A5 AC and fan issue

singhl

Registered User
Hi, I have a 2010 A5 3.0tdi quattro sportback, and the ac is not working and afer doing a vcds scan I have discovered a cooling fan issue as well, the relevent parts of the scan are:

Address 01: Engine (J623-CCWA) Labels: 059-907-401-V1.clb
Part No SW: 8R0 907 401 J HW: 8K1 907 401 A
Component: 3.0TDI EDC17 H03 0008
Revision: 15H03---
Coding: 0114002C240F0120
Shop #: WSC 06325 000 00000
ASAM Dataset: EV_ECM30TDI0118R0907401J 001008
ROD: EV_ECM30TDI0118R0907401J.rod
VCID: 3972CEEBB865398AAF-806C

1 Faults Found:
4515 - Radiator Fan (V7)
P1950 00 [032] - Movement Restricted / Jammed
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Mileage: 162890 km
Date: 2016.09.03
Time: 14:12:35

Engine speed: 640.50 /min
Normed load value: 23.9 %
Vehicle speed: 0 km/h
Coolant temperature: 109 °C
Intake air temperature: 51 °C
Ambient air pressure: 980 mbar
Voltage terminal 30: 13.920 V
Unlearning counter according OBD: 40
Crankshaft speed (RPM): 639.5 /min
Vehicle speed: 0.00 km/h
Intake air temperature: 51.6 °C
Air mass: specified value: 360.6 mg/stroke
C Thmst r: 0.00 %
Field regeneration status-Bit 0: 00000000
Field regeneration status-Bit 16: 00010000
Field regeneration status-Bit 24: 00000000
Field regeneration status-Bit 8: 00000000
Exhaust gas temp.bef.turbocharger: -273.1 °C


Address 08: Auto HVAC (J255) Labels: Redir Fail!
Part No SW: 8T2 820 043 AG HW: 8T2 820 043 AG
Component: KLIMA 3 ZONEN H08 0171
Revision: D1000000 Serial number: 01250220100208
Coding: 36140000
Shop #: WSC 06325 000 00000
VCID: 77F608D3C6F1EFFA99-8022

1 Fault Found:
00256 - A/C Pressure/Temperature Sensor (G395)
008 - Implausible Signal - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00101000
Fault Priority: 7
Fault Frequency: 1
Reset counter: 155
Mileage: 162890 km
Time Indication: 0
Date: 2016.09.03
Time: 14:11:17

Freeze Frame:
Temperature: 22.0°C


I have a pressure sensor on order, so hopefully that will fix the 2nd fault, but the fan issue i am not sure about, with the ac on the fans come on in short 3 or 4 second bursts and then stop, not sure if that is related to the pressure sensor issue, I gave not notice any overheating, but I am not sure if the fans are knackered (seems to be a lot of posts about issues with fans failing) or the control modue for the fan is knackered, I also tried the output test on the engine for fan 1 and fan 2, and they do not run the fans. Any help appreciated.
 
Top