1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Audi A3 8V Reverse Camera (High) DIY Retrofit guide!!

amit87 Apr 12, 2016

  1. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    2017 Audi A3 8V 2.0TDI Sportback wit retrofitted Genuine OEM Audi Reversing Camera:

    IMG_0639.jpg

    Vehicle has a factory fitted trailer hook so I also activated trailer mode:

    IMG_0659.jpg

    Rear sensors work exactly as before but unfortunately you gain not graphic display unless you also retrofit them to the front of the vehicle.
     
    dantdi likes this.
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. bennyct90

    bennyct90 Registered User

    2
    0
    1


    hi dear, i'm from italy, i installed the rear camera on my A3 SPB facelift 2018, but i have some trouble with coding, can you send me a coding guide?? hope you will do it, thankyou
     
  4. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    all thew needed coding is detailed within this thread, there are links to a PDF document also.
     
  5. bennyct90

    bennyct90 Registered User

    2
    0
    1
    yes i see, but it is for PFL, i have FL
     
  6. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    Same coding
     
  7. kochanski.tomasz

    kochanski.tomasz Registered User

    25
    1
    3
    hello, guys,
    please tell me, how can i conected 2 phones in this same time with my car?
    When I ordered my s3 seller said "if you buy a phone box" you will be able to connect two phones at the same time. Without a phone box you can not change it programmatically? I currently have one phone that can handle voice calls and the other media. but if I have 2 phones with sim cards, only one can be connected at a time. in vw tiguan 2 I could have 2 phones connected at once. I have a vag-moze coding cable, can I use it to change this function somewhere in the options? s3 2018
     
  8. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    Might be an idea to ask in the forum as opposed to a thread specific to a reversing camera retrofit... and if you have a facelift vehicle with Audi phone box and MMI technology pack you can go in to the connection manager and add a 2nd / additional phone
     
    Last edited: May 5, 2019
  9. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    I would suggest posting in the Audi A3 8v vcds thread or the Audi-sport.net VCDS sub forum, then myself and others may be able to assist. I would also suggest contacting a moderator in order to remove your posts from this thread as they are not related to the subject: reversing camera retrofit.
     
  10. tquattro

    tquattro Registered User

    77
    13
    8
    Some updates on this:
    I read some reports that updating the gateway, in my car was originally 5Q0907530M, to version AM would solve the issue with the PDC button and it would also get rid of "message Parkhilfe_01 not received" error. Unfortunately the AM firmware is not present in those widely available flashdaten zips.

    After updating the gateway to AM, the error was indeed gone, but the PDC button issue persisted in my case. With the error gone and as I read that AM solved the issue for others, at this stage, the main culprit remaining was the park asssist module.

    Initially I updated the firmware for my OE park assist module 5Q0 919 294E to ver. K than L, but no luck. So I bought a cheap FL 8ch module 5QA 919 294B and this finally solved the PDC button issue but now I have a DTC on the park assist that I cannot get rid off:
    09 (U112100) Databus missing message (Bremsensteuergerät - ESP_33 - kein Signal/keine Kommunikation) Break / short to ground. Lamp OFF Status unknown.


    Any ideas on this?
     
  11. tquattro

    tquattro Registered User

    77
    13
    8
    Worked it out! I updated the firmware for the 03 (Brakes) module from 5Q0907379AA (H31 0457) to 5Q0907379CK (H31 0472) and that got rid of that ESP_33 error.
     
    Khufu likes this.
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. Phone Tech

    Phone Tech Registered User

    148
    15
    18
  14. ivelliosy

    ivelliosy Registered User

    36
    0
    6
    Hi fellas. I have this option available from factory on my FL 8V. Is there any coding to make graphic zoomed in like bmw's trailer tow mode? Cheers.
     
  15. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    no zooming possible but there is a trailer mode:

    IMG_0659.jpg
     
  16. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    Not trying to exactly revive a dying thread but I am having an issue with my factory backup camera and this is the only place the code is popping up. One day backup camera just died. Left it alone for a couple of months until I decided to tackle it myself. Popped out all the trunk lining and found broken cables on both sides. Fixed left side which was the license plate light. Fixed the broken cables on the right side which got rid of my backup camera code but maintained the 131689 code(will include pictures) The coax cables outer insulation is broken along with the shielding but the inner cable doesn't look to be broken. There is continuity on the end of the coax cable and power going to the camera and yet it still won't pop up. Is this a camera issue? Grounding issue? Module issue? Any help is appreciated. 8V A3 (USA spec)

    IMG_0875.jpeg IMG_0878.JPG FullSizeRender.jpeg
     
  17. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    Rejoin the cables and shielding. I see this all the time with factory fitted cameras.
     
  18. DavidKay

    DavidKay Registered User

    7
    0
    1
    Hey new to the forum. Just a big thanks for the DIY.
    My car 2014 s3 saloon has revers camera and parking sensors.
    for some reason it stopped working. when i click camera button it just blinks and returns to parking sensor graphic.
    Audi diagnosed and found that the wiring harness is the fault.
    After offering to sell it to me for 365 EUR + VAT i decided to buy from elsewhere.
    Got set from aliexpress, its a full set, camera, control unit and harness. (ordered it before i found out it was the harness only) costed me 250 USD for all.

    So long story short, im going to replace the harness myself. After checking the DIY, its all clear apart from 2 points.
    How do you know which one of the 2 pins is CAN high and CAN Low?
    and which one is FBAS - and FBAS +

    any help is welcome.
    My car is RHD by the way.
    Im assuming no coding is needed after i replace the harness :)
     
  19. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    Sounds like we just went through the exact same thing except I’m fixing instead of replacing. Curious to see how bad it is to do the trunk wiring harness


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. DavidKay

    DavidKay Registered User

    7
    0
    1
    How you know which exact wire is bad to repair it? Easier to buy the set for 20$ and replace it.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  21. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    Mine were pretty obviously broken at the bend but if it still doesn’t work I’ll replace it


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  22. DavidKay

    DavidKay Registered User

    7
    0
    1
    Which bend? Ill have a look if mine has the same issue.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  23. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    If you scroll up you can see my post. For me (LHD) it was the right side of the trunk. At the end of the trunk lid posts


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  24. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    Do you recommend a splice or a new cable?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  25. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    Personally I would run in a new cable but then I have the tools and knowledge to do so. If you are cool with pulling your vehicle to bits and replacing the cable then go for it.
     
    voorhees likes this.
  26. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    It’s already pretty torn apart plus I think I can manage to run a cable from the camera to the module pretty easily. Do you have a link for a replacement cable?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  27. DavidKay

    DavidKay Registered User

    7
    0
    1
    Mate can you help with my question about the harness.

    How do you know which one of the 2 pins is CAN high and CAN Low?
    and which one is FBAS - and FBAS +


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  28. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    From wiring / current flow diagrams. Typically:

    Orange = CAN
    Black and Clear (or white) = Video

    Connect CAN first and test communication to the module, if none then swap the oranges over. For video connect black to the bottom and the clear / white to the top.
     
  29. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    Cool cool :)

    No as I order my bits from a trade supplier. Should be able to find on eBay / aliexpress I would have thought.
     
  30. DavidKay

    DavidKay Registered User

    7
    0
    1
    Yes i know this. Its just i dont know which one is - and which is + and same for high and low. To test the connection you mentioned i need the coding tool yes? And i dont have it. I guess ill take to audi. They asked for 200€ to pass the new cable (supplied by me) i think its worth it thinking about how much time i need to put in it:)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  31. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    Orange / Blue (or purple) = CAN High
    Orange / Brown = CAN Low

    Cannot remember the video side of things as I just have colours burnt in to my brain and not “names”.

    You will need a coding / diagnostic tool anyway as this retrofit is not plug and play even if the camera u it is pre-codes.
     
  32. DavidKay

    DavidKay Registered User

    7
    0
    1
    Mine is not retrofit. It has the camera already. It stopped working. According to audi diagnostics its bad harness is the issue.

    Then there is a black and clear cable is left, if you can remember them:)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  33. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  34. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    Then yes, you would need a diagnostic reader of some description in order to make the job easier however you could run the cable in and test. If it’s not work then swap the CAN and test, if still not working then swap the video and if still not working you can swap the CAN. This should test all combinations.
     
  35. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    Replaced the cable and the camera still doesn’t work


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  36. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    That would suggest an issue with the camera or its control unit (not sure what year vehicle you have), you have the wrong cable, or the connections to the MMI are incorrect.
     
  37. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    It’s a 2015 A3 Quattro. I have a module coming on Tuesday so we can see if it’s that


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  38. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    So being a 2015 you have a camera, an external module and then two wiring looms, am assuming it’s the power and video signal from the module to the camera handle that was broken. You have not stated if you have a diagnostic tool with which to see what’s going on faults wise. Changing things out without digging in to the results might turn out to be costly however there is not much that can go wrong with this loom as it’s just two pin power and then a Fakra connector.
     
  39. Blair Parker

    Blair Parker Registered User

    10
    0
    1
    I have a VCDS but mainly use carista to check the codes. The main one that is sticking around is the no communication with the module code. From earlier in this thread it seemed people were getting that code with a bad ground. I know the camera is getting power and the video cable is unbroken and working(I made a new one). Seems like I have 3 options left. Either the module is dead, the camera is dead(and refuses to talk to the module), or something between the mmi and the module is dead. I hope it’s one of the first 2 because those are easier to fix.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  40. DJAlix

    DJAlix VAG Car Coding™ Limited Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User VAG Can Professional ODIS (Offboard Diagnostic System)

    6,283
    4,802
    113
    You have VCDS, good. For the moment you cannot see the 6C module and as a result you will not be able to see any further down the rear of the car, ie will not be able to see the camera handle, until communication is restored. Possible issues preventing your CAN gateway from communicating with the 6C camera module:

    1) faulty power feed to module
    2) faulty earth to module
    3) faulty CAN connection to the module
    4) you have a faulty faulty module

    Note: If your camera handle was dead but 6C module ok then you would still be able to communicate with 6C. If the 6C module was ok but the camera handle was dead then you would have open circuit errors towards the camera handle.

    I would start fault finding by checking the 7.5 amp fuse. If the fuse is good then check for 12v on the loom which connects to the 6C module. These deal with issue 1. If all is well then trace (replacing would be faster I think) the earth from the 6C module and test the continuity. This deals with issue 2. If all is good with power and earth then you only have issues 3 and 4 remaining. For testing I would run two AWG20 wires outside the vehicle, from the MMI CAN HI and LOW to the 6C control module CAN HI and LOW. If still no communication then I would swap over the connections. If still no comms then chances are you have a faulty control module. If you have communications then you need to check the factory CAN for continuity and replace / repair the faulty wire.

    One thing to note. Just because you might get 12v at the end of a wire does not mean that it's being connected and passed to the control module in question. Connector pins can expand so that contact is not made. Remove the pins from the connector housing and apply pressure to make them a little tighter. Corrosion can also cause issues.
     
  41. DavidKay

    DavidKay Registered User

    7
    0
    1
    I got mine fixed yesterday. I thought audi was going to replace the whole cable. I didnt know where the problem was. After picking up my car i saw that the cables were broken exactly where yours are. Dam it. They charged 220€ to replace cables from camera to control module! Now i feel like an idiot;) i could have done it in 30 mins.
    I thought they will replace the whole cable and it was a good deal to pay them to do it.
    If i had diagnostics tool would i be able to find which part of the cable is bad? If i can get feedback from camera module separately, it would mean cable and module are ok. And if camera doesnt respond its either camera or cables...


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  42. swuw231

    swuw231 Registered User

    18
    8
    3
    Hi, just successfuly installed a FL rear camera into a 2016 PFL A3 sedan without parking sensors thanks to this amazing thread, now the owner wants to use the PDC button to toggle the cam view on demand as he got ahold of the dash switch module (part no. 8V0925301KNV6), is this possible on a car without OPS?

    Swapped Dash switch module works fine (drive select button, ESC, hazzards, etc), but pushing PDC button does nothing, does it require a 5F module adaptations only or does it depends on the reverse OPS (module 10 park assist)?

    upload_2019-9-28_22-7-38.png
     
  43. sparkymark75

    sparkymark75 Registered User

    150
    82
    28
    Pretty sure that module has component protection which may be affecting it also.
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information