1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A3 2.0 tdi, eratic idle sounds choppy once warm

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by chrisy t, Sep 8, 2011.

  1. chrisy t
    Offline

    chrisy t Member

    Joined:
    Jan 6, 2011
    Messages:
    119
    Likes Received:
    0
    Hi guys, i have ownd my A3 now for nearly a year and since i bought it, it has always idled funny, it sounds great at first but as soon as the engine warms up, the engine starts actinc eratic, it almost sounds like it could cut out, but the car drive fines, only recently i have noticed it goes in to limp mode sometimes, when i thrash the car it loses all its power and i have to turn it off and back on again to get the power back? Do you think its related, any ideas?

    Cheers
    Chris
    #1
  2. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    1
    PD140 engine has a ruff idle on tick over. To sort it just rise the rpm by a few hundred on VCDS . Limp mode could be anything. Get the car scanned to find out.
    #2
  3. vw754
    Offline

    vw754 vorsprung Durch Technik

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    1,997
    Likes Received:
    2
    sorry my car dont idle rough,smooth as silk,and the rev gauge dont even jump a bit...100% perfect!........diagnostics first then see what fault codes you get.......ive heard it can be the wiring loom that runs through the cylinder head.
    #3
  4. vw754
    Offline

    vw754 vorsprung Durch Technik

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    1,997
    Likes Received:
    2
    mine did that ,it was sticky turbo vanes........my friend remapped mine after a good thrashing down the a road.........never did it again,had the map taken off after ten minutes as the map wasnt specificaly for my a3,never had the issue again.......been ok for the last year or so.
    #4
  5. TimG
    Offline

    TimG Member

    Joined:
    Feb 21, 2004
    Messages:
    940
    Likes Received:
    1
    COuld be related to the temp sender. Wiki ross says irratic idle is a symptom.
    #5
  6. chrisy t
    Offline

    chrisy t Member

    Joined:
    Jan 6, 2011
    Messages:
    119
    Likes Received:
    0
    Cheers, gunna get it scanned and see what it comes up with! I thought the limp mde might have been related to the MAF sensor or something? I have also noticed a little oil in the intercooler behind the bumper? Is thios normal?

    Cheers
    Chris
    #6
  7. vw754
    Offline

    vw754 vorsprung Durch Technik

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    1,997
    Likes Received:
    2
    oil in itercooler is normal.a faulty temp sensor wont show as a fault check what temp its reading on the diag machine when your cars at normal operating temp
    #7
  8. chrisy t
    Offline

    chrisy t Member

    Joined:
    Jan 6, 2011
    Messages:
    119
    Likes Received:
    0
    It always sticks dead on the centre, it never moves, once it warms up it just stays in the middle! Why does oil collect in the intercooler?

    Regards
    Chris
    #8
  9. vw754
    Offline

    vw754 vorsprung Durch Technik

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    1,997
    Likes Received:
    2
    pm sent!
    #9
  10. chris11122
    Offline

    chris11122 Member

    Joined:
    Dec 11, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Mine has an erratic idle occasionally and the temp gauge is perfect - am i missing something... I also have VCDS and haven't found a magic cure yet....

    Any help welcome, it does annoy me!
    #10
  11. TimG
    Offline

    TimG Member

    Joined:
    Feb 21, 2004
    Messages:
    940
    Likes Received:
    1
    It will dude, I have that fault code on mine a couple months back. Had it on my S3 too!
    #11
  12. vw754
    Offline

    vw754 vorsprung Durch Technik

    Joined:
    Nov 4, 2006
    Messages:
    1,997
    Likes Received:
    2
    NO IT WONT cuz if its reading low........its still working but giving the ecu a wrong reading,if it totally stops working then it will show as a fault......im sure somebody will back me up very soon.........but then hey i only do this for a living so might be wrong.
    Last edited: Sep 11, 2011
    #12
  13. tdi-man
    Offline

    tdi-man Active Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    1,610
    Likes Received:
    1
    WARM IDLE FAULT IS A COMMON FAULT .

    PD140 engine has a ruff idle on tick over

    FUELING NEEDS TO BE TURNED UP ON IDLE TO FIX OR TURN IDLE UP IN VAG COM
    #13

Share This Page