1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Haldex or not ?

Audis32015 Apr 29, 2018

  1. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    Hi Guys

    2015 RS3

    Jerky on some occasions and a bit of a rough ride at the moment

    When the car goes over a speed bump or hits a road bump the traction light flashes

    No codes showing for Haldex or anything to be honest (OBD eleven )

    Any advice something isn’t quite right ...

    Also I have the famous exhaust rattle which is going back into Audi for but I need advice reference the Haldex or what else it could be

    Thanks
     
  2. DW81

    DW81 Well-Known Member

    543
    439
    63
    Traction control kicking in is normal does it if I go over a speed bump to fast, I’m still on the pzeros so don’t know f this makes a difference. As for you haldex mate someone will know doubt more technical will tell you.
     
  3. T-800

    T-800 Well-Known Member Team Glacier TFSI Owners Group VCDS Map User Audi RS3 quattro S tronic Sportback MQB Platform

    2,574
    2,335
    113
    When you say it's jerky on occasions what exactly are you experiencing ?

    Traction control on the 15/16 cars can be like that over speed bumps/pot holes......had it now and again on mine.
     
  4. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    Just not smooth to summarize ...

    I feel sometimes the car is not on full power/torque and noticed this when I was going over bumps and heard Haldex is a common problem

    When the car is pulling away after start up I feel its not pulling on all 4 wheels and sometimes over reeving but I could be wrong ...
     
  5. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
  6. DW81

    DW81 Well-Known Member

    543
    439
    63
    Not an expert mate but that is definitely not right. Have you tried doing the same thing in manual mode? Need to get the car hooked up to vcds to see what’s triggering the traction control module
     
  7. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    Yeah 100% a problem

    Does it in all modes!
     
  8. DW81

    DW81 Well-Known Member

    543
    439
    63
    That’s a bummer mate, in that case get it booked in.
     
  9. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    Have a road test with Audi later today so
    Will keep you posted

    Still under warrenty so I’m not concerned but to be honest I just want to know what it is as it’s driving me crazy !!
     
    DW81 likes this.
  10. T-800

    T-800 Well-Known Member Team Glacier TFSI Owners Group VCDS Map User Audi RS3 quattro S tronic Sportback MQB Platform

    2,574
    2,335
    113
    Are the tyres all good ? Pressures where they should be ?

    In your clip above is that when you go over speed bumps?
     
  11. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    All good two brand new tyres on front, rear @6mm also all PSI checked all round and nothing.

    Yes just two normal not high etc speed bumps - Not putting the foot down just gentle. IT also happens on general road bumps etc
     
  12. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    Update

    Master tech came out watched my video and he has confirmed there is an issue but didn’t commit to what the problem is. Mention the diff, clutch oil getting contaminated ..,..

    But booked it in to get repaired

    Also the exhaust flaps are rattling so rear ehiast needs replaced

    Finally getting somewhere
     
  13. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    Update even more of a laugh

    Said the tech was also able to get the same fault to display

    Resolution was that the coding was incorrect ? Not sure how or why but Audi but it back to standard factory for the gateway module and they said it is resolved

    Car comes home today still happening !!!!!!

    On a plus exhaust had been changed due to
    Flap rattle
     
  14. Aoon_M

    Aoon_M Well-Known Member

    463
    413
    63
    What tyres do you have?
     
  15. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    Brand new Pzeros all round 255 front 235 rear
     
  16. Slowracer

    Slowracer New Member

    4
    0
    1
    Could the haldex be more prone to confusion with the 2 different tyre profiles.
    May be interesting to see if others having similar problems also have the optional 255 up front.
     
  17. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    Yeah welcome everyone to chip in - In all honesty they really don’t have a clue what’s causing it.

    But the good thing is I have in the paper work they replicated the fault themselves so something will be getting changed

    If it is the tyre profiles then I guess it’s a challenge back to Audi as this is the config I bought the car with and also they changed the tyres themselves and put these ones on.

    But if anyone has an ideas let me know or past expierence of this
     
  18. AB RS3

    AB RS3 2018 Ara Blue RS3 Team Ara Blue Audi RS3 Sportback

    42
    23
    8
    A lot of people have got the staggered wheel setup including myself with no issues present.
     
  19. Audis32015

    Audis32015 Member

    64
    6
    8
    100% a problem I know that but no one at Audi can solve it lol
     

Share This Page