1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice
  3. Maintenance work on Tuesday 7th April

    Due to some much needed work to the servers we will be going off line for a couple of hours on Tuesday.

    Sorry for the inconvenience
    Dismiss Notice

B8 S4 - Water Temp problems

nervus Dec 12, 2019

  1. nervus

    nervus Well-Known Member

    1,459
    167
    63
    Hi, Just got a 2009 s4 and had the Pulley and Belts changed and a mild map to 450hp. within a week, i've seen the water temperature rise above half way last night and only got it down by ramping the heating on max.

    The fans run constantly, and the coolant level is brim full in the bottle when it was in the normal zone before.

    I'm guessing its the Water pump. Can anyone confirm if this runs off the same belt? Any insight, similar experiences greatly appreciated!

    N
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    31,219
    2,188
    113
    Check the pipes to see if it's circulating, if not then either an air pocket or pump issue.
     
  4. nervus

    nervus Well-Known Member

    1,459
    167
    63
    Thanks for the quick reply NHN
     
  5. Russboy

    Russboy Well-Known Member

    523
    251
    63
    Or coincidental timing and the thermostat has gone, fans on etc is what happened on mine.
     
    nervus likes this.
  6. Ginge247

    Ginge247 Active Member

    329
    132
    43
    Water pump runs off the auxiliary belt which is behind the supercharger belt on the crank pulley. Could just be an airlock I'm the system if it wasn't bled properly

    Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
     
    nervus likes this.
  7. PenttisHSR

    PenttisHSR Active Member Audi S4 Audi Avant Owner Group Manual

    145
    48
    28
    Sounds like the Thermostat, very common, classic symptoms.
    You need to get it replaced as soon as possible if so.
     
    nervus likes this.
  8. Mike B

    Mike B Well-Known Member

    1,344
    62
    48
    I thought all stats fail open to avoid sudden overheating?If the fan is on the sensor in the rad is showing the stat is allowing some circulation.Perhaps the pump is failing
     
  9. PenttisHSR

    PenttisHSR Active Member Audi S4 Audi Avant Owner Group Manual

    145
    48
    28
    B5 (S4) Thermostats fail open.
    B8 (S4) Thermostats fail closed unfortunately.
     
    nervus likes this.
  10. nervus

    nervus Well-Known Member

    1,459
    167
    63
    Thanks guys, Its being looked at today!
     
  11. PenttisHSR

    PenttisHSR Active Member Audi S4 Audi Avant Owner Group Manual

    145
    48
    28
    Good Luck - Hope it's just a belt problem
     
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. nervus

    nervus Well-Known Member

    1,459
    167
    63
    Sorted thanks for the input.

    Swapped both the Water pump (metal) and the Thermostat which has resolved the problem. No point not swapping both while the front of the car was off!
     
    jdp1962 likes this.
  14. rum4mo

    rum4mo Well-Known Member

    2,055
    501
    113
    When last did your belts get changed, I'm dragging my heals a bit on this job, both belts are in the boot, but it is a bit cold out there, car is a 2011 and mileage is only 25K miles only used on high days and holidays, as its easier to park and wash wife's car!
     
  15. nervus

    nervus Well-Known Member

    1,459
    167
    63
    The belts were changed prior to the problems as a new smaller Forge S/C Pulley kit. It looks like it was the Thermostat as the water pump was the metal type and in good order. However, the S/C has to come off to get access to both parts so for most of the invoice being labour it made sense to swap both at the same time.

    Whole job cost £350 from a local trusted garage.
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information