1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

S3 8L - Rear speakers and sub not working - help please

Nogmeister Jun 29, 2020

  1. Nogmeister

    Nogmeister Member

    289
    9
    18
    Hi Guys,

    I have a 2001 S3 8L, and my rear speakers and sub dont work. It's all non Bose stuff.

    So, the original sub had been taken out, and replaced with ... nothing. From what I can gather this sub box has a built in amp that powers the rear speakers - is this correct? Also there is a plug for something close to the back of the where the sub box would sit, with nothing connected. I bought a used sub box of ebay to connect up to see if I could get the rear speakers working, to no joy.

    And then the original headunit has been swapped out for a Sony at some point - I've pulled the rear out to expose the wiring harness - and there are some wires not connected.

    Can anyone give me some pointers as to where to start with all this please?

    Cheers,
    Dave
     

    Attached Files:

  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. desertstorm

    desertstorm Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    7,263
    3,608
    113
    What is it you want to do?. Do you want to revert to the original setup or just install a sub??. That head unit will probably have 4 amp output so will drive your rear speakers and quite possibly a sub output .
    Manual is here and that radio has RCA outputs for the rear. and the normal 4 x55 watts output. So you could drive your rear speakers from the head unit and then use the RCA output to drive a sub.
    https://www.sony.com/electronics/support/res/manuals/4583/45835741M.pdf
     
  4. Nogmeister

    Nogmeister Member

    289
    9
    18
    Whatever is simplest really, I was hoping that popping the sub box in would be a plug and play solution, but it seems not. Ideally get the rears working as a minimum. Maybe I'll chin off that sub box and go with your method...
     
  5. desertstorm

    desertstorm Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    7,263
    3,608
    113
    The sub is driven from the OE radio and those wires won't be connected to your existing radio. Assuming your car had the concert set up originally this would have been the wiring for the rear speakers / sub.

    upload_2020-6-29_13-19-19.png

    These 3 wires will provide the L and R outputs to the sub. I would expect they are probably line level. somebody with more experience could probably tell you if you could use the RCA output on the back of the radio to drive the factory sub.

    upload_2020-6-29_13-27-49.png
     
  6. Nogmeister

    Nogmeister Member

    289
    9
    18
    Thanks for your help Desertstorm - I nipped to Halfrauds earlier, got some speaker wire and junction boxes and spliced it in from the HU. Rears are working great. No working sub, but I'm nearly 40 and have no need for bass in my life now haha
     
    desertstorm likes this.

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information