1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Audi A3 Front Sensor Retrofit

Callum Jarvis Jun 7, 2018

  1. RJ-8V

    RJ-8V Registered User

    749
    184
    43
    Then like i said before, swap your parking module with someone who has it factory fitted.

    My thoughts.
    The hw is suited for a flash with Audi a3 software. Use Odis-E and then VCP to parameterise it.

    A3 8V Facelift Limousine
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. RJ-8V

    RJ-8V Registered User

    749
    184
    43
    Factory parking module from an A3 PFL. Look at the sw number. [​IMG]

    There is a flashfile for sw 0054 but the sw number would then be 5Q0919294K.

    A3 8V Facelift Limousine
     
  4. Callum Jarvis

    Callum Jarvis Registered User

    133
    56
    28
    Someone with a FL or PFL car ?
     
  5. RJ-8V

    RJ-8V Registered User

    749
    184
    43
    Good question....try both :)

    A3 8V Facelift Limousine
     
  6. Callum Jarvis

    Callum Jarvis Registered User

    133
    56
    28
    I guess I'll go on the hunt..My thing is tho, It's not, not working. I can deactivate it with the button once triggered through the reverse gear...the sensors are all recognised correctly....wiring appears to be correct...I just can't activate it through the PDC button itself...hahah

    I'm going to DM you with a link to my coding.
     
    RJ-8V likes this.
  7. RJ-8V

    RJ-8V Registered User

    749
    184
    43
    Haha i know the feeling. If you retrofit something it has to work 100% not 99%.

    Had the same thing when coding Rear Cross traffic on my car. It did everything except the brake jolt. Could not let it rest and figured it out. Now it works exactly like factory fitted.

    A3 8V Facelift Limousine
     
  8. AlS3BE

    AlS3BE Registered User

    3,283
    1,907
    113
    Do you need new grills as I can’t see/imagine where they would go?
    I have a black edition if that makes any difference.
    Annoyingly if I was to spec the car I would have ticked the box for park system plus but it was a stock car and a good deal plus it would have just put me over the premium car tax as well. I just managed to stay under by a bean.
    Apologies guys/gals for hijacking the thread a bit.
     
  9. Callum Jarvis

    Callum Jarvis Registered User

    133
    56
    28

    Hi no new grill is needed, they clip into the existing grill next to the number plate :)
     
    AlS3BE likes this.
  10. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,359
    4,861
    113
    Cannot find any available firmware for: 5QD919294E. Factory Release maybe
    Two holes would be made in the bumper for the outer two sensors, one each side. For the inner two sensors, these would be mounted within their own grill inserts which are then pushed in to the vehicles front grill:

    a1 f sensors-800x800.jpg
     
    AlS3BE and stote like this.
  11. RJ-8V

    RJ-8V Registered User

    749
    184
    43
    Factory release could be possible but then i would see it in the system.

    Discussed it with my collegae and he also thinks its from a Kodiaq because those have 5QD numbers.

    1) swap modules
    2) reflash and parametrise with Audi software
    3) check coding again. I saw a difference in the coding with other modules with same hw. Trial and error methode haha

    A3 8V Facelift Limousine
     
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. AlS3BE

    AlS3BE Registered User

    3,283
    1,907
    113
    Cheers for the advice guys. Much appreciated.
    I might have got confused somewhere along the lines but does the sensor come painted out the box or ordered with colour on them?
    To be honest punching holes in the bumper scares the **** out of me even with the right tools.
     
  14. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,359
    4,861
    113
    As a professional retrofitter I have the option, when ordering from my trade suppliers, to have the sensor pre-painted. I understand that some consumer suppliers offer this also. If not then the sensors will be Matt Black or Primed and ready to be painted.
     
    AlS3BE likes this.
  15. AlS3BE

    AlS3BE Registered User

    3,283
    1,907
    113
    Makes sense painted rather than painting them later unless you have a black car.
    Thanks alix, just adding to the list and now trying to find an excuse to drive to London. Wonder if I can get my boss to pay me mileage instead of a plane ticket to London. Lol.
     
    DJAlix likes this.
  16. Khufu

    Khufu Registered User

    6,169
    210
    63
  17. Schizophonic

    Schizophonic Registered User

    1,120
    569
    113
    thats the same one callum ordered isnt it?
     
  18. Callum Jarvis

    Callum Jarvis Registered User

    133
    56
    28
    Probs, they're all the same on Alixpress. I have a right hand drive car tho.
     
    Schizophonic likes this.
  19. Khufu

    Khufu Registered User

    6,169
    210
    63
    oops, i meant LHD, its RHD i wanted! i guess you could mix n match the buttons/wires to suit needs if brave enough to strip the unit
     
  20. Callum Jarvis

    Callum Jarvis Registered User

    133
    56
    28
    The drive select button is on the other side (to the left) but it works completely fine without any type of wire changes (plug and play)
     
    Last edited: Aug 17, 2018
    Khufu likes this.
  21. danielhfp

    danielhfp Registered User

    3
    0
    1
    hi,
    I have the same problem like Callum Jarvis. Do you have a Solution?
    If i press the Button in the dashboard, i can only activate the parking sensor, but no picture in the MMI.
    If i putting the car into reverse, everything works fine with the camera and parking sensor.
    I changed the pdc module from FL into my PFL and its the same problem.
     
  22. Callum Jarvis

    Callum Jarvis Registered User

    133
    56
    28

    Hey it’s reassuring to know I’m not alone I sort of figured it out and I’m now almost certain it’s down to the CAN wiring. I tapped into the CAN from the parking module and plugged it into the MMI quad lock. This activated the button but for me took away the reverse camera...two steps forward 1 step back.
     
  23. tquattro

    tquattro Registered User

    77
    13
    8
    Hi,

    Did you got to the bottom of this, Callum Jarvis?
    I have factory front+rear parking sensors, a retrofited MIB2 High(hacked) and a retrofited rear camera (the newer one, with integrated control module) and I have the exact same issue as the OP . After the MIB2 install, but before the rear cam retrofit, the PDC button worked as expected, but after the rear camera retrofit... the PDC button doesn't bring the camera/parking sensors image on the MMI screen but it does enable the sensors beeps, only by putting the gear in reverse I can see the OPS and camera feed on the MMI screen. I do get an error on module 6C(rear cam): "message Parkhilfe_01 not received"(+"no basic setting" but I hadn't calibrated the camera yet, so I ignore this error for now). I spliced the CAN wires of the camera into the CAN wires entering the MIB2 quadlock connector. Did you had any error on your camera module?
     
  24. Khufu

    Khufu Registered User

    6,169
    210
    63
    i take it Car_Function_List_BAP_Gen2-VPS-oxoB_msg_bus is set to canbus infotainment?
     
  25. tquattro

    tquattro Registered User

    77
    13
    8
    Yes, I tried that + the others options for msg_bus. For what is worth, if I set Car_Function_List_BAP_Gen2-VPS_0x0B to Off, the PDC button brings the OPS graphic on the MMI screen.
     
  26. Colibri84

    Colibri84 Registered User

    5
    0
    1
    Hi, here also the same problem with PDC button and FL camera and MIB2. Would downgrade to PFL camera + module will help?
     
  27. Philip85

    Philip85 Registered User

    44
    8
    8
    Any solution ? I also have that problem
    When the camera has no power the button works
    I tried to hook the camera on the reverse light its seems to work but very slow
    I have a hacked mib2 and build in camera module
     
  28. Philip85

    Philip85 Registered User

    44
    8
    8
    i have the same issue did you resolve it?
    When i dont give the camera power it works but when i plug in the camera it will not popup automatic on the mmi
     
  29. Callum Jarvis

    Callum Jarvis Registered User

    133
    56
    28
    Hi Guys,

    I never came to a solution, I ended up getting a new Q2 with factory front and rear sensors...sorry I couldn't help further.

    Thanks,
    Cal
     
    Philip85 likes this.
  30. Philip85

    Philip85 Registered User

    44
    8
    8
    Then i think i also need to look for another car
     
  31. Philip85

    Philip85 Registered User

    44
    8
    8
    Hi did you resolve the issue?
     
  32. Philip85

    Philip85 Registered User

    44
    8
    8
    Well for the pdc button working and popup on screen should update the can gateway a guy is checking now for me because i have the audi drive select button and start stop
    He is affraid i will lose that function after update


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
     
  33. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  34. RJ-8V

    RJ-8V Registered User

    749
    184
    43
    And ofcourse solved :)
     
  35. d3vilstarz

    d3vilstarz Registered User

    61
    4
    8
    Curious to know , if pre fl 8v front bumper removed , how do i know where to drill the exact location to fit the front sensors as i am considering to fit OPS for my pre FL

    is there any marking indication at the back of the bumper ?
     
  36. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,359
    4,861
    113
    Marked on the inside
     
  37. d3vilstarz

    d3vilstarz Registered User

    61
    4
    8
    Thanks Mate , so which i assume rear bumper also does have the marking for sensors - for OPS installation

    any difference between FL and Pre FL , saw some photos online that some Pre-FL sensors position is not the same as FL
     
  38. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,359
    4,861
    113
    All marked up with crosshairs in their respective positions.
     
  39. d3vilstarz

    d3vilstarz Registered User

    61
    4
    8
    Thanks managed to find the crosshairs

    Does anyone have any ideas that placing an front OPS parking sensors to the rear will cost any issue ?
    for pre fl A3 8v

    i am confused - i do understand rear tyre ABS tyre sensors will need to be replace ? is it difficult to removed ? who has an elsa digram for connection wise ?
     

    Attached Files:

  40. d3vilstarz

    d3vilstarz Registered User

    61
    4
    8
    where should i place this ?


    1.jpeg
     
  41. swuw231

    swuw231 Registered User

    24
    11
    3
    Front buzzer is located near the parking sensor module, by the main fusebox, there is a space where the buzzer is tucked into place (hopefully the image makes it clear):

    upload_2020-9-2_15-58-33.png

    Regarding the ABS sensors, you will only need to replace them if you are planning on installing full 12K OPS (12 sensors plus auto parking function).

    Cheers!
     
    d3vilstarz likes this.
  42. d3vilstarz

    d3vilstarz Registered User

    61
    4
    8
    Thanks mate , your picture does help ! appreciated :)
     
  43. d3vilstarz

    d3vilstarz Registered User

    61
    4
    8
    i will be fitting full 12 sensors OPS , default sensors is only 4 rear at the back , does any one have any wiring diagram to show how the connection , as i bought from aliexpress , seller did not reply :(
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information