1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Help with VCDS coding issue please

mechanic69 Mar 5, 2017

  1. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    So I have installed a german climate controller in my S3 8P so the unit is coded to left hand drive.

    In 08 HVAC module the unit coding is shown as

    [​IMG]

    So I want to change 01000 to 10100 but the unit has the coding button shaded out!

    The label states the following:

    [​IMG]

    Can anyone help with where to run "basic setting (MVB 001)"
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. Oswald

    Oswald Active Member VCDS Map User

    125
    34
    28
    [04] basic settings -> channel 1


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    So that's module 04? Thanks I'll give it a go


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  5. Oswald

    Oswald Active Member VCDS Map User

    125
    34
    28
    No no, go to 08 hvac then select section 04 basic settings, channel 1, click go and it will adapt


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    mechanic69 likes this.
  6. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    OK, I wasn't sure cos it looked like that only cycled the flap motors
     
  7. Oswald

    Oswald Active Member VCDS Map User

    125
    34
    28
    That label file you posted says it would get all info from other controllers during basic settings. It can be one of the adaptation channels as well, but the only problem is these are not described.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    Spot on, worked a treat, cheers Oswald

    [​IMG]

    I am getting fault code 00457 (had it before adaptation as well) it won't clear any ideas??

    [​IMG]
     
  9. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    My thanks go out to Oswald and people like you who help solve our problems. I love it when a problem is sorted


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
    Oswald likes this.
  10. tcardio

    tcardio Registered User

    1,456
    548
    113
    mine does the same and no problems with the function. I just ignore it
     
    mechanic69 likes this.
  11. Oswald

    Oswald Active Member VCDS Map User

    125
    34
    28
    Check for errors in 09 and 17


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    Same as no probs with function just like sorting these things out


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  14. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    Module 9 & 17? I've cleared all fault codes in other modules but his one still there


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  15. downtothebone

    downtothebone Registered User

    832
    200
    43
    If this is the Q3 unit then I believe you will always get a fault - mine does the same. I hadn't worked out the LHD to RHD coding so I'll try this out ...
     
  16. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    Yeah Q3 unit, works fine just nice to sort these things out


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  17. Oswald

    Oswald Active Member VCDS Map User

    125
    34
    28
    I reckon you need a q3 gateway to sort it.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
  19. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    Seen the unit is behind the glovebox on the A3 but am worried this will effect other things, like this "Once you fit the new gateway the car will go into component protection and a good few things won’t work, like climate control and instrument cluster (Speedo will work). Component protection can only be removed by a dealer or a company with a license VAS unit connected to Audi's database in Germany."

    Sounds like just more pain for no gain?
     
  20. Oswald

    Oswald Active Member VCDS Map User

    125
    34
    28
    Yes, thats the module. Theres no CP on gateway modules:) You just need to recode replacement accordingly to your old one.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  21. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    So I checked my module behind the glovebox, I think this is it?
    [​IMG]

    And the CAN on VCDS states
    [​IMG]

    Also it has one connection
    [​IMG]

    The Q3 module has two
    [​IMG]

    But it also states + BEM on the module
    [​IMG]

    Am I right in thinking the second connection is for Battery Energy Management and I don't need it?

    I am assuming it would work OK with just one cable connected?
     
    Last edited: Mar 10, 2017
  22. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    Is this a software issue in the module itself, couldn't I just get a later 8P module with a similar date of the heater controller?
     
  23. Oswald

    Oswald Active Member VCDS Map User

    125
    34
    28
    I would say it would work with one plug connected. Just get the coding of module 19 not 09. 09 is the board under steering wheel with relays.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  24. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    yeah got the coding from 19
     
    Oswald likes this.
  25. mechanic69

    mechanic69 Registered User Gold Supporter VCDS Map User

    2,066
    784
    113
    Got the module today and swapped it over. Fitted ok. Couldn't match coding. The long coding was one byte less than original, also the installation list was missing about 5 other modules fitted to my car!! Must be a mid range module not highline. VCDS also said it might need special equipment to code.

    Back tot the drawing board.


    Sent from my iPad using Tapatalk
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information