1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Vibrating idle?

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by Ade6, Apr 13, 2013.

  1. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 13, 2013]
    My a3 2.0 tdi when sat on tickover the car shakes, i have added a can of bg244 fuel cleaner along with a full tank and the engine seems smoother and it had a cambelt yesterday! (Used te lolypop tools) to time it up! The vibrating goes when i put it in gear and feel for the bite abit! I read the codes yeaterday and it said glow plug 3 curcit problem cleared the code and read it again today and it says glow plug 2 problem? Wondering if its either the dmf or maybe the injector loom? Any ideas? Car dosnt do it cold i dont think!
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Jan 26, 2015]

  3. SAiLO
    Online

    SAiLO Enthusiast VCDS Map User

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    945
    Likes Received:
    34
    [Apr 13, 2013]
    Might be the injector looms. VAG released a revised one at some point.
    #2
  4. benclothier
    Offline

    benclothier New Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    [Apr 13, 2013]
    Im having the same problem. Intermitant. Garage said today that no obvious faults with it. Dies it disapate when you turn your ac on?
    #3
  5. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 13, 2013]
    No! I have tried the ac! It has no effect on the vibration! Is the new loom diffrent to the one on the car now then? As im looking at a few on ebay! (New)
    #4
  6. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 13, 2013]
    The car seems to run fine from cold if i just let it tick over! If i drive and stop while its still cold its like its missing on a cylinder untill i rev the engine! Once the engine is warm it runs fine other than the vibration which is allways there hot or cold!
    #5
  7. max69vk
    Online

    max69vk Active Member

    Joined:
    Apr 3, 2012
    Messages:
    772
    Likes Received:
    47
    [Apr 13, 2013]
    They haven't set the torsion value correctly when doing the cambelt.
    The front cam needs to be finely adjusted using VCDS then the rear cam needs to be manually adjusted to the same position to match. This will be your issue.
    #6
  8. max69vk
    Online

    max69vk Active Member

    Joined:
    Apr 3, 2012
    Messages:
    772
    Likes Received:
    47
    [Apr 13, 2013]
    Forgot to say this will be your issue if its only occurred after the cambelt.
    #7
  9. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 13, 2013]
    The issue has allways been there since i got it! Thought the cambelt would sort it! Is the witing loom for the injectors the same as on the 170 bhp as my 140 bhp?
    #8
  10. benclothier
    Offline

    benclothier New Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    [Apr 13, 2013]
    My started after cambelt change!! Good on ya max. Any idea the prices involved in sorting it? I imagine audi would be best to do it as it was an independant that buggrd it up in the first place.
    #9
  11. max69vk
    Online

    max69vk Active Member

    Joined:
    Apr 3, 2012
    Messages:
    772
    Likes Received:
    47
    [Apr 14, 2013]
    Ade, the wiring loom is the same on a 140 & the 170. You can pick them up for around £60-70 on a well known auction site for a genuine part.

    Ben, find yourself someone local with VCDS using the forum map, its literally 3 bolts to loosen on each cam to adjust things.
    #10
  12. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 15, 2013]
    I shal be ordering a ser of glow plugs and the injector harnis today to see if that currs my problem! Fingers crossed!
    #11
  13. maffew
    Offline

    maffew Member

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Messages:
    58
    Likes Received:
    1
    [Apr 15, 2013]
    Mine is off to Audi today for this problem looking at. Will report back with what they find. Normally try diagnose things myself but to be honest I thought there's many things it could be and don't currently have time to check myself.
    #12
  14. Bramley
    Offline

    Bramley Member

    Joined:
    May 8, 2012
    Messages:
    261
    Likes Received:
    9
    [Apr 15, 2013]
    maybe the timing?
    #13
  15. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 15, 2013]
    Okay today i fit the new loom and new glow plugs and the problem is still there!, my vcds turned up today and i just lowerd the revs to aroun 800 rpm an it was abit better but was still there! The torsion value is 0.6
    so i have no idea! Im guessing the injectors are at fault! Anybody have any advise?
    #14
  16. maffew
    Offline

    maffew Member

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Messages:
    58
    Likes Received:
    1
    [Apr 15, 2013]
    As I say my car was going to Audi today for the exact same issue.
    I drove a couple of miles with the Audi workshop bloke with me and he felt the judder at idle (it's generally when it's warmed up I notice). I also had it in for seeing why the gear stick moves when I take my foot off the gas.

    Anyways - they said on the phone there's nothing they can find needs doing or that's at fault and that it won't run like a new car.

    I appreciate it won't run like a new car but I've been in other cars with same engine and this doesn't happen so :/ Not sure what to do now. It's just annoying - little things like this annoy me :p
    #15
  17. SAiLO
    Online

    SAiLO Enthusiast VCDS Map User

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    945
    Likes Received:
    34
    [Apr 15, 2013]
    My gear stick does the same thing. It's been doing it for a while. Maybe gearbox mounts are old?
    #16
  18. tdi-man
    Online

    tdi-man Well-Known Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    1,623
    Likes Received:
    50
    [Apr 15, 2013]
    800 rpm isn't that abit low ? I thought 840 was standard ?
    #17
  19. maffew
    Offline

    maffew Member

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Messages:
    58
    Likes Received:
    1
    [Apr 15, 2013]
    Yeah they did say they were cracking a bit but not to bother changing them yet. Not like a stealer to discourage you :p
    #18
  20. max69vk
    Online

    max69vk Active Member

    Joined:
    Apr 3, 2012
    Messages:
    772
    Likes Received:
    47
    [Apr 15, 2013]
    If you get the torsion & cam position right you can run the RPM really low, I've got mine at 780rpm & had it a 740rpm before where it was totally silent & vibration free!

    Do a search for torsion value in Google & you'll get all the info you'll ever need on to to set it. Make sure you use VCDS to check it (adjust the front cam) & then set the rear to match (by sight). Aim to get the value to 0.
    #19
    tdi-man likes this.
  21. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 16, 2013]
    I set the rmp to 700 to see what it was like and just made it quieter! Ive noticed that ny oil if filling up with i think is diesel! I think im going to try injector seals or tandem pump! It dosnt smoke when i start it! Only in verry cold mornings!
    #20
  22. tdi-man
    Online

    tdi-man Well-Known Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    1,623
    Likes Received:
    50
    [Apr 16, 2013]
    OMG turned my idle down to 800 and went on a run until warm and sharking at idle seams to have stopped. always check that your timing is bang on first .
    #21
  23. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 16, 2013]
    Had a play with the torsion value today and got it to 0.0 and then tweaked the exhaust cam and the car seems to idle a million timea better! Is there any way to get the rear cam 100% by using vcds as a guide?
    #22
  24. tdi-man
    Online

    tdi-man Well-Known Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    1,623
    Likes Received:
    50
    [Apr 16, 2013]
    u have to set flywheel to drop dead centre then adjust front cam and pin it then ajust rear cam until u can pin it
    #23
  25. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 16, 2013]
    I done the cambelt last week! I used the lolypop locking tool kit! And locked the crank in place ect! But it hunted just the same! I adjusted the torsion value to 0.0 but i just moved the rear cam untill i had it running better! But is there a wAy i can check it on vcds like the torsion value?
    #24
  26. tdi-man
    Online

    tdi-man Well-Known Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    1,623
    Likes Received:
    50
    [Apr 16, 2013]
    no I don't think so manual adjustment only
    #25
  27. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 16, 2013]
    Well i have the rpm set at 800 and it seems good! What consumption are you getting from your car?
    #26
  28. bigal23
    Offline

    bigal23 Member

    Joined:
    Aug 17, 2010
    Messages:
    206
    Likes Received:
    11
    [Apr 16, 2013]
    700 is so low I got to 777rpm any lower car would jolt 700 should be silent and smooth 777 for me was ok but pulling away was having to give it more revs and when cold was not great. your injectors or something must be good to run that low.


    tdi-man
    is that set when you replace the flywheel or set from factory?
    #27
  29. Ade6
    Offline

    Ade6 Member

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    [Apr 17, 2013]
    I had a play with my vcds last night and i have set my rpm to 800 im sure it says actual rpm is 720! But my spedo is sits on the line before the 1! Which i think is 800!
    #28
  30. tdi-man
    Online

    tdi-man Well-Known Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    1,623
    Likes Received:
    50
    [Apr 17, 2013]
    to set timing correctly and I have seen it done this way you set the flywheel to top centre by looking threw inspection hole once that is bang on adjust front cam and pin then adjust rear cam and pin .
    #29

Share This Page