Monster MotorsportVolks Autos
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    No Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Shropshire
    Posts
    335

    Aircon questions.

    Happy Easter everyone.

    I've got next week off so no excuse for not fixing a few things. The suspension kit is ordered, just waiting for some components which are in manufacturing at the AP factory in Germany. Hopefully have them by Thursday, my car's booked in for Friday at my local garage.

    Anyway I thought about turning my attention to the aircon which has never worked since I bought the car nearly a year ago. If I run through what happens hopefully someone can suggest first step. On start up no econ light but after say 5 seconds the econ light comes on and this seems to coincide with a pump or something spooling up in the engine bay. The econ light stays lit no matter what buttons are pressed. I was thinking of changing the pressure sensor before I take it somewhere for re-gassing.

    What do you guys think please and where is the pressure sensor on my 1.9tdi.

    Thanks, Mark.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    quattrojames's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Dorset
    Posts
    13,856

    My Social Networking

    Follow quattrojames On Twitter Add quattrojames on Facebook
    The Econ light is on because the compressor is off, either it isn't working, or it's been disabled because there's a fault in the system. The car does this to protect the compressor from damage, maybe there is insufficient gas in the system. The fact it takes 5 secs for the compressor to isolate itself would imply to me there's a fault in the system. Have you had it scanned to make you think it's the pressure sensor?

    Sensor is the G65 and is on the nearside of the condensor radiator.

    Ingolstance Read about my A6 HERE.

  4. #3
    No Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Shropshire
    Posts
    335
    Thanks James, I'll get it scanned next week. I noticed on a previous thread changing the sensor cured that particular aircon issue. Am I right in thinking that to check what's wrong the system needs re-gassing first?

  5. #4
    deano1978's Avatar
    different gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    near brighton
    Posts
    634
    I hope so,as it was a mission finding my correct part (sensor)
    When i did source n fit summer was nearly over,but econ still on with new sensor,so im hoping new charge will bring back cool air
    A4 avant b6.1.9 avf 6 speed. Bv43 turbo.uprated fmic. More bhp custom map. Powerflow straight through twin pipes. Allard delete kit. Boost,egt, + voltage gauges. Ball,spring boost controller. Fk silversport coilovers. 312mm brake upgrade. B7 multifunc steering wheel. Full dis. Cruise control. Auto locks. Rs4 rear bumper. Full rs4 grills. Drls + hids. 10inch custom sub + amp. Rear parking sensors. Leds everywhere. Parrotkit full speaker streaming. silver 4d carbon interior.never ending...

  6. #5
    No Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Shropshire
    Posts
    335
    If the sensor is removed does all the gas escape. The sensor on mine is yellow, ecp show yellow or orange as options.

  7. #6
    TheDriver's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Shropshire/Cheshire
    Posts
    230
    Quote Originally Posted by BakPak View Post
    Thanks James, I'll get it scanned next week. I noticed on a previous thread changing the sensor cured that particular aircon issue. Am I right in thinking that to check what's wrong the system needs re-gassing first?
    Definitely the first thing would be a vcds scan and then regas/check refrigerant level. I had similar symptoms last summer, mobile a/c guy came and re-gassed, system functioned fine long enough for him to take his money and disappear then same thing happened. Took it to a local garage and after carrying out pressure test said there's hardly any refrigerant in the system(?), and traced fault to G65 pressure sensor. Got part from TPS, approx £55, re-gassed and been fine ever since. ECON light stays off unless pressed but tbh it's better for the system to always leave the a/c on. Helps keep things lubrcated and decrease the amount of fungal buildup inside the a/c system.

    I'd say scan for codes first, then have it pressure tested/re-gassed and go from there. Like QuattroJames said, it could well be that there is no refrigerant.

  8. #7
    No Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Shropshire
    Posts
    335
    Haven't had it checked for fault codes yet but I got the diy kit from halfords and charged the system up. The econ light is now off but no cold air. Gutted!!

  9. #8
    No Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Shropshire
    Posts
    335
    Just had scan shows intermittent fault with G65 pressure sensor.

  10. #9
    Pork789's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Rugby
    Posts
    24
    I had this with mine, high pressure switch had to be replaced and the problem was solved. £50 new (Y)

    Then again, it can flag up this fault if there is no gas in the system, or its low, so you'd need to get it re-gassed to find out either way lol
    Because Quattro.

  11. #10
    No Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Shropshire
    Posts
    335
    Quote Originally Posted by Pork789 View Post
    I had this with mine, high pressure switch had to be replaced and the problem was solved. £50 new (Y)

    Then again, it can flag up this fault if there is no gas in the system, but or its low, so you'd need to get it re-gassed to find out either way lol
    Done the re - gas and it's holding pressure so change the G65 sensor next.

 

 

Similar Threads

  1. Aircon question with Dual Auto Climate control
    By jet_andy in forum New A3/S3 (8V Chassis)
    Replies: 46
    Last Post: 3 Weeks Ago, 23:43
  2. aircon question!
    By furlong1909 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 20th October 2013, 18:58
  3. AirCon question.
    By Kitsch in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 12th May 2008, 15:05
  4. Quick Question about Aircon/Climate Control
    By DelBoyUK in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 11th July 2004, 17:37
  5. Aircon question (again!!!!)
    By ajmackie in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 15
    Last Post: 17th June 2004, 09:54

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO