Boost Leak, Bad Turbo, or Bad luck?

Donfero

Registered User
Can someone please look at this log and tell me what to do.

TIME STAMP Engine Speed Engine Load Boost Pressure (specified) Boost Pressure (actual)
38.68 1440 49.6 850 930
38.82 1480 53.4 870 940
38.94 1520 55.6 1030 940
39.07 1480 63.9 1080 950
39.19 1560 67.7 1470 960
39.34 1560 69.2 1560 980
39.46 1520 68.4 1650 990
39.58 1520 68.4 1730 1000
39.71 1520 72.2 1770 1010
39.85 1520 72.2 1780 1020
39.97 1520 72.2 1770 1040
40.1 1480 72.2 1770 1050
40.22 1520 72.9 1750 1050
40.37 1520 73.7 1750 1070
40.49 1560 74.4 1930 1070
40.61 1520 75.2 1910 1080
40.74 1560 75.2 1930 1090
40.88 1560 76.7 2050 1100
41.01 1560 77.4 2250 1110
41.13 1600 78.2 2300 1110
41.25 1680 78.9 2300 1120
41.4 1760 80.5 2300 1140
41.52 1840 82.7 2320 1150
41.65 1880 84.2 2340 1180
41.77 1960 85.7 2360 1220
41.97 2040 89.5 2380 1280
42.1 2080 91.7 2390 1320
42.23 2120 94.7 2400 1370
42.35 2120 97 2410 1410
42.49 2160 100.8 2420 1470
42.61 2160 104.5 2420 1520
42.74 2200 106.8 2430 1570
42.86 2240 110.5 2430 1620
43.01 2280 115.8 2450 1690
43.13 2280 119.5 2450 1750
43.25 2280 124.8 2440 1810
43.38 2280 130.1 2450 1890
43.52 2280 156.4 2150 1980
43.64 2280 161.7 1860 2050
43.77 2240 165.4 1570 2140
43.89 2240 148.1 990 2260
44.03 2040 77.4 540 1670
44.16 1760 45.9 360 1470
44.29 1560 28.6 270 1290
44.42 1640 20.3 230 1160
44.56 1600 15.8 230 1080
44.68 1600 14.3 230 1030
44.81 1560 13.5 230 1000
44.93 1560 12.8 230 980
45.07 1560 12.8 230 960
45.2 1520 12.8 230 950
45.32 1520 12.8 230 940
45.46 1520 12.8 230 930
45.6 1520 12.8 230 920
45.71 1520 12.8 230 920
45.83 1520 12.8 230 920
45.96 1480 12.8 230 920
46.11 1480 14.3 230 910
46.23 1480 16.5 230 910
46.35 1480 17.3 230 910
46.48 1480 17.3 230 900
46.62 1440 17.3 230 910
46.74 1440 18 230 910
46.87 1400 17.3 230 910
46.99 1440 17.3 230 910
47.19 1400 18 230 900
47.33 1400 18 230 900
 

Bbflex

Registered User
A proper log where you rev to redline on WOT (wide open throttle) you’ve only revved to 2280 rpm your turbo is most likely still getting into its stride by that point, use 3rd gear as it makes the log long enough to be meaningful.

Find a nice quiet long straight road and start as low on the RPM as possible, foot flat to the floor all the way to redline.

then we can see if actual is following requested properly, also log your n75 duty at the same time.
 

Donfero

Registered User
Will post a proper log, just need to creep out at night to an empty road.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 

i3oricua

Registered User
Yup. That data is nearly unusuable because there's not enough rev range. If you can log in 3rd gear from about 2000 to redline we can tell a little bit more. What are your symptoms? It might be helpful to log fuel rail pressure as well.

Initially it looks like a boost leak but your turbo is just spooling up so it's not a fair assessment or measurement.
 

Donfero

Registered User
Yup. That data is nearly unusuable because there's not enough rev range. If you can log in 3rd gear from about 2000 to redline we can tell a little bit more. What are your symptoms? It might be helpful to log fuel rail pressure as well.

Initially it looks like a boost leak but your turbo is just spooling up so it's not a fair assessment or measurement.
Checked for leaks, tbh found a few very small unnoticed leaks. Installed a manual boost controller and so far haven't seen the error again.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 

Donfero

Registered User
It doesn’t suck, it’s just needs diagnosing properly.
Btw it was originally intended for diagnosis but decided to keep it when it performed so good, but at least now i know that N75 valve is faulty.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 

Donfero

Registered User
My car threw an overboost and went into limp mode today, so apparently the Germans had anticipated my smart *** would be replacing their technology with a some 90's bleeder valve and decided to let something else controller the overboost?!
161ff881153d7326adc701e37cd6c076.jpg


Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 

i3oricua

Registered User
No. You bandaided it and now the band-aid is floating around in the pool. Check for leaks and items that are loose. Could be a hose or could be the wastegate. Never will know until you check.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
 

Donfero

Registered User
No. You bandaided it and now the band-aid is floating around in the pool. Check for leaks and items that are loose. Could be a hose or could be the wastegate. Never will know until you check.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
Wierd, I cleared the code and its all normal now!? Maybe something else threw it into limp mode.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
Top