Rear Pad Wear Sensors

asalhan

Member
VCDS Map User
Hi Guys,

I have just replaced the rear pads and discs on my 2014 A6 C7. I don't remember the last time they were done but I am sure glad I did. The driver side one was almost metal to metal. The strange thing is that I didn't get any warnings on the dashboard, like you would when the wear sensor touches the disc.

I purchased a set of pads and discs. The discs came with new screws and the pads had clips and sensors with them. I did the passenger side first rather quick. When I came to do the drivers side, while I was putting it back I realised there was no connector for the wear sensor. The pads had a cut out and the sensor was ready to be put in. I just couldn't find it. Should there not be one on either side? If it should, where the funk has it gone?! I couldn't see the connector or the clip for it.

Thanks, Ash
 
M

mickyh7

Guest
Only one side was wired up when I did my A7. Must be the way things have gone.
Cost cutting!
 

asalhan

Member
VCDS Map User
Is that normal though?! I could have been driving around metal on metal which was almost the case. The driver side had worn quite a bit but the passenger side still had about 3-4mm left. Could this mean something else?
 
M

mickyh7

Guest
Is that normal though?! I could have been driving around metal on metal which was almost the case. The driver side had worn quite a bit but the passenger side still had about 3-4mm left. Could this mean something else?
It does sound like a sticky/seized Caliper to me. Worst case would be a new caliper. I had one done 3 months ago on warranty, came to £300 I think (Electric rear brakes).
Easy enough fix though!
 

asalhan

Member
VCDS Map User
That's what happened with mine, it was ****** metal on metal in the end! What a rubbish idea. Anyway, I have managed to get a VCDS log of the error with the rear brakes, maybe someone else has seen it and can shed some light on it.

Address 53: Parking Brake (----) Labels: 4H0-907-801.clb
Part No SW: 4H0 907 801 H HW: 4H0 907 801 A
Component: EPB-4 H04 0015
Revision: -------- Serial number: 00000001143406
ASAM Dataset: EV_ParkiBrake 001028
ROD: EV_ParkiBrake_VW51.rod
VCID: 2D07F4E6DD9A6C4F521-8078

2 Faults Found:
68096 - Right Parking Brake Motor Voltage Supply
C100E 01 [008] - Electrical Malfunction
Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 1
Fault Frequency: 1
Reset counter: 18
Mileage: 239336 km
Date: 2019.10.31
Time: 09:46:17

Voltage terminal 30: 12.0 V
Internal Fault ID: 13
Vehicle speed: 0 km/h
Network management state: normal
Function light in parking brake button: OFF
Red operating lamp: OFF
Red warning lamp: OFF
Green operating lamp: On
Yellow warning lamp: OFF
Terminal 15 status: OFF
RWU: not active
DSD: not active
HTR: not active
ECD: not active
ACC requested apply: not active
Auto Adjust: not active
General Inspection Function: not active
Internal Parking Brake state: No enabling
Status of parking brake button: Not operated
Status ParkingBrake left: is closed
Status ParkingBrake right: Open

71424 - Left Parking Brake Motor Voltage Supply
C100D 12 [008] - Electrical Malfunction
Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 1
Fault Frequency: 1
Reset counter: 245
Mileage: 239879 km
Date: 2019.11.03
Time: 11:30:26

Voltage terminal 30: 11.8 V
Internal Fault ID: 28
Vehicle speed: 0 km/h
Network management state: normal
Function light in parking brake button: OFF
Red operating lamp: OFF
Red warning lamp: OFF
Green operating lamp: OFF
Yellow warning lamp: OFF
Terminal 15 status: On
RWU: not active
DSD: not active
HTR: not active
ECD: not active
ACC requested apply: not active
Auto Adjust: not active
General Inspection Function: not active
Internal Parking Brake state: static
Status of parking brake button: Not operated
Status ParkingBrake left: Open
Status ParkingBrake right: Open
 
Top