1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Launch Control not changing gear

jaysrs4 Jan 27, 2019

  1. jaysrs4

    jaysrs4 Registered User

    206
    173
    43
    Okay guys bit of a weird one here and I’m not sure if I’m doing something wrong.

    My car is mapped and I’ve had the DSG mapped also. I don’t often launch the car, probably done it 4 or five times now and every time I do it it hits the limiter in 1st. If I do it in manual I simply cannot flip the upshift paddle fast enough before it bangs up against the limiter. So yesterday I tried it in D and it did exactly the same thing and didn’t change gear. Should I be doing it in S? I can’t see what difference that should make. It still makes all the right noises and launches but simply doesn’t change up. Hence I never launch it!

    Thoughts?
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. DaveM

    DaveM Registered User

    81
    18
    8
    Quick Google,seems a common procedure in all the Audi’s I’ve had.

     
  4. Ozmosis

    Ozmosis Registered User

    773
    1,294
    93
    You must be doing something wrong I think, as you need to be in Dynamic to even activate a launch. This automatically puts the gearbox in S mode.
     
  5. jaysrs4

    jaysrs4 Registered User

    206
    173
    43
    Thats exactly what I’m doing, I only ever drive the car in Dynamic anyway with traction half off and all time in manual using the paddles. I’ve driven GT3’s and GT3RS’s and done exactly the same procedure many times and they’ve been fine.

    I’ve tried it with the stick over to the left and over to the right in auto.

    If the car isn’t in Dynamic it won’t launch anyway.
     
  6. DaveM

    DaveM Registered User

    81
    18
    8
    TC off?
     
  7. jaysrs4

    jaysrs4 Registered User

    206
    173
    43
    Yep tried both, half off and fully off.

    I’ll be honest I’ve not gone and done it somewhere quiet, each time I’ve done it I’ve been driving like a hooligan. But I had launch control in my Golf R32 and again, exactly the same procedure, so I’m not exactly new to it. It’s really odd.
     
  8. DaveM

    DaveM Registered User

    81
    18
    8
    Is the oil temp well up, is hill hold assist selected on?
     
  9. D0C

    D0C Registered User

    3,223
    3,063
    113
    You need to be in S mode for it to launch properly.

    - Hill hold assist off
    - Traction control off
    - Dynamic S mode
    - 80 degrees temp
    - Foot HARD on brake
    - Maximum throttle
    - Release brake...

    ...and BOOM!
     
    zaka7 and terminator x like this.
  10. jaysrs4

    jaysrs4 Registered User

    206
    173
    43
    Don’t get me wrong it launches and launches hard like it should do, but it doesn’t change into second.
     
  11. jaysrs4

    jaysrs4 Registered User

    206
    173
    43
    Should I have the box in full auto ‘S’? All the way down? I think I’m being a bellend and this is in fact the issue :box:
     
    Last edited: Jan 27, 2019
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. infernox

    infernox Registered User

    1,023
    534
    113
    Sounds like you're doing it right so it could be the maps you've had done messing with it.
     
  14. Dodgygtr

    Dodgygtr Registered User

    263
    153
    43
    Who ever did your gearbox map must of turned something off?
     
  15. jaysrs4

    jaysrs4 Registered User

    206
    173
    43
    So you can all launch fine in ‘D’??
     
  16. RAF_S7

    RAF_S7 Well-Known Member Gold Supporter

    1,943
    1,066
    113
    Are you sure switching to Dynamic mode puts the box in S mode?

    It doesn’t on my S7. You have to select S mode (in addition to dynamic) by pulling back on the gearstick :racer:
     
    jaysrs4 likes this.
  17. jaysrs4

    jaysrs4 Registered User

    206
    173
    43
    Sounds like this may be the case with me too. I shall update in due course.
     
  18. ChrisRS3

    ChrisRS3 Registered User

    46
    36
    18
    Mine did the same thing when i launched it in the wet, hitting the rev limiter hard when the car was in S auto with traction fully off. Car was also stage 1.
     
  19. DaveM

    DaveM Registered User

    81
    18
    8
  20. infernox

    infernox Registered User

    1,023
    534
    113
    It did on the S3 and same thing on the RS3. On start-up it'll stay in D mode but you have to cycle back to Dynamic anyway then it goes to S mode straight away. Depending on your Individual drive mode settings, that'll do the same thing.
     
    RAF_S7 likes this.
  21. jaysrs4

    jaysrs4 Registered User

    206
    173
    43
    Yes it’s ‘Dynamic mode’ but it looks like you need to have the gearbox in ‘S’ not ‘D’. Selecting Dynamic mode alone does not give ‘Sport’ as this needs physically selecting on the gearbox.
     
  22. D0C

    D0C Registered User

    3,223
    3,063
    113
    On much TT, if I go into Dynamic it automatically puts it into S mode.
     
  23. Phil3

    Phil3 Registered User

    1,010
    858
    113
    Same case with my RS3 mate :icon thumright:
     
  24. Marshy

    Marshy Settled in

    1,729
    700
    113
    Also the same with my pfl RS3
     
    Phil3 likes this.
  25. ZN7

    ZN7 Registered User

    63
    31
    18
    I'm pretty sure on my RS3, when starting up in Dynamic it defaults to D but when switching from comfort to Dynamic whilst driving it switches to S
     
  26. Marshy

    Marshy Settled in

    1,729
    700
    113
    Yeah because whatever mode the car is switched off in the car starts back up showing the same mode it went off in but defaults almost to a comfort setting so will show D.
    Whichever mode you want needs to be reselected every start.
     
    DW81 and terminator x like this.
  27. terminator x

    terminator x Registered User

    4,649
    5,276
    113
    Afaik if you are not is S or have pressed dynamic then LC won't work. Not changing gear is a fault imho but surely Audi won't be bothered now it's mapped?

    TX.

    Sent from my BBB100-2 using Tapatalk
     
    Marshy and DW81 like this.
  28. dbm

    dbm Registered User

    710
    237
    43
    The DIS will show you what gear you are in? It will either be D1 or S1 whilst you are stationary. The D/S switch in the 8V is purely software. In the 8P it was a physical switch.

    If you have the stick to the left you are in manual and it won’t change up, that is for sure.
     
    terminator x likes this.

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information