Chris NottEM Tuning
Results 1 to 29 of 29
  1. #1
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37

    The oil top-up icon appears on the dashboard even though I have changed the oil?

    Hi all,

    Does anybody know why the oil top-up icon appears on the dashboard even though I have changed the oil? I am 100% sure that the oil is enough and at the right level. Also the icon appears only in the first 5-10 minutes of the drive, after that it disappears.

    Thanks

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,510
    have you checked that you have enough in there ?

  4. #3
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Yes, I have.

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  5. #4
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    Oil level sensor intermittant fault, did you remove this or disturb anything in that area?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  6. #5
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Oil level sensor intermittant fault, did you remove this or disturb anything in that area?
    Hi NHN, I haven't touched anything. The icon appeared a week ago. As per the manual I topped up with a bit of oil to get it to the right level. A few days later I changed the oil as it was time. That's all.

    The light goes away after I have driven for a while.

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  7. #6
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    Ok next thing I'd check is the sensor, unplug the connecxtor, give t a blast of air, make sure the contacts are corroded, if looks fine & if not expensive then swap it out.

    If the oil level is correct & sensor ok, then I wonder if you're getting a return line issue, maybe a temp blockage, strange one, certainly wise to be cautious & check very regularly as of course its the life blood of the engine, this goes wrong & its bye bye engine possibly car.

    Anyway dont let me worry you, do your checks & test sensor then look at other issues.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  8. #7
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Thanks NHN, dummy question. Where can I find the sensor? Is it somewhere close to the engine?

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  9. #8
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    I dont know which engine you have to be precise, sump is 1 place & certainly look around the bottom of the engine, I checked etka & shows 1 on sump & 1 on engine bottom.

    You sure its oil level or oil pressure, as the A4 had issues with oil pickups, but honestly only heard on certain engines & B6 at that, maybe someone with more knowledge on B7 can advise as I got shot of my B6 S4 years ago.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  10. #9
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,510
    the top up light is yellow
    oil presure is big red you cant miss that 1
    sensor is on bottom of sump
    as above unplug clean and try
    does it do it every time you start the car ?

  11. #10
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    the top up light is yellow
    oil presure is big red you cant miss that 1
    sensor is on bottom of sump
    as above unplug clean and try
    does it do it every time you start the car ?
    Yes it does. Mine is a 3.0l one. It comes information a wile and then disappears. It seems that when the temp picks up it disappears. It's not a lamp though. It's an icon on the dashboard, kind of digital.

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  12. #11
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Providing that the oil level is fine, can something happen to the engine?

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  13. #12
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    What colour is the DIS warning, red or yellow?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  14. #13
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    What colour is the DIS warning, red or yellow?
    It is yellow.

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  15. #14
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Does anybody know if the yellow oil icon is dangerous?

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  16. #15
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,510
    no yellow is ok
    if its red them worry

  17. #16
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    no yellow is ok
    if its red them worry
    Thanks Bez. By the way I have just checked the oil level and it appears to be 3 millimeters in the Max section. The guys from the garage must have put a little bit more. Would this be the problem causing the yellow icon? Is this dangerous? I have got to travel tomorrow so shall I cancel?

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  18. #17
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,510
    na you should be ok to much wont cause the light
    just keep an eye on it any red oil signs then stop it stright away and drag it home

  19. #18
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    na you should be ok to much wont cause the light
    just keep an eye on it any red oil signs then stop it stright away and drag it home
    Cool, thanks

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  20. #19
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    By the way, I have just read some pretty serious stuff about having too much oil. Mine is a 3 millimeters in the Max level. I am worried now as I have to travel tomorrow.

    Is there a way of draining a tiny bit of oil?

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  21. #20
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,099
    Just undo the sump plug for few seconds, check levels & top up as needed with the stuff emptied.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  22. #21
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Just undo the sump plug for few seconds, check levels & top up as needed with the stuff emptied.
    Thanks

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  23. #22
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Update!

    I tried the trick with the bonnet switch but it didn't work. The switch seems to be ok since I can see the bonnet opening on the DIS. Then I got my local garage guy to unplug the sensor that sits under the engine. They used some pressurized air to clean it properly and plugged it back in. Once I got into the car and started the engine and the warning light in question appeared again.

    I can't think of anything else other than a faulty unit. Well, I have just changed the oil so I will wait for a while until I replace the sensor. I don't feel like spending another £100 on oil.

    Thanks for all your help.

    Sent from my Desire HD using Tapatalk

  24. #23
    sidibear's Avatar
    Looking for Zombies !!

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Birmingham UK
    Posts
    2,003
    Mine was doing this recently, t'was a broken wire to the sender. I was told that the word "sensor" appears next to the oil can icon if the sensor fails.

    JSD 2.59
    Synergy-Solutions

  25. #24
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    1
    please let me know what the trick is with the bonnet switch .I have go this fault on my a3 2.0

    thanks jblox

  26. #25
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,510
    Quote Originally Posted by ntp View Post
    Update!

    I tried the trick with the bonnet switch but it didn't work. The switch seems to be ok since I can see the bonnet opening on the DIS. Then I got my local garage guy to unplug the sensor that sits under the engine. They used some pressurized air to clean it properly and plugged it back in. Once I got into the car and started the engine and the warning light in question appeared again.

    I can't think of anything else other than a faulty unit. Well, I have just changed the oil so I will wait for a while until I replace the sensor. I don't feel like spending another £100 on oil.

    Thanks for all your help.

    Sent from my Desire HD using Tapatalk
    £100 on oil wtf you buying ?

  27. #26
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    £100 on oil wtf you buying ?
    I am sorry I have been away for a while. Well, the oil (8l Castrol Long Life) plus the filter plus the change by the garage boy = £100. And that is cheap I think as i bought it online.

  28. #27
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Hi all,

    I am coming back to revive this thread as somebody mentioned that the top up fuel icon that is still showing on my dash can be cleared by VAGCOM. Is this true? Could it be that the sensor is not actually faulty but it just needs resetting by a VAGCOM?

  29. #28
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    2,174
    no it cannot be cleared by vag-com, either you have a broken wire going to the sensor, or the sensor is fauly and will need to be replaced.

  30. #29
    ntp
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    37
    Is there an easy way to check the wire?

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO