1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Eco not working on AC

Marky79 Jun 16, 2020

  1. Marky79

    Marky79 Registered User

    318
    131
    43
    Just picked my rs3 up at the weekend and only just discovered that the eco mode on the aircon isn’t working. Strange one, anyone got any ideas? It’s a bit far to be heading 4hrs back down the county.
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. Liam Morris

    Liam Morris Registered User

    89
    38
    18
    My A3 only goes into Eco when i select Efficiency in the drive select, seeing as the rs3 doesnt have an efficiency mode is it meant to have an Eco AC Mode? Hopefully someone here with an RS3 can confirm if this is the case or if im being stupid lol :icon thumright:
     
    Marky79 likes this.
  4. Marky79

    Marky79 Registered User

    318
    131
    43
    Thanks for the reply. Makes sense, but my S3 had it in all modes, and the manual shows it it.
     
    Liam Morris likes this.
  5. Liam Morris

    Liam Morris Registered User

    89
    38
    18
    You'd think if the manual says it there would be a way of doing it, is it an 8v RS?
     
    Marky79 likes this.
  6. Marky79

    Marky79 Registered User

    318
    131
    43
    Yep, 2016. Usually just press the auto button, and it lowers the fan speed, but nothing’s happening.
     
    Liam Morris likes this.
  7. Liam Morris

    Liam Morris Registered User

    89
    38
    18
    If the Auto button isnt doing anything then something may be a miss, I would recommend posting in the dedicated rs3 8v thread too as they will likely have more of an insight as the RS works different with no eco.
     
    Marky79 likes this.
  8. Marky79

    Marky79 Registered User

    318
    131
    43
    @Sandra could you move to the RS3 8v section?
     
    Sandra likes this.
  9. Boj27

    Boj27 Active Member

    436
    128
    43
    Hard to say without a VCDS scan. Could be a fault. Noticed recently there is an update for the AC unit from v130 to v161. Doubt Audi will do it unless this is confirmed to fix any faults you’re having with the car, but an indie dealer should be able to do it for you if they have ODIS.
     
    Marky79 likes this.
  10. Marky79

    Marky79 Registered User

    318
    131
    43

    My v2 cable arrived yesterday, so I had an afternoon of poking around. Turns out the eco profile wasn’t enabled in the HVAC. Made the coding, locked the car for a min, got back in and it’s all working. Strange why it wasn’t enabled, somebody poking around that didn’t know what they were doing maybe? Who knows.
     
  11. Boj27

    Boj27 Active Member

    436
    128
    43

    Which byte was the setting in? Will check with mine. Please send me your auto scan :)
     
    Marky79 likes this.
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. Marky79

    Marky79 Registered User

    318
    131
    43
    08-auto HVAC
    07-coding (Long coding helper)
    Byte 7
    Bit 0-3
    01(climate modes ECONOMY profile active)
     
  14. Bonstio

    Bonstio Registered User

    116
    45
    28
    I have a 2018 8v and have never seen this eco mode. Did it get removed on later models?
     
    Marky79 likes this.
  15. Marky79

    Marky79 Registered User

    318
    131
    43
    Not sure, nobody seemed interested in getting involved. Anyway, mine was missing, had it on my 8v S3. I’ve coded it now as above, fans are quieter now.
     
  16. A_Davison

    A_Davison Registered User

    61
    11
    8
    Had a 2016 RS3 from new and there’s no eco setting on the AC, or anywhere in the RS3 for that matter.
     
    Marky79 likes this.
  17. Marky79

    Marky79 Registered User

    318
    131
    43
    Yeah there’s definitely no economy profile in the ADS, and rightly so:icon thumright:. . But why no eco on the HVAC. :worried:
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information