1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

Anyone with PLA (Auto Park), do you get side warning on the Parking Graphic

DarkyUK Oct 13, 2018

  1. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Hi All,

    Does anyone here have PLA (Auto Parking) on an A5/S5 and if so can you tell me when you have the parking sensor graphic on do you also get side graphic warnings?

    I have retrofitted the PLA (with some help) and its working fine but I don't get any extra sensors showing on the graphic, on the Land Rover I used to but not sure if this is something thats not on the Audi or not.

    Cheers, Andy
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Actually, I think I answered my own question from a video, I think this is what I am missing

    PLA.JPG
     
  4. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Although it could be that its not visible when using the camera overview, I will have to go check
     
  5. Audidave69

    Audidave69 Active Member

    453
    208
    43
    Have a look at this vid it shows the side sensors on MMI
     
  6. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Yeah, the side sensors work perfectly for parking, they just don't show on the graphic, I thought it might of been the cameras affecting the display but I don't get it on the graphic either, just some coding missing :)
     
  7. Audidave69

    Audidave69 Active Member

    453
    208
    43
    Pic, got to be coding
    01A58A44-5468-4E37-B66D-61A52202B1A6.jpeg
     
  8. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Yeah, I think so too, the overview camera comes on with mine but I still get the rear and corner sensors so I think the side ones should come on too. Need to do some digging!
     
  9. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Thanks @Audidave69, it was one of those settings missing :)

    20181016_090449_resized.jpg 20181016_091151_resized.jpg 20181016_091113_resized.jpg
     
    rasA4 likes this.
  10. rasA4

    rasA4 Four Rings Mafia Specialist

    3,781
    306
    83
  11. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    @rasA4 I normally use VCDS but Dave's borrowed my cable to try and sort his seats out, so on this occasion, yes, it was OBD11 and it was a missing adaption setting
     
    rasA4 likes this.
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. Audidave69

    Audidave69 Active Member

    453
    208
    43
    Dave has just had a crash course in VCDS but had to have help from the master :)
    Thanks for all your help tonight, and i think obdeleven is more my level :):):)
     
    rasA4 likes this.
  14. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Oh come on, you found it and figured it out. I just agreed :icon thumright:
     
  15. Audidave69

    Audidave69 Active Member

    453
    208
    43
    :readit: Note to self, next time I add something do more research :redface new:
     
  16. RJ-8V

    RJ-8V Active Member

    745
    183
    43
  17. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    @RJ-8V Its waiting for a new calibration file from VCP, it was working till we pushed a default A5 calibration at it and then it, well, broke. Complaining about no basic settings or calibration at present :sob:
     
  18. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    For anyone considering it though, PLA and 360 Camera are AWESOME!!!!!
     
    rasA4 likes this.
  19. RJ-8V

    RJ-8V Active Member

    745
    183
    43
    Check VCP file manager, they released it :) and no basic setting means often calibration by the dealership...

    A3 8V Facelift Limousine
     
  20. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    I think that's probably the one which broke mine last week! They asked for a bit more time today in fixing a new file, unless that's a new file from today?

    The file we tried to load is the factory standard calibration rather than custom, so no dealer trip needed.
     
  21. RJ-8V

    RJ-8V Active Member

    745
    183
    43
    No probably the same file

    A3 8V Facelift Limousine
     
  22. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    That file needs a good thrashing, my Side Assist was fine before that file abused it!

    How's you anyway mate? Retrofitted anything interesting recently? We had fun with the 360 camera when we realised we had to cut two sections of the front grille out for the camera, made Andy somewhat nervous
     
  23. RJ-8V

    RJ-8V Active Member

    745
    183
    43
    I never updated my side assist as it was working directly (like yours was). I know that updating and parametrising side assist always gives problems.

    I'm thinking about a front camera (module a5) retrofit but then i need a new windshield, steering handles etc. Maybe something for the future.

    I thought about PLA but i screwed a fixing bolt of the rear bumper to tight, now it won't get loose anymore :(

    So whats left...electric seats is a nice option but it has to be the facelift s-line seats. Those are hard to find with heated seats etc

    A3 8V Facelift Limousine
     
  24. Audidave69

    Audidave69 Active Member

    453
    208
    43
    Shame as I have a full set of S line alcantara/ leather, fully electric and heated but A5 coupe shame as they are like new.
    411448D2-A5CD-48EF-B534-7A44983597FC.png
     
  25. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Might be a squeeze to get the in an A3 Dave :)

    On the A5 the extra sensors for the PLA sit pretty much on the wheel arches, it would be a squeeze but I think you can get under the bumper / wheel arch and drill a small pilot hole from the back of the bumper on the cross hair which shows where it goes, you can then drill the bigger hole from the front to allow the bolt of the punch tool to go through, then punch the hole, clean the rear and stick it in place

    The only other project I have considered is ACC, will be a PITA the sort the ABS pump though
     
  26. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    @RJ-8V As you have ACC don't you already have the front camera?
     
  27. RJ-8V

    RJ-8V Active Member

    745
    183
    43
    No, ACC on the 8V works with one radar in the center of the grill. Only the C7/4G uses two radars AND a camera.

    A3 8V Facelift Limousine
     
  28. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Thats a shame mate, ours uses the two radars and the front camera. Was looking to add it to mine till I realised I would need to change the ABS Pump and the seat belt pre tensioners at least
     
  29. RJ-8V

    RJ-8V Active Member

    745
    183
    43
    Abs pump? Where did you read that? It should not be neccessary.

    A3 8V Facelift Limousine
     
  30. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    Multiple sources unfortunately, extra sensors needed on the ABS on ours. Ross-Tech Forums, ETKA and a direct chat with HazzyDayz (one of the directors added it to his A5 as a project for something they could sell) confirmed it.

    Still not totally off the radar, a hell of a lot more expensive if I do continue with it though, already got the radars and stalks, the replacement air vent grilles are expensive too.
     
  31. RJ-8V

    RJ-8V Active Member

    745
    183
    43
    Hmm thats a bummer.

    A3 8V Facelift Limousine
     
  32. DarkyUK

    DarkyUK Active Member

    479
    156
    43
    If anyone watching this does have PLA how sensitive are your side sensors? Mine go nuts when reversing around a corner or anything slightly fast, work fine when slow or driving through a McD's drive through etc though.

    Its really annoying and very distracting when reversing, makes you think your about to hit something. Wondering if its to do with parameterisation or something....
     
  33. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  34. MatteoD

    MatteoD New Member

    3
    0
    1
    Hello Andy,

    was wondering if you can share the VCDS coding to activate the additional graphic on MMI of the PLA sensors :)
    thanks!
     
  35. MatteoD

    MatteoD New Member

    3
    0
    1
    I found it in VCDS :)

    Long Coding [09] Byte 38, Bit 0=0 & Bit 1=1 -> Or choose from the drag menu "OPS 360 Installed" ...Use at your own risk
     
  36. MatteoD

    MatteoD New Member

    3
    0
    1
    After finishing retrofitting the 4 sensors and did the coding, I am running with a couple of concerns/issues:

    1- the shop have mistakenly installed the front bracket upwards, which means the PLA sensor plug is pointing towards up rather than from the inner side of the bumper..
    Does the orientation of the sensor bracket make a difference for the object detection ? The shop said it's ultrasonic, and the orientation of the bracket isnt doesnt play a role in object detection. anyone can confirm ?

    2- Most of the time the Park Assist works like a charm in indoor parkings, but when i attempt to use park assist for parallel park on the street, it always ends halfway because it is detecting objects that dont exists from the side where there is no sidewalk! I am convinced it is the paint markings on the street. Does it happen with anyone who retrofitted Park assist ?

    Any reasons why the side sensors go crazy and becomes red on the graphic on the side of the street where there is no side walk ?

    thank you for your help!
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information