1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

A4 3.0 secondary air pump codes

Pidster119 Sep 6, 2020

  1. Pidster119

    Pidster119 Guest

    0
    0
    0
    Hi,could somebody tell me where the secondary air pump is on a 3.0 petrol a4 quattro 03 ive got p0491 and p0492 codes and would like to replace it if found to be broken.thanks stu...
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. stevey83

    stevey83 Registered User

    252
    29
    28
    Do you have an engine light on? If not i wouldnt bother, its only an emission control.
     
  4. Pidster119

    Pidster119 Guest

    0
    0
    0
    Yeah the light came on but i reset it for now until it comes back on
     
  5. Pidster119

    Pidster119 Guest

    0
    0
    0
    Well my car seems to have fixed itself 2 days without the eml showing ...happy days
     
  6. Pidster119

    Pidster119 Guest

    0
    0
    0
    Well the light came back with the same two codes.
    Ive made a diy smoke machine and im going to look for vacuum leaks but where is the best/easiest place to insert the smoke pipe?? Thanks peeps
     
    Last edited by a moderator: Oct 4, 2020
  7. stevey83

    stevey83 Registered User

    252
    29
    28
    I'd take the maf off and connect it in there.
     
  8. Pidster119

    Pidster119 Guest

    0
    0
    0
    Thanks thats were i was going to put it :thumbs up:
     
  9. stevey83

    stevey83 Registered User

    252
    29
    28
    Any update? I would check around the front of the air intake on the vvt selonoids.
     
  10. Pidster119

    Pidster119 Guest

    0
    0
    0
    Update the air pump output pipe was broken where it meets the engine.I didnt need a smoke test for this leak
    IMG_20201009_212626320~2.jpg
     
  11. stevey83

    stevey83 Registered User

    252
    29
    28
    Well done. Should be easy enough to sort out. Did your smoke machine pick this up?
     
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. Pidster119

    Pidster119 Guest

    0
    0
    0
    I didnt use it i was about to plug it in to warm it up,had a quick nosey in the engine bay and found it.

    Im fabricating a stronger outlet pipe to replace it using the original ends and flexi coolant hose,im just waiting for it to arrive
     
  14. Pidster119

    Pidster119 Guest

    0
    0
    0
    Just finished the repair and im putting some miles on the car to see if the light of doom returns ... so far so good...
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information