Heater getting barely warm

iLikefishing

Registered User
Joined
Sep 10, 2018
Messages
115
Reaction score
27
Anyone had a problem with the heater not getting hot in there S1 ? Now winter is here I've noticed my heater is barely getting warm after 10-11 mile journey to work
 

Phazer

Registered User
Joined
Feb 29, 2020
Messages
159
Reaction score
54
Potentially a failed motor on the climate system. Can you get it scanned with VCDS as it should tell you which one if that's the case?

Hopefully not the failure requiring dash out!!
 

iLikefishing

Registered User
Joined
Sep 10, 2018
Messages
115
Reaction score
27
I really hope it doesnt need the dash out as that seems like a big job in small space, which usually means expensive, I will get it scanned to see if that shows what the issue is, I only have the analogue AC not dual zone climate if that makes any difference, I've read a few things online about a bag of silica possibly bursting and blocking the matrix, no idea if mine has one of these but I suppose checking will be a good idea, cheers Phazer :thumbs up:
 

Baz999fire

Member
Joined
Dec 11, 2021
Messages
71
Reaction score
9
I really hope it doesnt need the dash out as that seems like a big job in small space, which usually means expensive, I will get it scanned to see if that shows what the issue is, I only have the analogue AC not dual zone climate if that makes any difference, I've read a few things online about a bag of silica possibly bursting and blocking the matrix, no idea if mine has one of these but I suppose checking will be a good idea, cheers Phazer :thumbs up:
Hi, the bag of silica is in the coolant reservoir and it has been known for this to burst and the silica granules block the heater matrix. Think this bag of silica is meant to prolong the life of the coolant. I removed mine - took a couple of minutes. And would rather change the coolant more often than risk a blocked heater matrix. Best of luck.
 

iLikefishing

Registered User
Joined
Sep 10, 2018
Messages
115
Reaction score
27
My mechanic friend is going to scan my car this week and hopefully that will help, I removed the bag of silica from the header tank but it had no signs of bursting or leaking, blowers are luke warm after 10-12 miles, it used to be mad hot before
 

Phazer

Registered User
Joined
Feb 29, 2020
Messages
159
Reaction score
54
hmm what's the engine temp doing? Could be a sign of a failed thermostat. Thermostat/water pump failure is an EA888 engine speciality after all.
 

iLikefishing

Registered User
Joined
Sep 10, 2018
Messages
115
Reaction score
27
I had the water pump replaced about 3 years ago with an INA unit, engine temp rises to 90 after a mile or 2 and stays at that all the time, I'm guessing the matrix is blocked
 

Phazer

Registered User
Joined
Feb 29, 2020
Messages
159
Reaction score
54
I had the water pump replaced about 3 years ago with an INA unit, engine temp rises to 90 after a mile or 2 and stays at that all the time, I'm guessing the matrix is blocked
Yeah sounds like the thermostat is all good. Could be a blocked matrix, pretty sure it's a dash out job to replace so worth attempting a flush out first.
 

iLikefishing

Registered User
Joined
Sep 10, 2018
Messages
115
Reaction score
27
My friendly mechanic says there is a valve and a secondary water pump as well as the matrix, still hasn't plugged his box of tricks in though to check for and codes and if the flap motors are working etc.
 

iLikefishing

Registered User
Joined
Sep 10, 2018
Messages
115
Reaction score
27
I'm totally flummoxed, my car had no error codes when checked and over the last few days my heaters have started working again, maybe not quite as good as they were but I now have warm air :wtf:
 
Top