1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Dismiss Notice

3.0 tdi dsg problems

James-a4tdi May 9, 2019

  1. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    Hi all
    long story short
    Had issues when going into 6th
    Dash flashed 'reverse gear unavailable' lost R,2,4,6 but drove in 1,3,5,7
    Turned off and back on again. All fine until 6th wanted. Same issue
    Removed the mechtronic unit and sent to ecutesting for tests etc
    NFF twice.

    So put it back in the car yesterday hopeful all would be ok. Reset all clutch oints etc and seemed fine till about 5 miles and 6th gearnoise again and eventual 'reverse gear unavailable'
    If I shift through 6th the car is fine.
    Im assuming it may be mechanical as the mech unit passed all tests, unless ecu testing only test the board not the actuators.
    Unsure what to do next as the car is perfect apart from this.
    Thanks
    James
     
  2. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  3. Marky007

    Marky007 A4 Sline

    581
    183
    43
    Clutch packs on higher gears maybe had same on 530d when going it 5th
     
  4. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    Thanks for the reply
    it has done 130k but well serviced and motorway miles. My previous audis have all done nearly 300k its a 14 car so B8.5. I bought the right engine this time so I wasnt tempted to mess with it..
    Is it likely it is, it does make a noise a couple of times when going to 6th like the clutch isn't fully depressed, but I though it would try and select 6th when im in 5th assuming im increasing speed?
    James
     
  5. Marky007

    Marky007 A4 Sline

    581
    183
    43
    My BMW had only 108k he told me it was like a band and the higher speeds in the higher gears wear out quicker.

    Best ask transmission specialist or an Audi specialist could be something simple like oil change.

    All just guess work from me am afraid buddy
     
    James-a4tdi likes this.
  6. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    thanks. Its not dsg oil ive changed it liked I loved it at 30k from new. Id like a proper specialist as everyone seems to want a few grand just to look at it. Its odd that the box is perfect, ok not perfect, apart from 6th. Then it throws a meltdown. Audi want 11k to supply a replacement mech, gearbox and centre diff. Im assuming its something simple just appears to not be the mechatronic
     
  7. Marky007

    Marky007 A4 Sline

    581
    183
    43
    Plant gears in Peterborough were a good cost when I was going to get mine repaired I never used them in the end just sold as is and got the b8.5 manual.

    My 530d was same perfect until you got into 5th and tried to boot it.
     
  8. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    thanks, but was the 530 a conv auto or dsg type. I Wish mine was manual then you could feel a bit of the issue.
     
  9. Owyn

    Owyn Registered User

    157
    31
    28
    Sounds a lot like the mechatronic, a friend down the road with an S5 has just had the same thing, afraid it was about £2k to sort.
    He lost all of one drive shaft though and the code wouldn't clear.
     
  10. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    Agreed but the mechatronic has been tested twice with no fault found? When its trying 6th its sounds like its pushing in (if it were manual) with clutch down but engine speed not matched?
     
  11. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    Also codes do clear
     
  12. Avatar

    snack-media
    Advertisement


  13. Owyn

    Owyn Registered User

    157
    31
    28
    Where are you based? There's a good guy in Doncaster.
     
  14. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    Birmingham, but id go to Lands end for the right knowledge
     
  15. Owyn

    Owyn Registered User

    157
    31
    28
  16. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    or john o groats not wishing to offend anyone
    James
     
  17. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    Thank you
     
  18. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
  19. scotty76

    scotty76 Registered User

    3,828
    2,828
    113
  20. razza1

    razza1 Registered User

    3,079
    855
    113
    The sounds like the clutch pack, I replaced the mech unit and that didn’t change it, clutch packs done at £2.8k from memory and solves the issue.
    What’s reverse like, does it sometimes find it hard to engage/move, especially if facing downwards/forward on a hill?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  21. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    Update. It selects 6th fine driving but when I back off the accelerator it drops out. I hear 2 grinding noises then it shuts the shaft down. Reverse gear unavalable etc. Its fine normal driving all the way through to 7th. Launch also works. The mech selects all gears stationary and even does it driving. I'm assuming it's a mechanical gear issue now? I'd assume if the mech couldn't select the gear it would fault way before. I don't want to drop the box but I can only assume it is that side. Thanks for reading
    J
     
  22. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    No it's perfect as long as it doesn't try 6th on overrun
     
  23. James-a4tdi

    James-a4tdi Registered User

    14
    0
    1
    Sorry that's at razza1
     
  24. Marky007

    Marky007 A4 Sline

    581
    183
    43
    Mine was standard auto buddy
     

Share This Page

Do Not Sell My Personal Information