Volks AutosSky Insurance
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    73

    Traction Control Light Problem

    Hi all,

    I have a 2000 A3 1.8 T-Sport Qauttro and since last week 2-3 minutes after start up the traction control light comess on and stays on.
    Any ideas?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    G60DAN's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Cornwall
    Posts
    321
    Have you put it on VAG COM ?

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    73
    no, sorry to sound stupid but I have no idea what that is?

  5. #4
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Suspension work done recently? or a bad pothole? it could be the geometry is slightly out....

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    73
    I normally drive the car with just me in it, but On Saturday on the way to the football there was 4 guys in the car! Thats when it first came on!
    Could that be anything to do with it?

  7. #6
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,320
    You need to scan the car with vagcom.

    This is a diagnostic utility, similar to what the dealers use, and it will query the cars electronics and find out why the light is on.

    If you post up your location, there may be someone on the forum who lives nearby who would be able to scan it for you.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Hampshire
    Posts
    294
    If it is when you touch the brake pedal then it could be the brake light switch on the pedal. They are known for failing, easy diy fix and cost under 10. One possibility.

  9. #8
    leshkin's Avatar
    Speeding in reverse gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Northwood
    Posts
    678
    +1 for brake light switch - if it disappears after the ignition is switched off then on, and comes on when the brake is applied - you will likely find that the brake lights are not working if switch is the problem.

    In reality there can be a number of reasons for the light, so search on the link in my signature for members with VCDS (new name for vag-com) near you, who will often do a scan for free or some beer Alternatively, your local Audi dealer will scan your car for about 70 notes (if only I could earn 70 in 5 minutes.... ).

  10. #9
    Speedy Steve's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Leicester
    Posts
    1,246
    sounds to me like the lateral sensor for traction control but i would get it scanned first to be sure before going out and buying parts
    Ive been Badger 5'd

    Can we break the magic 300?????? In a word Yes 314 BHP 249 lbft at Badger 5

    Quote Originally Posted by badger5 View Post
    steves is way quicker than any stock turbo'd s3 i have driven
    I only date skinny Women! They keep my power to weight higher...

  11. #10
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    73
    im planning on selling the car soon so I dont want to spend much on it!
    Is ther any way of getting the light to go out?
    Remove a fuse or something?
    Im in Lutterworth Leicestershire and work in Oadby Leicester if anyone near me has VCDS?
    Thanks
    Adam

  12. #11
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    73
    I have to say, Im 99% certain it came on this morning while i wasnt breaking but I will check on way home tonight and confirm 100% tomorrow, so I guess that rules out that problem?

  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    73
    Ok think I have fixed it fingers crossed!
    It came on yesterday morning on the way to work, at sometraffic lights I turned engine off and straight back on, the light went out. I then pressed the ESP button to turn traction control on and off 4 times and it has come back on since! Done about 60 miles since and no warning lights at all!

  14. #13
    Speedy Steve's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Leicester
    Posts
    1,246
    I used to live in lutterworth and now live over in oadby we could plug in my laptop and see whats wrong. youll find it will come back on soon its a faulty sensor!
    Ive been Badger 5'd

    Can we break the magic 300?????? In a word Yes 314 BHP 249 lbft at Badger 5

    Quote Originally Posted by badger5 View Post
    steves is way quicker than any stock turbo'd s3 i have driven
    I only date skinny Women! They keep my power to weight higher...

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO