1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

No temperature on gauge (dead sensor)?

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by jcb, Mar 26, 2012.

  1. jcb

    jcb Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 19, 2005
    Messages:
    4,127
    Likes Received:
    13
    If it is dead and has been driven like this is that a problem?
    it seems very hot but the 2nd fan isnt kicking in
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. Bradderz_1988

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,595
    Likes Received:
    166
    Whats it reading on the hvac ?? Mine displays 30 every now and then when it drops off and also reads 30'c from cold so presuming its the sensor.
     
  4. jcb

    jcb Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 19, 2005
    Messages:
    4,127
    Likes Received:
    13
    no reading , needle is unmoved
    (by HVAC I assume you mean gauge?)
     
  5. Bradderz_1988

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,595
    Likes Received:
    166
    No a/c control if you press recirc and the up button for vent distribution then go to 49 then press recirc it will give you the actual temperature in digits.
     
  6. jcb

    jcb Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 19, 2005
    Messages:
    4,127
    Likes Received:
    13
    they want £33 for a new one!!
    eBay have then for £7. is that a disaster waiting to happen!?
     
  7. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,695
    Likes Received:
    477
    yeh i'd stick to genuine, speak to Jason.S on here he'll get you some discount.
     
  8. jcb

    jcb Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 19, 2005
    Messages:
    4,127
    Likes Received:
    13
    TPS are selling stuff at Audi dealer prices.
     
  9. Bradderz_1988

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,595
    Likes Received:
    166
    Theres meyle ones on ebay for about £9 iirc
     
  10. jcb

    jcb Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 19, 2005
    Messages:
    4,127
    Likes Received:
    13
    saw those. and some febi ones.

    TBH I do not want this to turn into a money pit

    if the sensor was goosed why would it run hot?
    I assumed it would run cool if anything as I expected the fan to be on permanently.
    Also done a full scan in VAG and no code for ECT sensor....strange?
     
  11. Bradderz_1988

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,595
    Likes Received:
    166
    No code here niether aslong as the stat is working and the viscous fan is running id say your ok the electric fan is there as a back up and when the A/C is switched on iirc
     
  12. jcb

    jcb Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 19, 2005
    Messages:
    4,127
    Likes Received:
    13
    so its not the sensor or it is the sensor but not an issue to run it like that?
     
  13. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,695
    Likes Received:
    477
    Sensor for the fan is totally unrelated to the sensor for the dash.

    The CTS on the back of the head supplies a signal for the guage and a signal for the ECU. If this is faulty you'll have **** economy and probably dodgy emissions as it'll run rich all the time.

    The electric fan is controlled by a 4 pin sensor in the bottom radiator hose, and/or the Aircon controller. The viscous fan should run all the time. If you switch the AC on and the electric fan doesnt start then its faulty/broken/unplugged/blown its fuse...

    Is this the TQS your on about, or something else?
     
  14. wallace78

    wallace78 Member

    Joined:
    Mar 15, 2012
    Messages:
    146
    Likes Received:
    1
    i didnt get a book with my car how do u put the aircon on iv a funny feeling its not working and were abouts is the sensor in the ingine bay,chees
     
  15. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,695
    Likes Received:
    477
    Facelift or Prefacelift?

    Facelift runs the AC all the time unless its below 5c or you press the ECON button.

    Prefacelift has a "frost" symbol on the climate unit to turn on the AC.
     
  16. wallace78

    wallace78 Member

    Joined:
    Mar 15, 2012
    Messages:
    146
    Likes Received:
    1
    cheers m8 mines the facelift:icon_thumright:
     
  17. Bradderz_1988

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,595
    Likes Received:
    166
    Yeah i couldnt sus that one when i got it so i make sure the econ button is lit up all the time.
     
  18. jcb

    jcb Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 19, 2005
    Messages:
    4,127
    Likes Received:
    13
    A6 2.8Q
    but the A6 forum is like a morgue!

    will check the AC
     

Share This Page