1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

VAG COM to check bhp and correct engine parameters?

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by JD09, Feb 19, 2010.

  1. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    Hi guys,

    I have VAG COM and the correct lead etc. I have also done the usual small mods (autolocking, alarm bleeb and double click unlock).

    However, before I get the car mapped, is it possible to check how "well" the engine is, with regards to MAF readings, bhp and torque?

    If someone has the readings as they should be for normal parameters, as well as any print screens to show where exactly in VAG COM the data can be brought up, that would be greatly appreciated :)

    Just want to see if my car is running as it should be, or whether I have any pressure/boost leaks etc as I really wouldn't know if I have as I am still not use to the power!

    James
    #1
  2. 9099
    Offline

    9099 TDi? Liberties!

    Joined:
    Apr 28, 2009
    Messages:
    121
    Likes Received:
    0
    In vag com, click on the "engine 01" button. Next screen click "Measuring blocks". Then in each of the lines select block: 03, then 08.

    Then do this separately for block 11

    To log the runs there is a log button underneath. Please excuse me if I got the wrong blocks for your car. But that is how I got all the info I needed to start working on my remap.
    #2
  3. 9099
    Offline

    9099 TDi? Liberties!

    Joined:
    Apr 28, 2009
    Messages:
    121
    Likes Received:
    0
    Sorry for double posting... But you need to hit the marker button 3 times to do third gear runs; add this as the last step. ;-)
    #3
  4. Westy
    Offline

    Westy Double Dark Side! Diesel & 8P

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    17,295
    Likes Received:
    969
    #4
  5. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    I am sure that this will make more sense when I have VAG COM infront of me, lol!

    So I take it I need to have the cable plugged in and go for a drive? Sorry, N00B alert!!
    #5
  6. Westy
    Offline

    Westy Double Dark Side! Diesel & 8P

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    17,295
    Likes Received:
    969
    Plug cable in and go to engine and block 120, then click on log (give the file a name) then "start".

    Ideally to get a smooth graph/reading you want to get into 4th gear at about 1200 rpm on a straight road then floor it all the way up to the redline.

    You then copy and paste the info from your log file into the spreadsheet above and you will get a nice graph.
    #6
  7. The Challinor
    Offline

    The Challinor Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Messages:
    1,515
    Likes Received:
    218
    Noob question, but can you get your car to Autolock when you drive off. My GF's clio does it when she goes above 5mph, all I had to do was hold down the 'lock door button' on the dash and that activates it. Tried the same in the S3 'lock door button' with no luck !
    #7
  8. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    So plug cable in, log into VAG COM and do the selections, then go out in the car and press "start" when I'm in 4th at 1200?
    #8
  9. Westy
    Offline

    Westy Double Dark Side! Diesel & 8P

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    17,295
    Likes Received:
    969
    You can onlydo it with VAGCOM on the Audi mate. I had a clio 182 and it was well easy just to hold the button down to activate/ deactivate.
    #9
  10. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    With VAG COM. By memory you're close by. Simple case of plug in, run a few quick programs and gives you options to change the coding to a new figure which brings the options into play.

    My Clio having autolock was the main reason for me doing my S3 as well :)
    #10
  11. Westy
    Offline

    Westy Double Dark Side! Diesel & 8P

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    17,295
    Likes Received:
    969
    What I tend to do is find a layby or somewhere to pull over before doing my run, then I start the logging and pull off. You can always cut out all the **** from the log file afterwards. You will only be interested in the smooth climb of revs from 1200 to redline in the log file.
    #11
  12. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    I have a private racetrack near by so will click start like you say. Thinking 12pm tonight, lol.

    (If anyone fancies a run out on the M60, I'll be at junction 18 tonight ;))
    #12
  13. Westy
    Offline

    Westy Double Dark Side! Diesel & 8P

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    17,295
    Likes Received:
    969
    I tend to put the laptop on the back seat or close the lid so it doesn't temp you to look at it while you're logging at speed!
    #13
  14. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    Lol, good point well made! Actually thinking about it there are tunnels near me with a layby at each end. Perfect.
    #14
  15. The Challinor
    Offline

    The Challinor Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Messages:
    1,515
    Likes Received:
    218
    Yer it will be the same as the GF's 1.2 clio expression lol, don't really know much about VAGCOM - they expensive?
    #15
  16. The Challinor
    Offline

    The Challinor Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Messages:
    1,515
    Likes Received:
    218

    Yer i'd fancy doing mine as well, not imperative though. Cause I not got VAGCOM lol
    #16
  17. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    VAG COM is the software chap, be perfectly happy to do it for you. Not rocket science and I have the cable, but only if you are happy for me to do it mate.
    #17
  18. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    #18
  19. The Challinor
    Offline

    The Challinor Well-Known Member

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Messages:
    1,515
    Likes Received:
    218

    Had a brief read, seems like you can do a fair bit of usefull stuff. Why did Audi not just enable "auto lock" as default though or at least give you a option lol. Think i may take you up on your offer, yer i'm local - just a bit down the A34
    #19
  20. sportstractor
    Offline

    sportstractor Chugger

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    2,715
    Likes Received:
    31
    im doing the same thing,

    most details are on rosstech site. good one to try is meauring blocks 115, this does requested boost and actual boost i believe. So basically says if you have boost leak, which is what mine is complaining off. Most likely the DV id say but im also a audi 'noob'

    like said just click log, when you start testing and it will produce a spreadsheet which will give you an idea of whats going on. You can find the logs under the vagcom directory under 'program files'
    #20
  21. ianysm
    Offline

    ianysm Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    1,003
    Likes Received:
    0
    Once you have a maximum MAF reading you divide it by 0.8 to get horse power

    Mine works out at 250bhp (stage one remap)

    200g/s MAf reading at about 5700rpm
    #21

Share This Page