1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Hold Assist via VCDS

Kalashnikov Oct 28, 2016

  1. Kalashnikov

    Kalashnikov Registered User

    245
    47
    28
    so has anyone got it working retrospectively. I await a successful activation complete with security code access.
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. Urinbits

    Urinbits Registered User

    39
    17
    8
    My 8V doesn't have hold assist but if I push the brakes hard on a hill, and then take my foot off the brake I get about 2 seconds where the car won't move forwards or backwards (depending on the slope) unless I obviously release the clutch. Isn't this the same thing that'll be standard on all 8V's?
     
  4. Wibbly

    Wibbly Registered User

    410
    201
    43
    Nah, your brakes are staring to seize ;-)
     
  5. Urinbits

    Urinbits Registered User

    39
    17
    8
    Haha! That did cross my mind quickly at first actually. But no, it's not that. If I use the brake gently and then let go on a hill, I will roll. But applying hard pressure and then letting go, I'll hold for 2 seconds. The auto handbrake is off btw!
     
  6. H17YD L

    H17YD L Registered User

    381
    76
    28
    That's hill hold assist and all do it, even manuals. We are after auto hold
     
    Kalashnikov likes this.
  7. T-800

    T-800 Guest

    0
    0
    0
    That's Hill Hold assist....

    Auto Hold is totally different as it automatically applies the brakes when you come to a stop.
     
  8. Wibbly

    Wibbly Registered User

    410
    201
    43
    I never knew about that - is it in the manual? Must have missed it :-S

    I do find the electric handbrake a PITA on hills as it's somehow not intuitive to apply in the first place. Will give hill hold assist a go :)
     
    Last edited: Nov 1, 2016
  9. Wibbly

    Wibbly Registered User

    410
    201
    43
    Now found it in the manual. Claims it's triggered by the time you hold the brakes on for, rather than pressure...
     
  10. Kalashnikov

    Kalashnikov Registered User

    245
    47
    28
    any further updates on this, we need a valid security code for the ABS Module

    Address 03: ABS Brakes (J104) Labels: 5Q0-907-379.clb
    Part No SW: 5Q0 907 379 AC HW: 5Q0 907 379 D
    Component: ESC H75 0437
    Revision: 00000000 Serial number:
    Coding: 12F18AA220250A720179060501C92548510450806080A4F20259003485
    Shop #: WSC 06314 790 00021
    ASAM Dataset: EV_Brake1UDSContiMK100IPB 008020
    ROD: EV_Brake1UDSContiMK100IPB_AU37.rod
    VCID: 7DF789B6EC8604F6FF5-8028
    Capture.PNG
     
  11. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,648
    5,086
    113
    Valid codes have been posted already. I took me 9 hours to extract them and they are 100% valid. Someone now needs to match them to their related adaptation channels.

    Until Ross-Tech fully labels the Long Coding for the ABS module the chances of retro-activating this are gonna be slim... but there could be a chance that this is SVM. If this is the case then VCDS is never gonna be able to code it.
     
    T-800 likes this.
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. jonisginger

    jonisginger Registered User

    99
    87
    18
    Yes, but if it has launch control it won't work once you do this.

    Sent from my E6653 using Tapatalk
     
  14. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,648
    5,086
    113
    Good spot!
     
  15. jonisginger

    jonisginger Registered User

    99
    87
    18
    Well, I almost made that mistake in my S3 until I realised one night enjoying launch control!

    Sent from my E6653 using Tapatalk
     
  16. JJLA

    JJLA Registered User

    11
    2
    3
    Wish VCDS be able to retrofit hold assist.
     
    Kalashnikov likes this.
  17. Kalashnikov

    Kalashnikov Registered User

    245
    47
    28
    me 2
     
  18. kobemahieu

    kobemahieu Registered User

    9
    10
    3
    I managed to enable it completely on my 2014 A3 SB 1.6 TDI 6spd.
    Missing link before seems to be security code "24990"
    What I did was:

    1)
    03-ABS -> Security-16 -> Code "20103" -> Adaptation-10 -> AUTO HOLD functional status, always active

    2)
    03-ABS -> Security-16 -> Code "24990" -> Adaptation-10 -> AUTO HOLD functionality, active

    3)
    03-ABS -> Coding-07: (src: DJAlix post)
    • Byte 08 = 03
    • Byte 19 = C0
    • Byte 23 = F7
    • Byte 25 = 41 (Auto transmission) or 43 (manual transmission)
    Seems to be working without issue, green handbrake light comes on when stopped, releases fine too. Unbuckle seatbelt, handbrake chirps on and the light turns red.

    Driven about 1000 miles, no fault codes either.
     
    aurian, JJLA, Kalashnikov and 2 others like this.
  19. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,648
    5,086
    113
    Great work! :)
     
  20. rcnacura

    rcnacura US Spec 8V

    801
    550
    93
    Can't wait to enable this! Thank you for figuring this out!

    Sent from my SM-N910V using Tapatalk
     
  21. Kalashnikov

    Kalashnikov Registered User

    245
    47
    28
    Am gonna try this first thing in the morning. it would the icing on the cake if it works for me. thanks
     
    Last edited: Dec 3, 2016
  22. kobemahieu

    kobemahieu Registered User

    9
    10
    3
    Glad to help!
    I hope this works for other people too, otherwise I might get scared that I did something strange to my abs module and destroyed things.
     
  23. jonisginger

    jonisginger Registered User

    99
    87
    18
    Bumping my own warning.

    Sent from my E6653 using Tapatalk
     
    DJAlix likes this.
  24. rcnacura

    rcnacura US Spec 8V

    801
    550
    93
    So I tried this and it works, however will create an error message. Looks like the switch is required for this to work properly.

    This is in a US spec car. Also didn't have the green light show up in the speedo area when it was working. Reverting back for now.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Sent from my SM-N910V using Tapatalk
     
  25. Kalashnikov

    Kalashnikov Registered User

    245
    47
    28
    just done it on my 2013 uk spec audi a3 SB

    all works well. as expected. BIG BIG thanks. Not sure why all the long coding changes were required. but in three easy steps it all worked well.

    green light appears when stationary, easy to drive away plus at parking postion when seat belt removed parking brake is applied.

    just wondering how my mechanic is going to change the brakes, i guess hes gona need the computer to release the brakes next week. my discs are corrded on the rear.

    GO FOR IT! -
     
    Last edited: Dec 4, 2016
  26. kobemahieu

    kobemahieu Registered User

    9
    10
    3
    I forgot to mention this, I had those errors too. I fixed them by changing:
    03-ABS -> Adaptation-10 -> Monitoring of functional lights-Indicator light in AUTO HOLD button -> It was 7 I think, I set it to 0(seemed logical)

    My euro-spec car shows a symbol instead of PARK, so I don't know how that's going to work.
     
    rcnacura and DJAlix like this.
  27. ac2003

    ac2003 Registered User

    33
    20
    8
    Just wondering if there are any potential problems to having this without a switch to turn it off? What if the car broke down, ignition worked but engine wouldn't start and i needed to be towed/winched onto a truck? Could the brakes be switched off? Edge case i know but has happened before.
     
  28. kobemahieu

    kobemahieu Registered User

    9
    10
    3
    I've read that auto hold works by running the ABS pump somehow, which would stop running when the engine dies. Then the pressure would drop and the brakes would release (and ebrake should be automatically applied as usual and can be released with just the ignition on).

    For the same reason, working on the brakes shouldn't be an issue I think.

    But perhaps someone in the know should confirm this for peace of mind, I'm not sure really.
     
    Last edited: Dec 4, 2016
    ac2003 likes this.
  29. NATOuk

    NATOuk Registered User

    133
    32
    28
    I just want to make sure I understand correctly, will this disable launch control (with S-Tronic) if hold assist is enabled?
     
  30. rcnacura

    rcnacura US Spec 8V

    801
    550
    93
    Without the switch, this will be permanently on, not allowing you to turn off for launch control.

    Sent from my SM-N910V using Tapatalk
     
    NATOuk likes this.
  31. NATOuk

    NATOuk Registered User

    133
    32
    28
    Thank you for clarifying. Choices, choices!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    rcnacura likes this.
  32. rcnacura

    rcnacura US Spec 8V

    801
    550
    93
    You could just keep the obd11 in the car and switch off too. I ended up just reverting back to stock without brake assist as it was causing some errors (prob didn't enable correctly) but also couldn't get use to the car holding the brakes automatically.

    Sent from my SM-N910V using Tapatalk
     
  33. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  34. paradigital

    paradigital Registered User

    510
    724
    93
    Has anyone done this AND added the switch? I.e to keep launch control usable?
     
  35. jonisginger

    jonisginger Registered User

    99
    87
    18
    Interested in this reply. Fitting the actual switch I've seen the thread, looks mildly horrific.

    Sent from my E6653 using Tapatalk
     
  36. A3C

    A3C Registered User

    3
    2
    3
    Hi,
    @ rcnacura

    I have exactly the same Problem, only in German :)
    (Coding and Adapting is accepted, but at the end, AHold not working...)
    at A3 sportsback, 2016, PFL, DSG, EPB, no ACC

    May, can you post the number of your ABS/ESP ?
    (and coding?)

    I have 3Q0907379AA ABS System
    may, it's only possible with the 5Q0 ... ABS System ???

    Can somebody check for the ABS number, where it is working ???

    Best Thanks!
     
  37. rcnacura

    rcnacura US Spec 8V

    801
    550
    93
    ---------------------------------------------------------------
    03 Brakes 1

    System description: ESC
    Software number: 5Q0907379AA
    Software version: 0457
    Hardware number: 5Q0907379G
    Hardware version: H31
    Serial number: 6331300000036A
    ODX name: EV_Brake1UDSContiMK100IPB
    ODX version: 033001
    Long coding: 13FF6A9234200A6D017B030081C629C8562C5080C08194B4024100588608

    Trouble codes:
    No trouble codes found

    ---------------------------------------------------------------

    Sent from my SM-N910V using Tapatalk
     
  38. A3C

    A3C Registered User

    3
    2
    3
    Thanks,

    Seems, what I guess is not the case...

    I will go on with trying different codings...
     
    rcnacura likes this.
  39. A3C

    A3C Registered User

    3
    2
    3
    Maybe, somebody can post a Original working Coding of ABS and ABS number, with

    A3 8VA
    2016
    Pre-Facelift
    DSG(S-Tronic)
    HillHold Active
    AutoHold Active
    EPB
    (No ACC?)

    That may would be very helpful

    Very Best Thanks
     
    rcnacura likes this.
  40. RJ-8V

    RJ-8V Registered User

    749
    187
    43
    Does someone know the right coding for FL models / 3Q ABS pumps?
     
  41. Danys3

    Danys3 Registered User

    7
    0
    1
    hello I have a3 8v fl but this code 24990 no work!!!!have a solution??
     
  42. s3joe

    s3joe Registered User

    706
    135
    43
    I have this from factory and i never have to use my handbook as it does it all auto :playful:
     
  43. s3joe

    s3joe Registered User

    706
    135
    43
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information