Volks AutosAH Fabrications
Results 1 to 11 of 11

Thread: can anyone help

  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    63

    can anyone help

    audi a4 cabriolet b6,2005.owned it for 2 years with no problems,when i got it i fitted a smart top module and everything has been fine.
    since the sunshine has come out i have dropped my roof but noticed that the remote part of dropping and raising the roof hasnt been working so i have been doing it via the switch.anyhow today i removed the side trim to gain access to the modules and now my roof wont work at all,up or down.run a scan and this is what comes up.........

    Monday,12,April,2010,17:52:49:18211
    VCDS Version: Release 908.1

    Address 26: Auto Roof Labels: 8H0-959-255.lbl
    Control Module Part Number: 8H0 959 255
    Component and/or Version: VSG B6 CABRIO 6389
    Software Coding:
    Work Shop Code: WSC 00672 785 00200
    7 Faults Found:

    01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)
    004 - No Signal/Communication - Intermittent
    01330 - Central Control Module for Central Convenience (J393)
    004 - No Signal/Communication - Intermittent
    01331 - Door Control Module; Driver Side (J386)
    004 - No Signal/Communication - Intermittent
    01332 - Door Control Module; Passenger Side (J387)
    004 - No Signal/Communication - Intermittent
    01334 - Door Control Module; Rear Right (J398)
    004 - No Signal/Communication - Intermittent
    01333 - Door Control Module; Rear Left (J388)
    004 - No Signal/Communication - Intermittent
    00466 - Control Module for Steering Column Electronics (J527)
    004 - No Signal/Communication - Intermittent



    Monday,12,April,2010,18:02:02:18211
    VCDS Version: Release 908.1

    Address 46: Central Conv. Labels: 8E0-959-433-MAX.lbl
    Control Module Part Number: 8H0 959 433 H
    Component and/or Version: Komfortgert T3B 4035
    Software Coding: 06891
    Work Shop Code: WSC 00029
    Additional Info: 8H2959802B Tırsteuer.FS BRM 3020
    Additional Info: 8H2959801B Tırsteuer.BF BRM 3020
    Additional Info: 8H0959801A Tırsteuer.HL BRM 0002
    Additional Info: 8H0959802A Tırsteuer.HR BRM 0002
    7 Faults Found:

    01370 - Alarm triggered by Interior Monitoring
    35-00 - -
    01371 - Alarm triggered by Door Contact Switch; Driver's Side
    35-00 - -
    01366 - Opened Due to Crash Signal
    36-10 - Open Circuit - Intermittent
    00956 - Key 2
    35-10 - - - Intermittent
    00830 - Convertible Top Control Module (J256)
    49-00 - No Communications
    00934 - Electric Window Motor; Rear Left (V26)
    62-10 - No or Incorrect Adjustment - Intermittent
    00935 - Electric Window Motor; Rear Right (V27)
    62-10 - No or Incorrect Adjustment - Intermittent


    can anyone give me any pointers where to start looking for the fault?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1wheelonly's Avatar
    cabriolet

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    The Lounge
    Posts
    2,062
    welcome to the site, you mention you have the smartop fitted, i have the kufatec version myself, the kufatec one give you 2 options/ 2 modules, one is for remote closure from fob, one is to expand useage of the button in the car. the remote module is tapped in in the drivers door, the button module in the rear quater.
    is this the same set up on the smartop ?
    have you double checked the connections where they are tapped into the cabus ? as it seem strange having no signals / comms.
    have you tried a manual reset of the roof ?
    have you cleared the faults and tried again ?
    are all your windows working as they should ?
    is the roof icon illuminating on the dash when the button is activated ?
    any message shown in your dis whilst trying to operate roof ?
    is the compartment in boot in correct position.?

    sorry for all the questions, just trying to get a better understanding of extent of fault.
    LOTS DONE, LOTS SPENT !!!!

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    63
    thanks for the reply,the smartop is just a single module that splices into the wiring adjacent to the roof module in the rear inner wing,i have checked all connections in that area but there is a self diagnosis led in the unit and that is functioning as it should which shows the communication and function as being ok

    tried the manual reset of the roof 3 times but no joy.

    faults have been cleared 3 times again but come back straight away.

    the windows are playing silly buggers to be honest,from the window switch they work as should but when the roof switch is pressed they arent moving,however if i keep operating the roof switch my passenger side front window has on occasions gone down and on other occasions all the windows have gone down.

    the dash roof icon isnt lit or flashing....when i turn the ignition on its lit then it goes out,when i operate the switch it doesnt light though.

    no message in the dis.

    boot compartment is in correct position.

    another strange thing i noticed is that the boot unlock is also playing up at the same time as this happened.

    what attracted my attention to this was when i noticed the roof wasnt working remotely i read the instructions for the smartop and to programme it the first stage is to put it into programme mode,this is done by keeping your finger on the interior door unlock button for a few seconds till the indicators flash once,then you use the roof switch either up or down to set the functions.the indicators arent flashing when i am holding the unlock button though so i cant get it into the programme mode.

    i am a mechanic but i have allways kept away from electrical faults sticking only to mechanical,however with it being my own car and not a customers i need to persevere.appreciate all help.

  5. #4
    1wheelonly's Avatar
    cabriolet

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    The Lounge
    Posts
    2,062
    sounds to me like there is a break in the system somewhere, firstly id remove the switch and test with multimeter, then id remove the smartop modlue and try roof then when its back to normal.
    id say on info given that your canbus isnt working correctly, broken wire, faulty switch, faulty module etc etc .
    like i say remove and put back standard and see if all works correctly then.
    LOTS DONE, LOTS SPENT !!!!

  6. #5
    1wheelonly's Avatar
    cabriolet

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    The Lounge
    Posts
    2,062
    where abouts are you ?
    LOTS DONE, LOTS SPENT !!!!

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    63
    up in manchester.i have tried a spare switch that i had knocking about and it doesnt alter anything,this afternoon i will remove the smartop module and see if thats whats causing it.found a great site with information about the various modules which i am sure would be fantastic information if i could understand it,i will link it here just for other peoples benefit,just choose car model and select module. http://www.audi-portal.com/en/diagno...u_11469.html#1

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    North-East UK
    Posts
    93
    Good find!
    Check out the Sensors & Actuator sections, you can select the part and it will show where this is located.
    Also the ECU section gives details of the different modules and the options available in each. Very similar to VCDS but with the benefit of being able to check on the options off-line. There are some useful diagnostic sections in there as well.

    The site is worth bookmarking for future reference.
    MY2011 A1 TDI Sport
    Amalfi White, Sat Nav, Bose, Xenon Plus, Climate Control, Competition Line Trim, LED Interior Lights, Light & Rain Sensors, Polygon 18" Wheels. Retrofit Armrest, Cruise Control & Gauge Sweep. VCDS.

  9. #8
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    63
    well i ended up finding a broken wire on the canbus coming out of the smartop module,the outer sheath was in place but the wire inside was broken,fixed that and my roof worked on the switch inside the car but still wouldnt work on the remote.removed the module again and stripped it down,on one of the pins i found a burned out track so bridged it and reassembled,once refitted everythings working as it should without any fault codes.......result !! thanks for the help.

  10. #9
    1wheelonly's Avatar
    cabriolet

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    The Lounge
    Posts
    2,062
    Quote Originally Posted by 1wheelonly View Post
    id say on info given that your canbus isnt working correctly, broken wire, faulty switch, faulty module etc etc .
    enough said lol glad u got it sorted
    LOTS DONE, LOTS SPENT !!!!

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Blackpool and Watford
    Posts
    133
    Quote Originally Posted by 1wheelonly View Post
    enough said lol glad u got it sorted
    Sorry 1 Wheel I have looked and I cant find anything wrong with your post to correct
    Last edited by blackpool1974; 19th April 2010 at 23:59.

  12. #11
    1wheelonly's Avatar
    cabriolet

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    The Lounge
    Posts
    2,062
    cheers blacky, nice to know youve got my back. lmfao
    keep your eyes peeled though mate, im sure a mistake will be along shortly, im putting it down to old age lol.

    you ok mate, done any changes yourself lately or just to busy wipein my ar=e. lmfao
    LOTS DONE, LOTS SPENT !!!!

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO