1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hill Hold Assist VCDS Mod

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by Silky-S3, Jun 6, 2011.

  1. a6_chris
    Offline

    a6_chris Active Member

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    7
    Saw this thread and went out and tried it on my MY2009 - Although the checkbox was there to enable it and the controller accepted the coding - it threw a ESP Fault on the dash along with flashing TC and ABS light.

    The error related to the longitudinal (spl) sensor which I'm guessing tells the car its on a hill .. Oh well :)

    Unlike you lot who need to enable it to do a successful hill start, I can do it without electronics ;)
    #41
  2. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    0
    Shame it didn't work. I find it really useful it even works in reverse which is handy when I have to reverse up the slope to my garage.

    Shame the Porsche that nearly rolled back into me on a huge hill near Amersham didn't have it!! Cheap mod that should come standard. It does in my mate Punto!!
    #42
  3. nluk100
    Offline

    nluk100 Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Is it possible to turn HHA off via VCDS? I had a good look the other day but couldn't see any option to do this, even in long coding.
    #43
  4. Brodster
    Offline

    Brodster Shark Performance In Scotland Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    13
    Just a quick one. Am I right in the understanding that if your car has TPMS active (which my S3 does) the car should have the correct ABS controller to enable HHA. I would go out and plug in VCDS and do a scan but the heavens have opened up again and the rain is bouncing off the floor.
    #44
  5. PaulRS3
    Offline

    PaulRS3 Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    2
    Brodster, which TPMS do you have? Reset with a switch or through the DIS?

    If its the latter, there are a few of us, trying to work out how to enable it. (Cruiser89, Silky, NHN, and myself)

    Discussed Here

    http://www.audi-sport.net/vb/a3-s3-sportback-8p-chassis/159972-tpms-via-dis-vcds-mod.html

    and here

    http://www.audi-sport.net/vb/a3-s3-...12-coding-issues-vcds-users-please-check.html

    Do you think you might be able to help us with the log/coding of the ABS module with VCDS from your car?

    We have been waiting for a car with it from factory to pop up!

    Thanks

    Paul.
    #45
  6. Brodster
    Offline

    Brodster Shark Performance In Scotland Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    13
    Hi Paul. Car is a 2012 S3, TPMS enabled and reset thro the DIS. Yes mate Im happy to assist so let me know what you want....if its easier gimme a ring 07837 954862 and let me know what you need. I have VCDS and relatively competent with it.
    #46
  7. NHN
    Online

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,218
    Likes Received:
    29
    Can you email me a full autoscan of your car please mate, also do a controller adaptation log of some modules & output it to a csv file, for modules 16, 03, 01, 17, 09 & 19.

    Thanks in advance :)
    #47
  8. Brodster
    Offline

    Brodster Shark Performance In Scotland Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    13
    Will do. Sure I've still got your email address. Might be tomorrow though as got wedding stuff to do today.....tuts.
    #48
  9. PaulRS3
    Offline

    PaulRS3 Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    2
    Thank You Brodster! :beerchug:

    NHN has more knowledge and experience and more chance of knowing what we are likely to need. Please can you send the info to him.

    Nigel. For my future reference and in helping you with my ABS module that we share, how would i do a "controller adaption log" ?
    I am just used to autoscan logs at present.

    Cheers

    Paul
    #49
  10. RYes3
    Offline

    RYes3 Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    732
    Likes Received:
    3
    My 2012 S3 with DSG has this enabled. I like it on a straight but on the flat it's a bit annoying
    #50
  11. veeeight
    Online

    veeeight Well-Known Member

    Joined:
    Jul 14, 2012
    Messages:
    1,530
    Likes Received:
    25
    Me too :) I'm definitely interested in TPMS with reset via DIS. At the moment I'm having to reset my 7K6 TPMS via VCDS Basic Settings 042, so a DIS reset would be very welcome!
    #51
  12. Brodster
    Offline

    Brodster Shark Performance In Scotland Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    13
    My question exactly!!!
    #52
  13. NHN
    Online

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,218
    Likes Received:
    29
    Huh, that doesnt make sense, we're discussing hill hold right

    & to do controller map, as below :)

    Ross-Tech: VCDS Tour: Controller Channels Map

    Last edited by a moderator: Aug 15, 2014 at 12:29 PM
    #53
  14. RYes3
    Offline

    RYes3 Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    732
    Likes Received:
    3
    Mine engages on the flat as it's DSG so it stops creep. Maybe thats not the HHA but the principle seems the same.
    Last edited by a moderator: Aug 15, 2014 at 12:29 PM
    #54
  15. PaulRS3
    Offline

    PaulRS3 Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    2
    Thanks Nigel.

    Enabled Hill Hold Assist on my Manual MY11 S3 earlier today , so just TPMS with DIS to master now.

    Activation of Hill Hold Assist.

    Controller 03(ABS)
    Coding 07
    long code helper
    Byte 16
    Bit 0 enable (tick box)
    #55
  16. NHN
    Online

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,218
    Likes Received:
    29
    So how/when exactly does it hold the car?
    #56
  17. Silky-S3
    Offline

    Silky-S3 Is loving his new 8V S3!

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Messages:
    1,393
    Likes Received:
    2
    Keep me updated guys, would be sweet to get DIS TPMS sorted!
    #57
  18. Brodster
    Offline

    Brodster Shark Performance In Scotland Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    13
    I will try this tomorrow to see if it works. Nige I will also get the info you require to progress with the invest.
    #58
  19. PaulRS3
    Offline

    PaulRS3 Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    2

    Activation of Hill Hold Assist.

    Controller 03(ABS)
    Coding 07
    long code helper
    Byte 16
    Bit 0 enable (tick box)


    To disable its the reverse of above. Untick Bit 0.
    #59
  20. profidriver
    Offline

    profidriver Member

    Joined:
    Aug 11, 2012
    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    I did it on A3 ...61 plate
    #60
  21. Brodster
    Offline

    Brodster Shark Performance In Scotland Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    13
    Right then peeps. HHA is now enabled on my S3 with no faults/warnings and it works........cheers for that. The only thing I have found with it is it releases quite early when on an incline. Dont know if this is how it is but I thought it would of held for longer until the revs were higher or the torque increased thro the wheels. NHN....I have taken all the adaptation maps for the respective modules you were after in CSV format. Have emailed everything off to you including up to date scan of my car. Hope this helps. If you require any more assistance then just PM me mate.
    #61
  22. Jay.Ing
    Offline

    Jay.Ing Member

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Messages:
    285
    Likes Received:
    1
    +1!
    #62
  23. PaulRS3
    Offline

    PaulRS3 Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    2
    Thanks Brodster.

    I found HHA just holds it long enough to get back on the throttle without flaffing about with finding biting point. Much easier crawling in traffic when on an incline.
    #63
  24. nluk100
    Offline

    nluk100 Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Thanks Paul, s-tronic cars don't seem to have the checkbox in the ABS module.

    I can alter the sensitivity of it though, but would actually like to turn it off completely to see what it's like.
    #64
  25. ryanstewart9
    Offline

    ryanstewart9 Member

    Joined:
    Sep 5, 2009
    Messages:
    449
    Likes Received:
    0
    I have HHA factory fitted on my 57-reg manual.

    I'm guessing that means when I finally get round to fitting my TPMS switch, I'll be using pin 41 not pin 27?
    #65
  26. Jameze
    Offline

    Jameze James

    Joined:
    Jul 6, 2011
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1
    Is this possible on my car (manual 2010 A3 Sportback - see signature)? When I purchased the car I specifically remember this feature being listed on the Audi listing for my car but it definitely doesn't seem to have it. Unless I'm not "engaging" it properly - I'm under the impression that it activates automatically when you hold the brake for a couple of seconds.
    #66
  27. NHN
    Online

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,218
    Likes Received:
    29
    TPMS & HHA come down to 2 things, 1st if the modules supports it 2nd coding, you'll need to attempt coding to see if module supports either.
    #67
  28. Cruiser89
    Offline

    Cruiser89 <span style="color: blue;"><b>Advanced In Car Tech Site Sponsor

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    1,433
    Likes Received:
    3
    How did I miss this beauty??? Gonna give that a try later for sure :)

    Got TPMS sorted so now I want this :p
    #68
  29. lala30
    Offline

    lala30 Member

    Joined:
    Mar 25, 2012
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    you have ABS unit BH if I remeber good :slapped:

    HHA work with BJ Abs unit ( for yours year model)

    Or A3 with:
    PARK assist ,DSG or 4x4

    but this for news model ABS unit( with G 251 Sensor ) from AH..... last is BL
    Last edited: Nov 21, 2012
    #69
  30. PaulRS3
    Offline

    PaulRS3 Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    2
    Please share your findings on the TPMS thread! Its been bugging me for a while!
    #70
  31. PaulRS3
    Offline

    PaulRS3 Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    2
    Bump. A few of us are trying to enable TPMS with the DIS, any chance of a walk through the process. Many Thanks.
    #71
  32. s3facelift09
    Offline

    s3facelift09 Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Messages:
    140
    Likes Received:
    1
    Is there any way of knowing do I have the right ABS controller on MY2009 S3, maybe by chassis number? Because I don't want to hassle my mechanic to bring the VCDS from work if I don't have the right ABS controller..
    Last edited: Dec 29, 2012
    #72
  33. NHN
    Online

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,218
    Likes Received:
    29
    Audi have stopped denoting abs controllers within parts catalogue with there abilities, so it really is down to vcds & attempt coding.
    #73
  34. Jay.Ing
    Offline

    Jay.Ing Member

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Messages:
    285
    Likes Received:
    1
    #74
  35. Artimus
    Offline

    Artimus Short Back

    Joined:
    May 9, 2012
    Messages:
    1,878
    Likes Received:
    10
    The second link in this thread worked for me.
    #75
  36. nluk100
    Offline

    nluk100 Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    It holds it all the time when stationary - delys the creep for around a second or so but in doing so adds to the delay in the car moving forward, and also often causes it to jerk slightly.

    Still trying to find a way to turn auto HHA off on s-tronic cars (they do not come with the HHA checkbox)
    #76
  37. Artimus
    Offline

    Artimus Short Back

    Joined:
    May 9, 2012
    Messages:
    1,878
    Likes Received:
    10
    Hi mate,

    Mine isn't jerky! But I've seen a few options in VCDS for: Light, Normal & Heavy settings, all triggered by throttle\rpm amount.

    Have you checked the adaptation setting?
    #77
  38. Acheron
    Offline

    Acheron Member

    Joined:
    Jan 30, 2012
    Messages:
    263
    Likes Received:
    0
    @Silky: You sure of those values for light/medium/heavy? Got VCDS telling me something else:

    [​IMG]

    So if my interpretation of the above is correct, using the "early" value my hill hold should be less intrusive, i.e. more eager to let go under lower revs?
    #78
  39. Brodster
    Offline

    Brodster Shark Performance In Scotland Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    13
    This is what Im after as mine holds for about 2-3 secs on an incline which I want to increase. When I release my foot off the brake without any RPM it will hold for the stated time and then release. I will try this and let you all know if it works.
    #79
  40. nluk100
    Offline

    nluk100 Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Yeah, iI've set mine to light (which helped), but I really want to turn it off all together and see what it's like!

    BTW, when I say jerky I actually meant I can feel the HHA snap off which causes the car to lurch fwd ever so slightly (doesn't do it all the time).
    #80

Share This Page