI 3G you only need to swap the head unit...

    "For 3G MMI it's a direct swap and the only wiring needed is an antenna wire for GSM for google. The NA cars should have that connection waiting on the antenna though"



    Have a look at this one as there is also a lot of info in it

    New Google MMI installed in 3G car 100% working - A5_OC
     
  19. mrose

    mrose Member

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    130
    Likes Received:
    13
    I noticed that too. I was thrashing around in my 3G MMI hidden menu the other day and saw those settings. Also network settings like DHCP / Static IP etc. You'd think that if phone prep low was written in stone by being hardware dependent the software wouldn't be installed. I'm hoping it's a simple case of tweaking the settings. I left it well alone but…..hmmmm
     
  20. mrose

    mrose Member

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    130
    Likes Received:
    13
    Ok,just had a little play. In the Hidden Menu; changing Tel /diagnose/settings/no WIFI/NAD/BT/HFC AND AMI settings/no Aux/ AMI BT/AMI made no difference whatsoever with my Blackberry. Checked Audi BT device properties [refresh service list] still had only Hands Free unit and Headset Audio Gateway. No addition settings or features on MMI.

    Maybe a bit of 5F coding needed?
     

Share This Page