1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Yet another induction kit question

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by imported_DeadEye, Mar 23, 2005.

  1. imported_DeadEye
    Offline

    imported_DeadEye Guest

    [Mar 23, 2005]
    I have heard a couple of poeple say that installing an induction kit causes the MAF sensor problems and can make them fail.

    Why is this?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 21, 2014]

  3. RichA3Turbo
    Offline

    RichA3Turbo ...Watching you! Staff Member Moderator

    Joined:
    Jan 6, 2003
    Messages:
    5,090
    Likes Received:
    4
    [Mar 23, 2005]
    Oiled filters such as K&N CAN cause maf failures, however, mafs fail anyway...They are very fragile and that why Audi now offer a exchange MAF for £70 rather than forking out for £200.
    #2
  4. imported_DeadEye
    Offline

    imported_DeadEye Guest

    [Mar 24, 2005]
    Good answer! Thank you.

    The oil gets on the element!

    Vauxhalls give the MAF a blast when you turn the car off - this was supposed to "clean" the ellement. I assume Audi's don't do this?
    #3
  5. RichA3Turbo
    Offline

    RichA3Turbo ...Watching you! Staff Member Moderator

    Joined:
    Jan 6, 2003
    Messages:
    5,090
    Likes Received:
    4
    [Mar 24, 2005]
    No they dont. The trick is to only use a small coating of oil on the filter and clean the MAF once in a while!

    Rich
    #4
  6. imported_Pures3work
    Offline

    imported_Pures3work Guest

    [Mar 24, 2005]
    Ive been running an oiled ITG filter for about 20k miles now, not caused me any probs.

    But as Rich says, I made sure it was only lightly covered in oil b4 I installed it.
    #5

Share This Page