car failed mot on emissions =(....

E4 FENN

mr fenn
cant belive my car failed mot on just the emissions....????
exhaust emissions carbon monoxide content after 2nd fast idle excessive
exhaust emissions lambda reading after 2nd fast idle outside specified limits

my car is a moded audi a3 1.8turbo 1998 agu engine....ko3s, front mount intercooler etc
just had new turbo and cam belt kit.....

all so has a custom exhaust system.....did my car have a catalytic converter before??

anything i can do myself or is it a case of rolling road tuning??
 

The Doctor

Registered User
Would have had a cat as standard. Do you have a de-cat? If so that'll probably explain it.
 

The Doctor

Registered User
or just stick your head under the car and look at where the cat should be...
 

PetrolAholic

Registered User
Providing it passes on everything else on MOT (Safety wise) I would take it to an MOT centre with a slightly "broader approach" on emissions testing.

My golf 1.8T had a 3" turbo back with no middle box and no cat. Funnily enough it passed every time ... ... ...
 

E4 FENN

mr fenn
right well passed mot at last!=)....now more problems lol...speedo is not working?? nor counting the miles on the trip but its lit up.fuse???.rev counter works....also since the new turbo and passing mot,just got it back,been out in it today,my boost gauge is off the scale!! 20psi plus on boost about -19 on tick over,seems to be alot of "lag" aswell...brand new ko3s turbo like it had before only thing ive not done is adjusted actuator rod left it how it came new.....the car was running in the 230s bhp....
 

jojo

Looking for Boost!
Staff member
Moderator
Speedo/ODO not working = speed sensor on the gearbox.
 

jojo

Looking for Boost!
Staff member
Moderator
nice one =) guess its easy to spot? might just be disconnected then hopefully..

It's down the baulkhead side of the gearbox, you need remove airbox to get to it IIRC.
 
Top