1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Dension Gateway 100

Discussion in 'In-Car Entertainment' started by 2low4u, Mar 1, 2008.

  1. 2low4u
    Offline

    2low4u Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2008
    Messages:
    197
    Likes Received:
    40
    [Mar 1, 2008]
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Nov 28, 2014]

  3. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    30
    [Mar 1, 2008]
    Very strange, the picture clearly shows a 20 pin red mini ISO connector and the auction then goes onto state that it will work with a sym 1 & sym II, but then for some stupid reason he mentions a 12 pin quadlock which the sym 1 & sym II do not have.

    So my guess is the auction is for the one you want and his description is incorrect.

    He also states that it simply "plugs in", but in my installs of dension products they require a ground lead connection, again that can be seen in the picture as the black wire hanging from the harness.
    #2
  4. 2low4u
    Offline

    2low4u Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2008
    Messages:
    197
    Likes Received:
    40
    [Mar 1, 2008]
    thanks for the reply, very helpful. You seem fairly experienced in this field, will this product give me a readout on my HU/dash of what song is playing?
    #3
  5. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    30
    [Mar 1, 2008]
    No it won't, none of the gateway 100, 200, 300 or 400's will show tracks, it's a limitation of the Audi CD changer interface that is used to connect the Dension to the radio.

    Not even Audi's own unit will do it.
    #4
  6. 2low4u
    Offline

    2low4u Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2008
    Messages:
    197
    Likes Received:
    40
    [Mar 1, 2008]
    That is really gay, like, really really gay... How the hell am I gonna sift through my playlists?
    #5
  7. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    30
    [Mar 1, 2008]
    So here's the bad news,

    CD1-4 selects the playlist 1-4 in your Ipod.

    CD5 last thing that was playing.

    CD6 unlocks the Ipod interface so you can select whatever you want.

    FF & RW work for skipping tracks etc.
    #6
  8. 2low4u
    Offline

    2low4u Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2008
    Messages:
    197
    Likes Received:
    40
    [Mar 1, 2008]
    I have about 50 playlists, does this mean I can only play the 1st 4?
    #7
  9. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    30
    [Mar 1, 2008]
    from the HU, yes
    #8
  10. 2low4u
    Offline

    2low4u Active Member

    Joined:
    Feb 18, 2008
    Messages:
    197
    Likes Received:
    40
    [Mar 2, 2008]
    Thats piss poor, that would mean I would have to reshuffle by whole ipod around. So just to confirm, I can only play the 1st 4 playlists out of about 50 that are currently on my ipod through the head unit? Is there an overide that means i can find songs using the ipod wheel?

    Looks like i'll be retracting the bid and buying a new head unit..
    #9
  11. rob1210
    Offline

    rob1210 Member

    Joined:
    Nov 21, 2007
    Messages:
    124
    Likes Received:
    0
    [Mar 2, 2008]
    I have had two of these, the built in user interface is aweful, but if you mount it within hand reach, you can switch it over to use the ipod interface just fine. Or like me just select shuffle and use ff to skip through. From my experianec it's still the best available option for the price.
    #10
  12. Sand
    Offline

    Sand New Member

    Joined:
    Mar 2, 2008
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    [Mar 30, 2008]
    I have a Gateway 100 and find the instructions that came with it very difficult to grasp. :banghead:

    I have the 6 buttons CD- and CD + which do zip as far as I can tell ??

    I have the next and previous track and Rew and FF as the next 4 buttons they are intuitive enough and I can use the rotary tuning knob on the right of the Concert II to go forward and back through the tracks on the Ipod.

    I dont seem to be able to select the playlists only scroll through the tracks.

    Am I missing something (apart from the necessary Geekiness to understand such gizmos) like naming the playlists , on my X5 I have to have BMW 1 through 5 named play lists
    #11
  13. rob1210
    Offline

    rob1210 Member

    Joined:
    Nov 21, 2007
    Messages:
    124
    Likes Received:
    0
    [Mar 31, 2008]
    Are you using the Dension user interface on your ipod or have you switched it over to the Ipod UI? That is the first thing I did as I cannot get on with the head unit controls (dangerous while driving).

    If you think that is complicated, I also bought the blue-tooth add on, now you need a degree in electronics or something to work that for example, dial last number, select disc six, track 3 then press FF. !! I binned it and got a Parrot instead.
    #12
  14. Sand
    Offline

    Sand New Member

    Joined:
    Mar 2, 2008
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    [Mar 31, 2008]
    Thanks Rob ,I am using the Concert II head unit for controls as I did not want to mess with the Ipod (old eyes) whilst on the road and I like keeping it out of sight in the glove box.

    I had entertained the thought of the Bluetooth add on for the phone but if you need to memorize unintuitive vulcan death-grips to drive the simple functions then I shall give it a swerve!!

    Cheers

    Sand
    #13

Share This Page