1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Symphony 2+ upgrade working but pops on starting engine

Cabbyfan Feb 1, 2015

  1. Cabbyfan

    Cabbyfan Active Member

    840
    34
    28
    Hi, as per title I have replaced my Symphony with a Symphony 2+. I had to strip it down and fit a new changer mechanism but all good.

    One small issue though, when u turn the key to start the engine I get a pop from the speakers. I have Bose and I get sound from all the speakers so I think I wired the harness up correctly, I used a RNS-E harness and moved a couple of pins.

    Any ideas why it pops ?

    Cheers.
     
  2. Avatar

    Google AdSense Advertisement


  3. Cabbyfan

    Cabbyfan Active Member

    840
    34
    28
    Some before and after pictures :) It still pops slightly when starting the engine but apart from that it works really well. As I have the older style multifunction wheel the track change controls no longer work but I can control the volume.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]
     
  4. Mike.M

    Mike.M Well-Known Member

    2,510
    171
    63
    popping would indicate to me a power/grounding interferance........check to see if the speaker cables and or power cables are not pinched somewhere.

    Try removing the unit from the cage, free up cables and see if it still makes the popping.....if it does not, then you know it is cable replate for sure
     
  5. Cabbyfan

    Cabbyfan Active Member

    840
    34
    28
    Cheers Mike. I used a rns-e adaptor and moved the pins so I'm wondering if I missed something. Will give your suggestion a try. I have had the unit out a couple of times (I replaced the cd mechanism for a new one do I had to test it etc) so I don't think it's a pinched wire. My hunch is the Bose amp powering off and on again as I turn the key.
     
  6. Greeny233

    Greeny233 It's all about the V8. Team V8 Team Silver Audi S4 Audi Avant Owner Group

    1,094
    385
    83
    Since fitting my aftermarket headunit my speakers also make a popping noise.
     
  7. Cabbyfan

    Cabbyfan Active Member

    840
    34
    28
    Do you have Bose ?
     
  8. Greeny233

    Greeny233 It's all about the V8. Team V8 Team Silver Audi S4 Audi Avant Owner Group

    1,094
    385
    83
    Nope, just bose badges glued to the grilles LOL
     
  9. Cabbyfan

    Cabbyfan Active Member

    840
    34
    28
    Lol that's cheating. It's not a bad pop but I still would like to fix it.
     
  10. AlexGSi2000

    AlexGSi2000 Well-Known Member VCDS Map User

    1,464
    199
    63
    Good upgrade isnt it!
    Combine a good set of aftermarket front component speakers and it will beat the Bose system anyday.

    Mine has never popped though....
     
  11. Cabbyfan

    Cabbyfan Active Member

    840
    34
    28
    Interesting,I wonder what im missing then ? It's definitiy a good upgrade, just the fact I can burn mp3 CDs is the main reason I did it :)
     
  12. Avatar

    Google AdSense Advertisement


  13. Visa_broke

    Visa_broke Member

    167
    3
    18
    is this still a 6 disc changer just now it does mp3s?
     
  14. elewsader

    elewsader New Member

    3
    0
    1
    I was unable to find any other post similar to this thread in other forums, and I know this thread is a little aged now, but I was wondering if you were ever able to resolve this issue. I'm experiencing the same problem when starting the car after an upgrade from BOSE S2 to BOSE S2+, and a re-pinned RNS-E harness.
     
  15. Cabbyfan

    Cabbyfan Active Member

    840
    34
    28
    Hi, sadly not, I just don't have the radio on when I start my car :)
     
  16. elewsader

    elewsader New Member

    3
    0
    1
    haha, I guess that's one way to circumvent it. I wonder if it's just something with the re-pinned RNS-e harness.
     
  17. Jimmy TDI

    Jimmy TDI Pro Tinkerer Audi A4 Audi Avant Owner Group TDi

    1,325
    263
    83
    If you don't have Bose and just have the single din concert, can you just fit these straight in without any wiring modifications?
    Obviously I realise I would need the double din cage and to trim my ac pannel down.
     
  18. Cabbyfan

    Cabbyfan Active Member

    840
    34
    28
    Not sure, when I fitted it and it popped I checked my pin outs more than once and all good so I put it down to compatibility issues, this head unit was never intended for my age if car. I suspect the pop is the Bose amp powering up but it's missing a signal or input.
     
  19. alex ionut

    alex ionut New Member

    2
    0
    1
    do you solved the problem?
     
  20. elewsader

    elewsader New Member

    3
    0
    1
    nope, I just don't have the radio turned on when I get in like Cabbyfan.
     
  21. alex ionut

    alex ionut New Member

    2
    0
    1
    I solved the problem with the pop sound
     

Share This Page