Q7 Air Suspension nightmare!

Omy193

Registered User
Hi guys, been having an absolute nightmare with my 56 reg Audi Q7 3.0 TDi S Line

About 2 months ago I heard the compressor running even when the engine was off and eventually after a few hours heard a hissing noise (compressor burning out) and then the back end of the suspension dropped after driving it down the road and options to raise/lower the suspension from MMI grayed out along with the suspension warning lights showing up on the dash.
The front end stayed exactly where it was.
Figured the compressor had packed in, bought a second hand one, had it fitted and everything was back to normal, well atleast I thought it was!
2 days later after coming off the motorway the compressor started making some weird noises, clunking and clicking and all sorts even with the engine off. The following day the back end of the suspension dropped again and option to raise and lower the suspension grayed out on the MMI. After reading around on the forums I figured a sticky relay caused the 2nd pump to contentiously stay on and burnt it out again (stupid mistake of mine not to change the relay the first time!)

So got another air compressor, fitted it in along with a new relay and nothing, all the options on the MMI are available to select but the suspension is does not move, since all the airlines were disconnected when changing the compressor ect the whole car is dropped to the ground now all around. I then thought maybe it is a module fault, so got a new air suspension module but that didnt work either.
The compressor itself is confirmed working as I've seen it working in the car it was removed from.

Its now been about a month and the car has just been sitting on the driveway looking miserable (between being busy at work and being on holiday, the car has not received any time from me)

I am getting the following codes on vcds along with the flashing air suspension warning lights on the dash:

02250 - Function Deactivation; Valve Duty Cycle
001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00100001
Fault Priority: 6
Fault Frequency: 2
Reset counter: 168
Mileage: 218085 km
Time Indication: 0
Date: 2016.05.26
Time: 20:51:49

Freeze Frame:
Error Code: 46

01770 - Temperature Sensor for Level Control Pump/Compressor (G290)
008 - Implausible Signal
Freeze Frame:
Fault Status: 11101000
Fault Priority: 4
Fault Frequency: 1
Reset counter: 8
Mileage: 218085 km
Time Indication: 0
Date: 2016.05.26
Time: 20:53:57

Freeze Frame:
Error Code: 30

01577 - Turn-Off due to Over-Temp
001 - Upper Limit Exceeded
Freeze Frame:
Fault Status: 11100001
Fault Priority: 6
Fault Frequency: 2
Reset counter: 8
Mileage: 218085 km
Time Indication: 0
Date: 2016.05.26
Time: 20:54:00

Freeze Frame:
Error Code: 68

I have also read the values on ch04. 05 and 10 and attached a screenshot with this post if anyone can make some sense of it.

Have checked the fuses more than once and they all seem fine so just cannot get my head around it!
If anyone can shed some light and point me in the right direction it would be much appreciated.

Very kind regards

-Omy
 

Attachments

  • audi q7.jpg
    audi q7.jpg
    306.4 KB · Views: 840

GS-B

Registered User
Hi, which fuse is it exactly please as the manual I have doesn't refer to any Adaptive Suspension, just one fuse for self levelling suspension, and did this fix the issue for you as I am having a similar problem. Thanks.
 
Last edited:

GS-B

Registered User
I changed the 40A fuse to no effect, now have 2 suspension warning lights flashing on the dash.
 
Top