JMB RetrofitsChris Nott
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5

    End of my ideas how resolve problem :(

    Hello @ll



    16804 - Catalyst System; Bank 1: Efficiency Below Threshold

    I "met" this error a long time ago and I cant kick it

    - Catalysator cutted off ( second lambda is around 5mm far from exhaust to prevent errors because is no cat anymore )

    - First lambda is brand new ( BOSCH )

    - Second lambda is brand new ( BOSCH )

    Guys ANY ideas ?

    Greetings 4 @ll

    Adam

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    2,036
    er what car, miles, engone, other mods?

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5
    S3 2001 AMK,

    no cat, 250HP program .

    146.000 km


    Regards,

    Adam

  5. #4
    HTC
    HTC's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Koh Samui, Thailand
    Posts
    3,402
    Maybe it needs more spacing away from the pipe?

    http://forums.vwvortex.com/zerothread?id=1366095

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5
    Efficiency BELOW Threshold ..

    so maybe should be closer ??

    adam

  7. #6
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2003
    Location
    Reading
    Posts
    705
    But its checking the efficiency of the catalyst that you have taken away. As I understand it the first lambda sensor measure the mixture of the engine and adjusts the mixture to suit. The ecu then compares the readings of the first lambda sensor with the readings of the second lambda (which should be lower) to check the efficiency of the catalyst.

    So as far as I see it you have two options;
    1) Put the Catalyst back in to the exhaust system
    2) Get the remap modified so that it removes the second lambda sensor and thus the catalyst efficiency check


    You could try moving the lambda sensor further away from the exhaust so that it is measuring ambient values in the atmosphere.
    03 Ebony black S3, Dieselgeek short shift, its started..

  8. #7
    Ess_Three's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2001
    Location
    Aberdeenshire
    Posts
    5,385
    Quote Originally Posted by j4jon View Post
    But its checking the efficiency of the catalyst that you have taken away. As I understand it the first lambda sensor measure the mixture of the engine and adjusts the mixture to suit. The ecu then compares the readings of the first lambda sensor with the readings of the second lambda (which should be lower) to check the efficiency of the catalyst.

    So as far as I see it you have two options;
    1) Put the Catalyst back in to the exhaust system
    2) Get the remap modified so that it removes the second lambda sensor and thus the catalyst efficiency check
    That's my understanding too...
    I used to get it with 100 cell Cats...Milltek replaced them with 200 Cell and it was fine.

    The error code means the Cat isn't working properly...as it won't when no cat is fitted.


    Please note:
    The views expressed on Audi-Sport.net are the personal views of its contributors (including me), and not that of the Website or the Moderator/Administration team.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO