1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Cruise control installation guide

B7Gav Jun 12, 2013

  1. Griunvaldas

    Griunvaldas Registered User

    13
    1
    1
    Thanks anyway :)
    Someone else? ;)
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. Griunvaldas

    Griunvaldas Registered User

    13
    1
    1
    Guys? Is there anything else I can try to do?
     
  4. Griunvaldas

    Griunvaldas Registered User

    13
    1
    1
    Guys, I think that I found the cause.
    VCDS sees stalk position and pressings on Steering Wheel Electronics module, but doesn't see on Engine module (only sees if stalk is in "on" or "off" position, but not tracks set/acc/deacc and other functions it should).
    I guess wire is needed in this case.

    Can somebody provide me wiring diagram of 3.0TDI ECU, where wire must go on ECU and on Steering Wheel control module? thanks
     
  5. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    Installing my cruise stalk and the DIS stalk tomorrow, can anyone clarify what it is exactly I do to get rid of the window washer fluid error ? And where exactly it's found

    Many thanks
     
  6. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Very easy..
    Since you're gonna have the steering wheel off anyway remove the trim between the buttons on the dash and there's a bolt on each side.. Undo them and the clock comes out towards you. On the back of it there's 2 plugs. 1 green 1 blue.
    Remove the one blue one on the left side and you can see the pin one is empty. That's for the washer fluid level.
    Insert the repair wire there and if you choose to ground it you can use the clock bolt when putting it together and the error won't show..
    But since you're doing it I suggest you do it right and connect the sensor..
    It's a bit more work to run the wires and connect the sensor but at least you don't have to guess anymore whether you need to refill or not..
    I've done it and I think it's well worth the time.
    Hope it clarifies what you have to do and good luck..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  7. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    Whats all needed to install the sensor? Is it just the sensor or are any plugs etc needed.
     
  8. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    You can get a sensor and the plug from ebay remove the passenger side wheel and wheel arch liner and you do need to remove the windscreen washer fluid reservoir and remove the grommet and put the sensor and run the wires behind the stereo and gloves box ti the sensor..
    Connect the wire to one side of the plug and the other attach it to a screw to ground it and put everything back together and it'll warn you when your washer fluid is low.

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  9. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    100% chap thanks, I'll have a look on ebay for them now
     
    SemedoB6 likes this.
  10. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Look at this on eBay http://www.ebay.co.uk/itm/112271046234

    Here you go..
    With sensor with plug..
    Very cheap..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  11. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    Managed to get one today , where did you bring the wires for it through?
     
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    I got repair wires for VW group cars enough to go from the cluster to the wheel arch..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  14. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    Has anyone ever had the problem of the car going into safe mode after putting the stalk in ?

    When initially putting in it I ruined the original indicator/headlight stalk.

    Not knowing how to remove this from the backing part I put the new backing part along with the new stalks (lights, wiper and cruise) i then built it back up with the original parts but when I went to start it it's come up safe on the odometer.
     
  15. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Have you got some pictures?
    That's odd.. I haven't heard anything like that before..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  16. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    No photos sorry , also noticed when the ignition is on (engine not running ) that the wipers I've somehow lost the ability to adjust the speed of them with the little switch on the stalk.

    Is this because it's a new stalk and needs activating?

    It works as normal if I put the old non trip computer wiper stalk in
     
    Last edited: Mar 1, 2017
  17. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Probably a faulty stalk then..
    Is shouldn't need activating because the wiper function its a basic operation and its what it supposed to do.
    I'd say you need a new stalk. When I changed mine worked first time with no issues..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  18. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    I'll look into it after I get the car driving again, need to get someone put with a computer to both take the car outta safe mode and then activate the cruise.

    Had I of known it was going to be this hassle I wouldn't of bothered I stalling it !
     
  19. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Shouldn't have been like that..
    I done it first time on my own and didn't have any problems with it..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  20. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    I think it's because I used the backing panel that the stalks plug into from the car that the parts came from as when I first put it in I managed to disturb the headlight stalk causing it to fall apart.

    So when the car was started it didn't recognize this new part putting it into safe mode.

    Still stays in safe mode when the original one is put in
     
  21. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    I swapped that module but it only showed a abs error which I then coded it to clear it..
    And to separate the module from the stalk you'll need a T8 screwdriver..
    Hope you sort this out quickly

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  22. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    Right so basically it was dark when I done this and I was fed up after having to replace the turbo on the car but I had forgotten to plug the wire for the ignition barrel back in...

    As it's out of the way an hidden from view as such when doing this I'd forgotten all about it so came home today and in the day light I realised the problem all good now chaps just need it activated!!
     
  23. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Good to know.. I would never think of that..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  24. ***DK***

    ***DK*** Registered User

    357
    94
    28
    Guys i've got the lower cowling off and looking to fit the stalk now, cant see how I get it on. Can someone give me some detail on how to fit it exactly? Do I need to lower the existing stalk a bit? Pictures on the first page seem to have stopped working...
     
  25. Daza

    Daza Registered User

    57
    3
    8
    From memory mate there is a bolt undernaeth the lower cowling, one single one in the middle, i had the same problem. when you undo this it lets it move back and is easy to get the new on one. Sorry i dont have pics

    Good luck
     
  26. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    I don't think you can swap it without removing the steering wheel because it has a long T8 screw olding it to the module..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  27. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43


    After taking steering wheel off with a T55 this is what you need to do..


    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  28. ***DK***

    ***DK*** Registered User

    357
    94
    28
    Really struggling still, just seems like the indicator stalk is somehow stopping it from seating properly. There must be another screw somewhere that frees up space but I'm out of ideas.

    Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
     
  29. ***DK***

    ***DK*** Registered User

    357
    94
    28
    [​IMG]
    [​IMG]

    Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
     
  30. ***DK***

    ***DK*** Registered User

    357
    94
    28
    With use of a chisel for leverage and a hammer it's now seated and in. That was tough!

    Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
     
  31. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Free up all the screws and once the module comes out so will the stalk..
    All the stalks but the cruise control one have 2 screws on them..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  32. ***DK***

    ***DK*** Registered User

    357
    94
    28
    Thanks i think its all and working now, the cowling was a pain to line back up and isn't in properly yet but I've had to leave it as the Mrs needs a lift. Also found one of two T8 screws that holds top and bottom cowling together has snapped off and left a tiny piece still left screwed in the top part, that's gonna be a pain to get out! In vcds for some reason it won't find the engine module, maybe bad vcds version or bad cable but I've activated in the steering wheel section. I tested it in vcds and could see the buttons working. Not sure if that means it's all good or whether i still need the engine module code change.. gonna drive it in a bit so will see what happens.

    Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
     
  33. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  34. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    There's 2 tabs at the back of the top cowling that need to slide under the bottom cowling.
    Then just screw them back together..
    Do this and they line up nicely..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  35. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    Only got around to getting things activated today. The cruise is working as it should but the trip computer isn't, it's activated on the vcds just not working in the car.

    Was told that I need a different module that the stalks plug into has anyone heard of this before ?
     
  36. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    If it coded for cruise it'll code for trip computer..
    Probably made a wrong turn somewhere along the way.
    Recheck everything and if necessary clear everything and start the coding from the beginning.

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  37. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    So definitely no different module required ? Literally just take old stalk out and put new one in then recode ?
     
  38. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    100%.
    Just something wrong with coding..
    Because even the base model module accepts trip computer..
    I had it on mine before I changed the module to have cruise control..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  39. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    Okay thanks, I'll try another stalk incase the buttons on the one I've installed isn't working, I got another as the first one the wiper sensitivity switch wasn't working.


    Edit

    Just realised that if it was coded correctly and working then it would bring the washer fluid error up on the dash so the fact it's not doing this would indicate a coding error ?
     
  40. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Do you have any number on the cluster, say, mid screen on the right?

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  41. E_KEL95

    E_KEL95 Registered User

    154
    14
    18
    What dyou mean by that ?

    Also just edited my post before you replied incase you haven't seen it.
     
  42. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    Right.. Ok.. Just seen it now..
    That's an indicator too..
    But when you have it coded the cluster will either show number 1 or number 2. Short term memory and long term memory..

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  43. SemedoB6

    SemedoB6 Black and white a4

    506
    143
    43
    I mean that..
    See that 1 on the corner? Means you have selected short term memory. If you code it to have long term memory id you press reset it'll show 2 and displays your figures since you enable the trip computer.. [​IMG]

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information