EM TuningSky Insurance
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Littleborough
    Posts
    105

    Urgent Help Required - RNS-E Bluetooth Coding

    Hello, I know these topics have been posted a million times but I still can't get my RNS-E to see my Bluetooth module.

    I have a 2008 (57) A3 8P 2.0 TDI - and I have MFSW - Factory fit RNS-E - 6 CD Changer and Cruise.

    I have installed the Bluetooth module and coded it 10422 ???, my original coding was 11822

    The bluetooth connects to my phone and works as it should, the sound comes through the speaker, it displays in the middle of the instrument cluster but still shows TELEPHONE IS NOT INSTALLED on the RNS-E.

    What else do I need to code?

    I assume I need to change the code in the Navigation unit #77. My original code was 0205117, I did change that to 0205717 but it still didn't display on the RNS-E?

    Do I need to activale anything in the CAN gateway?

    Do I need to reboot the RNS-E, if so how?

    Nav info-

    SW: 0600
    HW: H99
    Map: M1N061018_EN0603

    Please HELP
    Last edited by Avus Sportback; 26th March 2011 at 14:18.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    I thought it would say "Telephone not installed"

    Did you reset the RNS-E when you coded it.

    Hold RADIO & SETUP until the screen blanks after you change the code to xxxx7xx

    Also 0011422 is the correct coding for an A3 BT kit with MFSW and RNS-E

  4. #3
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    Had exact same issue as you on an install other day, coded perfectly, connected via BT but would not display on the rns, no matter what coding I changed to & reset the rns, now if craigs advise for coding doesnt work, then as below.

    Did a forced downgrade of firmware to think was 600 or lower if you have a dvd with it on, then phone data was displayed properly, then did an update to 650 & also displayed properly, all good.

    I think the unit we got, had a dodgy sds hack applied & corrupted the unit, thus downgrade cleared this firmware & restored full functions.

    Now when doing fw changes it cycles through twice so dont get worried it isnt responding after the 1st software upgrade is finished, let it do its thing, takes few minutes.

    Finding clients who supply there own kit are getting units from lithuania with X in the fw area shown in rns menu's which is a possible sign of security code changes, maybe this is also the cause of these problems, who knows.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Littleborough
    Posts
    105
    Guys, thanks for the responce - It was the fact that I didn't do the reset that caused the problem. I didn't know about this but now it is displaying.

    I have noticed that the Display between the cluster keeps showing the first entry in my phonebook even tho i'm not using the phone?

    Also, I didn't connect the "Tel Mute" wire to D11 I think as I didn't have a repair wire. Will this be a problem as it all seems to be working as it should apart from the above? I did wire the Mic directly to the RNS-E and the from the RNS-E to the BT Module. This wiring is for the SDS Hack to work I think but not got round to that yet!

  6. #5
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    Ok, the MODE button on the steering wheel should toggle between the phonebook and radio/CD.

    You don't need the mute wire on the audi BT prep.

    When you do install the SDS hack change the BT coding to 0011402

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Littleborough
    Posts
    105
    Thanks Craig, yes the Mode button has changed that now.

    Do you have a copy of the hack with the instructions or know where I can get it?

    One last question, how do i change between phones if my phone and my GF's phone are in the car at the same time both with BT turned on?

    Changing to 11402 - the "0" is for no voice control, is that correct?
    Last edited by Avus Sportback; 26th March 2011 at 17:44.

  8. #7
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    Yes you turn off voice control when you have full SDS as the BT control is now in the RNS-E when in full SDS mode. So you have to disable the BT module SDS.

    Have a search for AUdi RNS-E 0660 firmware, plenty of place to download it from.

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Littleborough
    Posts
    105
    I have noticed that since wiring the Bluetooth into my car, the dimmer for the interior lights isn't working. I thought last night when driving the car that the lights were all very dim but I thought it was because i didn't have the pannel plugged in for the light switch and dimmer switch. I have plugged them back in but the interior lights are not changing when rolling the dimmer.

    The Sat Nav goes from day to night colours when the head lights are turned on and off. I have just plumbed the footwell looms in this morning and they are dim too?

    Does this sound like a wiring issue with the bluetooth module?

    I hope not as the module is behind the stereo and it was a pig to get in.

  10. #9
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    Clear any codes thrown with vcds, then test ss somethings dont function properly when there are codes logged, if it still doesnt work then I would disconnect everything & test, reconnect, fault analysis/process of elimination based on you have already coded it correctly.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Littleborough
    Posts
    105
    Bugger - cleared all fault codes and still dim interior lights.

    I did go into the can gateway (#19 i think) and activate the #77 Telephone Module although I didn't see any write up telling me to do this. Could this be the problem? Should I also change the VCDS coding on the #77 and other controller back to orignal to se if that helps?

  12. #11
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    Activating the coding for BT option 77 should have no affect. You have to do this on the A3/TT/R8 with can gateway.

  13. #12
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    I would unplug BT module, see if problem goes away, if does then plug BT module back in & if problem returns then check your wiring.

    I'd also unplug rns aswell to see if issue goes away.

    Edited this twice cause missed your other points, dohhhh
    Last edited by NHN; 27th March 2011 at 20:00.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  14. #13
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Littleborough
    Posts
    105
    Your not gonna believe this, just been out in the car and the dimmer is now working ????? Does the A3 have a light sensor on the car somewhere that will only activate the dimmer control when it goes dark? The switch has not been working on any of the cockpit lights all day, but not dark it works!

    My footwell lights are still very dim, how do i turn thek up?

    Thanks Guys

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Littleborough
    Posts
    105
    All sorted now

    You can control the brightness in Central Electrics #9 - Adaptation - Group 09 Channel 005

    Mine was set at 25% so turned up to 100% and its Happy Days!

  16. #15
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    You can also control it via the DIS if new enough modules installed.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO