1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Abs and traction warning

Seantdi Dec 4, 2018

  1. Seantdi

    Seantdi New Member

    28
    2
    3
    Audi a4 b8. 2.0 tdi 170 quattro

    Recently had my abs, traction control and hand brake warning come up on the dash while driving along.

    Sometimes after switching off the car and back on it will stay off.

    Sometimes after driving with the lights off and parking up overnight when I start it up the next morning the lights come back on.

    Also noticed when lights are on the engine won't switch off with the first press of the key. Have to push it a few times.

    Had it scanned with vcds
    Pictures should be below!
     
  2. Avatar

    Google AdSense Advertisement


  3. daleyarrow

    daleyarrow New Member TeamMisano Team V6 TDi Audi A4 Audi Avant Owner Group quattro S-line owners group

    26
    10
    3
    No pictures...what were the faults on VCDS?
     
  4. Seantdi

    Seantdi New Member

    28
    2
    3
    Picture showing for me. Added it via gallery I think. Wouldn't let me post them direct.

    Anyway they are
    01316 abs control module
    00285 wheel speed sensor front right
    00473 control module for park brake
     
    Last edited: Dec 4, 2018
  5. daleyarrow

    daleyarrow New Member TeamMisano Team V6 TDi Audi A4 Audi Avant Owner Group quattro S-line owners group

    26
    10
    3
    What’s the text that goes with them? Or was there none?
     
  6. Seantdi

    Seantdi New Member

    28
    2
    3
    Edited the previous post. Have a new sensor ordered but didn't think it would show as many faults for it
     
  7. daleyarrow

    daleyarrow New Member TeamMisano Team V6 TDi Audi A4 Audi Avant Owner Group quattro S-line owners group

    26
    10
    3
    Yea that’s what I was going for, I had both the front right and front left go within a year of each other, intermittent at first but they get more regular. You’ll probably find it’s snapped in the wheel hub, you can drill them out if they have, just be sure to go easy so you don’t go too far and damage the inner hub. It’s a straight hole through to the centre of the hub! If you need a depth guide, hold the new sensor against the drill bit to the shoulder of the sensor, and add a bit of tape. Don’t go any further than that!
     
  8. daleyarrow

    daleyarrow New Member TeamMisano Team V6 TDi Audi A4 Audi Avant Owner Group quattro S-line owners group

    26
    10
    3
    All of the faulted modules use the wheel speed sensors, one faults and they all do! You’ll probably feel the car lurch when you’re driving too, it mistakes the wheel for not moving quick enough or moving too slow and adds/removes power
     
  9. Seantdi

    Seantdi New Member

    28
    2
    3
    Cheers mate. Have replaced then on older cars so know the problems you can face with them.
    The worry I had is with the faults as the older ones usually listed which wheel and that was that.
    I'll try replace it at the weekend and see what happens!
    Car is driving perfectly. Have not noticed any lurching
     
  10. daleyarrow

    daleyarrow New Member TeamMisano Team V6 TDi Audi A4 Audi Avant Owner Group quattro S-line owners group

    26
    10
    3
    I only noticed the lurching on the second time round, probably because I wasn’t worrying so much about it so left it a bit longer and it was on all the time! Get the sensor changed and clear the faults, more than likely find they won’t come back (until the next one goes!)
     
  11. Seantdi

    Seantdi New Member

    28
    2
    3
    Hopefully that's all it is. Thanks for the help
     
  12. Avatar

    Google AdSense Advertisement


  13. Seantdi

    Seantdi New Member

    28
    2
    3
    So changed sensor yesterday. Lights went out and all was good. Drove it a few miles and nothing. Now driving along this evening and the lights came back on!!
    Wondering could it be a wiring problem or bad connection? As it took a bit of pulling to get the wiring off the old sensor?
     

Share This Page