1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A3 power steering rack - part number help

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by Evan K. Michaels, Oct 8, 2011.

  1. Evan K. Michaels
    Offline

    Evan K. Michaels New Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    [Oct 8, 2011]
    hello
    first of all, hi to everyone, i am new to your forum.
    i urgently need some help, my A3 needs a new steering rack but i need to find out the part number of one fitted in my car so i can source the right part.
    can anyone please help me get this from my chassis number and maybe suggest a place i can find one?
    thank you a million
    regards
    Evan
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 20, 2014]

  3. Sandra
    Offline

    Sandra MODERATOR Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 12, 2010
    Messages:
    16,467
    Likes Received:
    2,481
    [Oct 8, 2011]
    Hi Evan, welcome to the forum. You could try pm either user khufu or nhn on here. I know they have access to part numbers. Hope it
    helps you.
    #2
  4. Evan K. Michaels
    Offline

    Evan K. Michaels New Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    [Oct 8, 2011]
    hello Sandra, thanks for the suggestion, i am afraid i can't send PM, i am new to the forum. hopefully they will read my post and respond. regards
    Evan
    #3
  5. Khufu
    Offline

    Khufu Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    30
    [Oct 8, 2011]
    What car/year do you have? Are your going for a 2nd hand one or a new one? IIRC there are two main types, they changed the design over the years and the two arent direct replacements without some modifications. I'm sure NHN has has some dealings with this.
    #4
  6. Evan K. Michaels
    Offline

    Evan K. Michaels New Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    [Oct 8, 2011]
    hello Khufu, i am pleased you picked this post. i am looking preferably for a second hand one.
    my car is an A3 2.0 FSI (2004 model) vin is [FONT=Calibri, Verdana, Helvetica, Arial]WAUZZZ 8P14A029412 [/FONT]
    i really appreciate your help
    regards
    Evan
    #5
  7. Adam.
    Offline

    Adam. Meow.

    Joined:
    Mar 1, 2011
    Messages:
    658
    Likes Received:
    34
    [Oct 8, 2011]
    What's your engine code?
    #6
  8. Evan K. Michaels
    Offline

    Evan K. Michaels New Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    [Oct 8, 2011]
    Hello Adam, i hope you are well.
    my [FONT=Calibri, Verdana, Helvetica, Arial]engine number is AXW005520[/FONT]
    cheers
    Evan
    #7
  9. Adam.
    Offline

    Adam. Meow.

    Joined:
    Mar 1, 2011
    Messages:
    658
    Likes Received:
    34
    [Oct 8, 2011]
    Silly question but are you in a lhd or rhd car? lol
    #8
  10. Evan K. Michaels
    Offline

    Evan K. Michaels New Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    [Oct 8, 2011]
    it was a rhd last time i drove it! LOL
    #9
  11. Khufu
    Offline

    Khufu Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    30
    [Oct 8, 2011]
    same car as mine..... will have a look on other PC.
    #10
  12. Khufu
    Offline

    Khufu Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    30
    [Oct 8, 2011]
    ETKA seems to go more by VIN number, but what you will have is a generation 1 rack but the danger in getting another matching gen 1 rack is it will fail the same (hence the changes). Hopefully Nigel (NHN) may be on & provide a bit more info on the matter.
    #11
  13. Evan K. Michaels
    Offline

    Evan K. Michaels New Member

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    [Oct 8, 2011]
    hello khufu, i really appreciate you looked into this thanks for the information, i see what you mean, i hope nigel can provide a bit more information.
    can you let me know what's the part number in case i have to source the gen 1 rack?
    regards
    Evan
    #12
  14. danny_s3
    Offline

    danny_s3 Member

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    234
    Likes Received:
    4
    [Aug 7, 2012]
    [FONT=Tahoma, Calibri, Verdana, Geneva, sans-serif]I have just had this problem and it turns out I have got to replace the rack and electic pump,
    Audi want around 850 for this!!!
    the problem is finding one that matches my part number 1k2423051ac.
    Can find them on
    ebay but not with ac at the end[/FONT]
    #13
  15. mike foster
    Offline

    mike foster Fossie VCDS Map User

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    3,967
    Likes Received:
    79
    [Aug 7, 2012]
    That part number was replaced on 01/04/2006 with no direct part number. Need to know what engine you have in order to provide part number. If it's a BKD engine the part is :- 1K0 199 313 H priced at £231
    #14
  16. danny_s3
    Offline

    danny_s3 Member

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    234
    Likes Received:
    4
    [Aug 7, 2012]

    Hi there mike thanks for the quick reply , my car is a 53 plate with a 2.0 tdi engine in Am I right in saying some of these units are 3 plug and others are 2 plug , thanks dan
    #15
  17. mike foster
    Offline

    mike foster Fossie VCDS Map User

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    3,967
    Likes Received:
    79
    [Aug 7, 2012]
    Yes 2 pin and 3 pin. Unfortunately things are a bit more complicated than I first thought. The number I gave you was the ' assembly carrier'. If you need the whole thing you will have to go to Audi to check against chassis number exactly which parts are required. The whole unit is available as part-ex but I'm afraid it's very expensive. £863 at the last count.

    Sorry if I built you up but it very much depends on what bits you need and which ones are available separately. Just after your reg. they changed the rack design but I can't tell exactly which bits you need. Sorry !!
    #16

Share This Page