1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

vapour/smoke on start up

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by dgannon69, Feb 3, 2006.

  1. dgannon69
    Offline

    dgannon69 Member

    Joined:
    Jul 29, 2005
    Messages:
    475
    Likes Received:
    0
    [Feb 3, 2006]
    on my A3 no matter if i start it from cold of hot i'm getting a cough of vapour or smoke (it doesnt smell at all)...

    Is this just because its very cold or shall i get it checked out?

    It's an 02 plate and has only done 22000 miles...

    Regards
    Dave
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 23, 2014]

  3. darnich
    Offline

    darnich Member

    Joined:
    Aug 26, 2005
    Messages:
    106
    Likes Received:
    0
    [Feb 3, 2006]
    Mine did this when I had a faulty coolant temp sensor.
    The mechanic said it did so because it got the fuel mix wrong (it is meant to be specific to the temp i.e. richer when it is colder to assist at startup - something like pulling the choke in older cars).
    It even gave me trouble firing it up occasionaly (once every 5-6 weeks).
    The trouble is locating the error because these sensors don't give up at once so it is not logged as an error in the ECU, and is not the same sensor that drives the temp gauge.

    anyway Dave, hope that helps
    #2
  4. dgannon69
    Offline

    dgannon69 Member

    Joined:
    Jul 29, 2005
    Messages:
    475
    Likes Received:
    0
    [Feb 3, 2006]
    ok then matey. i might just moan about it to audi and tell them i want it looked at as seen as its under warranty. the only problem is i worry about them driving it from my work to the dealship about 15 miles away...
    #3

Share This Page