JMB RetrofitsEM Tuning
Results 1 to 17 of 17
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39

    GOLF/A3 2.0 TDI BKD Warm Cutting out/Starting Problem

    Hi guys, i know this has been covered many times before and have searched to find a cure for this but still no joy. Story goes the head cracked on my mates MK5 2.0 TDI so far i have changed the cylinder head/bolts/gaskets/DMF/Clutch/starter/coolant temp sensor/x2 second hand injectors and seals on all injectors/battery/glow plugs/crank speed sensor.. Still the car is running a little lumpy on cold start but that clears up and runs fine till warm then idle will drop/run very lumpy and cut out, when trying to restart the car will maybe start after 45seconds but again will cut out unless the accelerator is held down a little. Even while accelerator is held steady the revs will go high/low very slightly. Any ideas as to what else i could possibly try?? Remap is a no go as friend will not do it.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Fossie

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Rhubarb Triangle
    Posts
    3,969
    Did you change the injector wiring loom as well which is known to cause most of the problems you have described ?

    Typical problems very well documented on here - just do a search

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39
    Iv not yet changed that, but if that was to be at fault would it not cause this fault all the time rather than just warm? I have also checked through the search option but didnt find much else..

  5. #4
    Fossie

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Rhubarb Triangle
    Posts
    3,969
    Did you search for 'injector wiring loom' ? And - no - it doesn't cause the fault all the time .

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39
    Il try this next then, other faults iv been told to look out for is the in tank fuel pump and the high pressure fuel pump on the right side of the block, would these possibly cause this problem too?

  7. #6
    Fossie

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Rhubarb Triangle
    Posts
    3,969
    Quote Originally Posted by Oak Dub View Post
    Il try this next then, other faults iv been told to look out for is the in tank fuel pump and the high pressure fuel pump on the right side of the block, would these possibly cause this problem too?
    Hopefully someone else may be able to help with your supplementary questions.

    I'm afraid I've run out of info. !

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39
    Tried to change the injector loom with a new genuine item but still same probs. Any other checks or places to look at?? This is seriouosly starting to PI$$ me off!!!!
    Last edited by Oak Dub; 27th January 2011 at 19:26.

  9. #8
    VAG_BADGER's Avatar
    Ricers in the rear view!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Sheffield
    Posts
    87
    The only thing left that I have experienced is the Crankshaft oil seal. The seal expands if it has ever been hot and distorts ever so slightly. The seal contains magnetic points that the crank sensor picks up on and give a false reading to the ECU when it warms up and giving the exact symptoms you are describing. The best way to diagnose it is to graph the crank sensor output (I used VAS) and you can see an anomalous output flat spot. The seal bolts in and comes complete with the aluminium plate. Silly idea as they spin the actually seal with the crank as the pickup! Hope this is of help to you!

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39
    Changed this too with genuine new.

  11. #10
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,089
    I was about to suggest the fuel pump, there's intank & the tandem one on right side of engine, I would try these next mate as if done coolant senders, starter, injectors & loom, cant be much else left.

    ECU maybe an issue, try reflashing this aswell or swapping out, as I said not allot left to change surely.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  12. #11
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39
    Changed the tandem pump on the right side of the engine aswell. Going to have it VAGCOM'd on friday so see what this brings.

  13. #12
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,089
    Did you not vagcom 1st?

    Ah hold on, did you change the fuel filter yet?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  14. #13
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Did you not vagcom 1st?

    Ah hold on, did you change the fuel filter yet?
    Not VAGCOM'd yet however did take it to my local vw/audi specialist and they plugged the car in and assured me replacing x2 injectors would cure the prob but it didnt so not going to go back there.. Also tried to change the fuel filter for genuine vw.

  15. #14
    ADRENALINE JUNKIE ;)

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    BRADFORD.
    Posts
    5
    what gearbox have you got in it ? DSG ?

  16. #15
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39
    Manual 6 speed box.

  17. #16
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    39
    Ok who or where does testing/refurb on these injectors?? Part no 03G 130 073B. Long shot but place that doesnt charge arm/leg..

  18. #17
    devonmikeyboy's Avatar
    As far from JBS as possible !

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,257
    Sorry to here your still having problems with your engine. Only place i know and trust is united diesels as he has fitted uprated nozzles for me in several different injectors. Price to test i think is 50 or more per injector so not cheap. Diesel injectors, diesel engine problems, united diesel uk
    06 Audi 2.0 PD140 Sport TDI Quattro S-LINE.
    Old engine 330 bhp @ flywheel 263 bhp @ wheel 490 lb torque. Audidriver write up HERE
    Now stripped and playing with an uprated Cryo treated engine fitted with bigger turbo,water/methanol,uprated injectors etc etc.Wanting 400 bhp and 500 lb torque.

    Other car 500+ bhp MK4 Golf R32 turbo.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO