1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Possible to retrofit Mobile Phone Prep - High?

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B8 Chassis)' started by allanmb, Feb 20, 2014.

  1. allanmb
    Offline

    allanmb Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    127
    Likes Received:
    15
    [Feb 20, 2014]
    I am wondering if it is possible to retrofit the 'Mobile Phone Prep - High' option on a new facelift A4? I would like to have access to the online services like advanced traffic and google maps. Is this possible? And if so, how much would I be looking at? I already have MMI 3G if that makes any difference.
    Cheers
    Allan
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 19, 2014]

  3. Keef
    Offline

    Keef Active Member

    Joined:
    Jun 28, 2006
    Messages:
    528
    Likes Received:
    164
    [Feb 20, 2014]

    Yes, defo possible, has been done a few times - but I understand, depending on your original set-up it could be as much as £2-3k!
    'NHN' on here might be able to help or if not then a guy called 'II Ben' over on 'A5OC' can do it for you.

    Cheers
    Keef
    #2
    allanmb and NHN like this.
  4. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,319
    Likes Received:
    1,229
    [Feb 20, 2014]
    On your year of car & sig spec, haven't you got 3G+ installed?
    #3
  5. allanmb
    Offline

    allanmb Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    127
    Likes Received:
    15
    [Feb 20, 2014]
    No, the standard is Mobile Prep - Low. I don't have the SIM slot (which I don't need), nor do I have the ability to connect to a phone to use the remote sim access which is the part I want.
    #4
  6. Anthony566
    Offline

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    624
    Likes Received:
    80
    [Feb 21, 2014]
    I'm sure mine is 3G not 3G+ it is a bit odd that you cant use the bluetooth connection for the data connection that the 3G+ needs for the extra google map detail ......

    Unless I am wrong about this ??
    #5
  7. allanmb
    Offline

    allanmb Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    127
    Likes Received:
    15
    [Feb 21, 2014]
    That's exactly what I thought. But it would seem you need the option before you can connect data :-(
    #6
  8. Anthony566
    Offline

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    624
    Likes Received:
    80
    [Feb 21, 2014]
    Last edited: Feb 21, 2014
    #7
  9. Anthony566
    Offline

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    624
    Likes Received:
    80
    [Mar 2, 2014]
    Does anyone know if this is possible ?? Or has anyone already had this done ??
    #8
  10. allanmb
    Offline

    allanmb Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    127
    Likes Received:
    15
    [Mar 10, 2014]
    I take it nobody know whether or not this is possible? If so, please add some info to the thread...
    #9
  11. Anthony566
    Offline

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    624
    Likes Received:
    80
    [Apr 15, 2014]
    Has no one done this retro install ??
    #10
  12. allanmb
    Offline

    allanmb Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    127
    Likes Received:
    15
    [Apr 21, 2014]
    I am starting to lose hope that this isn't possible. I guess it might be worth asking Audi but I imagine they will charge big bucks...
    #11
  13. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,319
    Likes Received:
    1,229
    [Apr 21, 2014]
    It is possible, but its very expensive.
    #12
  14. allanmb
    Offline

    allanmb Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    127
    Likes Received:
    15
    [Apr 21, 2014]
    Are we talking over a grand?
    #13
  15. Anthony566
    Offline

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    624
    Likes Received:
    80
    [Apr 22, 2014]
    #14
  16. allanmb
    Offline

    allanmb Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    127
    Likes Received:
    15
    [Apr 22, 2014]
    Thanks! This appears to be mostly concerning upgrading the unit from MMI-3G to a 3G+ rather than just the mobile prep high, but there are some useful pieces of information in there. It will take a while to trawl through it all.

    I did, however, notice this little nugget:
    "Note that the tel_settings under diagnose/settings lets you turn on and off HFC/NAD/etc. This means you can also enable Telephone Preparation High, without a cradle or SIM slot. Unfortunately, I've not been able to test it because iPhones don't support rSAP! "

    That sounds very promising! It basically just requires accessing the hidden menu in the MMI. I'm not sure if my Samsung Galaxy Note 2 supports rSAP but it's worth a shot!
    #15
  17. Anthony566
    Offline

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    624
    Likes Received:
    80
    [Apr 22, 2014]
    You will need this for rSAP http://www.android-rsap.com/installation.html

    You will also need to root the device ... google this for a how to...

    I am not sure if this will do what you need or not as far as I can see to have the mobile phone prep hi you need the CD head unit with the sim card slot in it .... but I am still trying to confirm this ... also to use the in car areal you need to install the cable as well ....
    Last edited: Apr 22, 2014
    #16
    allanmb likes this.
  18. allanmb
    Offline

    allanmb Member

    Joined:
    Feb 1, 2014
    Messages:
    127
    Likes Received:
    15
    [Apr 22, 2014]
    Not sure if I will need the in-car aerial. I will try and get my phone prepared for trying this out at the weekend and I will report back :)
    #17
  19. Anthony566
    Offline

    Anthony566 Active Member

    Joined:
    Nov 24, 2013
    Messages:
    624
    Likes Received:
    80
    [Apr 22, 2014]
    I also did find information that seemed to confirm that if your car is MMI 3G you only need to swap the head unit...

    "For 3G MMI it's a direct swap and the only wiring needed is an antenna wire for GSM for google. The NA cars should have that connection waiting on the antenna though"



    Have a look at this one as there is also a lot of info in it

    New Google MMI installed in 3G car 100% working - A5_OC
    #18
  20. mrose
    Offline

    mrose Member

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    130
    Likes Received:
    13
    [Apr 22, 2014]
    I noticed that too. I was thrashing around in my 3G MMI hidden menu the other day and saw those settings. Also network settings like DHCP / Static IP etc. You'd think that if phone prep low was written in stone by being hardware dependent the software wouldn't be installed. I'm hoping it's a simple case of tweaking the settings. I left it well alone but…..hmmmm
    #19
  21. mrose
    Offline

    mrose Member

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    130
    Likes Received:
    13
    [Apr 22, 2014]
    Ok,just had a little play. In the Hidden Menu; changing Tel /diagnose/settings/no WIFI/NAD/BT/HFC AND AMI settings/no Aux/ AMI BT/AMI made no difference whatsoever with my Blackberry. Checked Audi BT device properties [refresh service list] still had only Hands Free unit and Headset Audio Gateway. No addition settings or features on MMI.

    Maybe a bit of 5F coding needed?
    #20

Share This Page