1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Help Please A4 b8 avant wheel wobble when braking

Gooders Oct 30, 2018

  1. Gooders

    Gooders Active Member VCDS Map User

    262
    61
    28
    Hi guys

    Got a snag I have had for a while.
    When at speed 70 mph I’m getting a wobble/ vibration through steering wheel which as I apply more pressure and speed drops reduces.
    First I got wheels balanced which didn’t cure so I replaced disc and pads, still not sorted so got wheels balanced again, still the same.
    I’m waiting on getting her brakes checked on a rolling road but wondered if any one else has had this. If so what was the cure.

    Thanks in advance.

    Gooders.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. Avatar

    Google AdSense Advertisement


  3. Diesel bob

    Diesel bob New Member

    7
    1
    3
    I had very similar symptoms recently. The only extra thing I had was one of the front wheels would be quite warm after a run. A new caliper on the warm wheel side seems to have sorted it.
     
  4. Gooders

    Gooders Active Member VCDS Map User

    262
    61
    28
    Thanks. I’ll check the temps after my next long run. Be another thing checked.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. rum4mo

    rum4mo Well-Known Member

    1,681
    379
    83
    Depending on the age and mileage of that car, with that weight over the front wheels, it might be either some of the suspension bushes or the TREs - the TREs used to have a stiff solid rubber damper built into them on previous versions and that was a weak point.
     
  6. Gooders

    Gooders Active Member VCDS Map User

    262
    61
    28
    Another good bit of gen cheers


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  7. rum4mo

    rum4mo Well-Known Member

    1,681
    379
    83
    My old 2000 VW Passat 4Motion which had the Audi 2.8V6 30V engine failed an MOT for that issue with a TRE, I never noticed anything when braking or examining it prior to that MOT.
     
  8. Super Solo

    Super Solo New Member

    16
    1
    3
    During a recent MOT on my 08, A4, 3.2, Quattro, the tester found 'play' in one of the steering rack extensions.
    I had noticed a slight vibration in the steering. I had both replaced, not expensive.
    Have your garage check the steering rack extensions. IIRC they connect the track rod ends to the steering rack.
    Good luck diagnosing and correcting the fault, asap.
     
  9. rum4mo

    rum4mo Well-Known Member

    1,681
    379
    83
    Hum, had that on my wife's previous 2000 Polo, it was just an advisory, but I, after knowing that, could detect a slight loss of movement at the steering wheel, I replaced both steering/track rods and that sorted that out, though that car did not suffer any wobble under braking either.
     
  10. Gooders

    Gooders Active Member VCDS Map User

    262
    61
    28
    I am waiting to get her in to be looked at. I’ll keep you updated. Thanks to all for taking the time to reply.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. forty3

    forty3 Active Member

    354
    146
    43
    I had this and it turned out to be a couple of buckled alloy wheels. Ended up wasting a fair bit of cash before finding the problem which was actually very cheap to sort.
     
  12. Avatar

    Google AdSense Advertisement


  13. Gooders

    Gooders Active Member VCDS Map User

    262
    61
    28
    Did that not show up when getting balanced? Mine going in to be looked at think I’ll swap front to rear to check.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. forty3

    forty3 Active Member

    354
    146
    43
    It should have shown up but I had them balanced twice before it was picked up.
     

Share This Page