1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Turbo time

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by chris1988brown, Apr 22, 2010.

  1. chris1988brown
    Offline

    chris1988brown Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    578
    Likes Received:
    6
    [Apr 22, 2010]
    Hi guys my turbo has finaly give up, I've caught it atvthe right time as just thecwaste gate is stuck on full boost, so my question is: were can I get a hybrid turbo? How much? And what els do I need to get it runnin spot on apart from another map? Also what power will I see after fitting it?

    It for a 2007 170 2.0tdi

    cheers chris
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Nov 28, 2014]

  3. N8
    Offline

    N8 Kowalski Details VCDS Map User

    Joined:
    Jul 4, 2007
    Messages:
    17,163
    Likes Received:
    692
    [Apr 22, 2010]
    Has anyone done a Hybrid 170?
    #2
  4. Boydie
    Offline

    Boydie Boycie VCDS Map User

    Joined:
    Dec 24, 2006
    Messages:
    2,859
    Likes Received:
    194
    [Apr 22, 2010]
    send devonmikeyboy a pm - our local deisel guru!
    #3
  5. chris1988brown
    Offline

    chris1988brown Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    578
    Likes Received:
    6
    [Apr 22, 2010]
    Will do cheers guys
    #4
  6. akash_sky1
    Offline

    akash_sky1 Active Member

    Joined:
    Nov 14, 2009
    Messages:
    1,191
    Likes Received:
    5
    [Apr 22, 2010]
    Had some problem in my Bora and it gave better torque lower down and made the new turbo even after the remap feel weak below 1800rpm!
    turbodynamics i think in Sheffield also do hybrids. But from what i;ve heard avoid Allard
    #5
  7. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 22, 2010]
    I don`t know of anyone who has made a hybrid PD170 turbo as the few people i know who have heavily tuned a PD170 have just dump the stock turbo and fitted something much bigger like a GTB2260VK and gone for 300 bhp. Saying that the hybrid you hear most people fit have only had a 56mm wheel fitted in the exhaust side so no reason it cannot be done to a PD170 turbo. To guess at a price to modify a new stock turbo £1300-£1500 where as a GTB2260VB can be bought for less then a £1000 but then a new manifold needs to be sorted plus modifications to the down pipe. Companies to email to modify a stock PD170 turbo in England would be Turbo dynamics or CR Turbos which i would go with CR turbos or you can try Finturbo in europe who modified my last turbo and where very good and have a great reputation in the heavy turbo mod group. Other then a turbo and new remap you will need a remap on your DSG box which is the main limiting factor on your car. You can get uprated clutch packs for the dsg box but they are £2000 + to buy before fitting which no doudt JBS has copied buy now or can buy them in from HPA and call them their own. Bosio sale bigger nozzles for your car as well by the way .....
    #6
  8. chris1988brown
    Offline

    chris1988brown Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    578
    Likes Received:
    6
    [Apr 22, 2010]
    Cheers for that mate gonna do some enquirin tomorra now I've got the numbers off the turbo
    #7
  9. HIGGINS
    Offline

    HIGGINS Member

    Joined:
    Mar 11, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    15
    [Apr 22, 2010]
    Ive just had a brand new turbo fitted today as mine sounded like a police siren haha was free under warranty from the garage :D should last me a while im just waiting a few days for it to bed in
    #8
  10. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 22, 2010]
    You don`t bed in turbos, they either work or brake.
    #9
  11. HIGGINS
    Offline

    HIGGINS Member

    Joined:
    Mar 11, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    15
    [Apr 22, 2010]
    well the garage told me to becareful and give it a couple of days :S ayone else got any thoughts on this?
    #10
  12. Sarah's A3
    Offline

    Sarah's A3 MODERATOR V6 S3 Hybrid Staff Member Moderator

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    5,920
    Likes Received:
    28
    [Apr 22, 2010]
    nope, doesnt need to be bedded in, I had 3 so know (and no... they didnt need replacing because I didnt bed in before you say lol)
    #11
  13. scottie123
    Offline

    scottie123 (●̮̮̃•̃) (●&# VCDS Map User

    Joined:
    Oct 4, 2008
    Messages:
    1,972
    Likes Received:
    2
    [Apr 22, 2010]
    Devonboymikey :icon_thumright:

    Dealers :blahblah1:
    #12
  14. luke1987
    Offline

    luke1987 Air Ride is for Ballers!!

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    612
    Likes Received:
    72
    [Apr 23, 2010]
    I camt believe ur turbo is fu**ed after 3 years man, isn't that an issue wiv audi?
    #13
  15. Phatboyruss1
    Offline

    Phatboyruss1 Member

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    71
    Likes Received:
    3
    [Apr 23, 2010]
    Hi all, my turbo has just been replaced with a hybrid just over a week ago (Remapped '53 2.0 tdi sport) and the boost isn't coming in as early as before and also 5th and 6th gear feel lifeless, will I need a new map on the car?

    One of the problems I had before was the car going into limp mode (overboost limit exceeded), and the problems back... its done it at around 70-80mph but it did it twice last night once at 30 going uphill in traffic and again at 70 (ish). The cars going back to the garage Saturday morning. Has anyone got any ideas what could be the cause?

    Cheers in advance
    #14
  16. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 23, 2010]
    You have changed your turbo for one that flows more air so yes of coarse it will need to be mapped properly, that is why the car keeps going into limp mode for.
    #15
  17. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 23, 2010]
    You bed in an engine as there are moving parts that touch each other that need to wear in a smooth surface and harden. A turbo has no moving parts that touch as everything floats on a bed of oil.
    #16
  18. navnayyar
    Offline

    navnayyar Member

    Joined:
    Mar 23, 2008
    Messages:
    786
    Likes Received:
    0
    [Apr 23, 2010]
    #17
  19. navnayyar
    Offline

    navnayyar Member

    Joined:
    Mar 23, 2008
    Messages:
    786
    Likes Received:
    0
    [Apr 23, 2010]
    aw and on the bedding in thing. you was told to be careful to allow it to oil up properly :icon_thumright:
    #18
  20. alfiejts
    Offline

    alfiejts Member

    Joined:
    Jul 8, 2006
    Messages:
    352
    Likes Received:
    4
    [Apr 23, 2010]
    The manual says you should let it idle for two minutes after running it hard before you turn the engine off th let the turbo cool - otherwise the oil boils and it overheats and causes damage to the bearings.

    I'll bet not many people do that... Same with any turbo not just Audi....

    I don't see many other cars sat idling at the motorway services when I'm waiting for mine to cool down for a couple of minutes after three hours blasting down the motorway...
    #19
  21. chris1988brown
    Offline

    chris1988brown Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    578
    Likes Received:
    6
    [Apr 24, 2010]
    #20
  22. smudge_don
    Offline

    smudge_don Active Member

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    9
    [Apr 24, 2010]
    Hmmm, i was deciding whethe to go down the hybrid route for mine or get something bigger

    I'm gonna be taking my car to AMD in Essex soon Chris, i'll let you know what they say about it all
    #21
  23. navnayyar
    Offline

    navnayyar Member

    Joined:
    Mar 23, 2008
    Messages:
    786
    Likes Received:
    0
    [Apr 24, 2010]
    yep straight plug and play no need to change anything. Its only the internals that are changed like compressor wheels, bearings etc. Ive got a intercooler on now and running 1.8bar happiliy. still need to get around to getting it on a RR ive only held back because I keep modding it. Am thinking uprated injectors but the quiet expensive. but all I know is that a standard s3 cant pull away from me, so am well chuffed and around town driving easy im getting around 36MPG. love it :jump:
    #22
  24. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 24, 2010]
    @navnayyar I didn`t realise you had a PD170 ? Bosio do uprated injectors PD170 injectors called PPD i can get you. Go on you know you want to really :eyebrows:
    #23
  25. navnayyar
    Offline

    navnayyar Member

    Joined:
    Mar 23, 2008
    Messages:
    786
    Likes Received:
    0
    [Apr 24, 2010]
    Na mate i have 140pd bkd. Any recomendations for injectors on that? What flow rate?
    #24
  26. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 24, 2010]
    Only uprated injectors out for the PD140 at the moment are Bosio P1287+ which are +25% flow. I have a spare set of nozzles ready fitted in some injector bodies if your interested.
    [​IMG]
    #25
  27. chris1988brown
    Offline

    chris1988brown Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    578
    Likes Received:
    6
    [Apr 25, 2010]
    Bloody he'll if ur's has s3 kind of power my 170 should be awsome
    need it all doin this week so gonna get a price on turbo from turbo soloutions who is local and ring local tuner get it sorted n
    hopfully be on the road again next week
    end:)
    #26
  28. Phatboyruss1
    Offline

    Phatboyruss1 Member

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    71
    Likes Received:
    3
    [Apr 25, 2010]
    I knew it was silly question.... :laugh:

    Thanks for the response, much appreciated

    Had the codes read and I am getting 2 fault codes come up

    19463 Camshaft position sensor (G40) No signal intermittant

    16683 Boost pressure regulation:Control range not exceeded.

    Guess the cam sensor wouldn't be hepling matters... can it be changed without taking the cambelt off or are the garage trying to add the cambelt swap in?

    The car already has a remap on it (before the turbo change), would a live/rolling map be more beneficial and can anyone recommend a company.

    Cheers
    Last edited: Apr 25, 2010
    #27
  29. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 25, 2010]
    What part of the country do you live ?
    #28
  30. Phatboyruss1
    Offline

    Phatboyruss1 Member

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    71
    Likes Received:
    3
    [Apr 25, 2010]
    South Bedfordshire mate
    #29
  31. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 26, 2010]
    AMD,Jabba and APS are the main ones that spring to mind. Personally i would go to APS or AMD as Jabba tuned diesel cars always seem to smoke a lot.
    #30
  32. chris1988brown
    Offline

    chris1988brown Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    578
    Likes Received:
    6
    [Apr 29, 2010]
    Stage 2 hybrid sorted £890 all in can't wait to get it fit n maped also gettin dsg map at same time let the fun times begin
    #31
  33. devonmikeyboy
    Offline

    devonmikeyboy As far from JBS as possible !

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    7
    [Apr 29, 2010]
    Thats a good price for a hybrid and £200 cheaper then what Fr+rtuning wanted !
    #32
  34. chris1988brown
    Offline

    chris1988brown Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    578
    Likes Received:
    6
    [Apr 29, 2010]
    Ye mate did what u said n got it through work made a nice differance to the price:) cant wait too see what it's like the power before was more than enough but with the actuator on the turbo goin I thought I may aswell upgrade while I'm at it:) will get it on the rollers probs a weeknor two after the map see what she's makin
    #33
  35. SAiLO
    Offline

    SAiLO Enthusiast VCDS Map User

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    940
    Likes Received:
    34
    [Apr 29, 2010]
    Do hybrids last longer than the oem units on BKD? I'm just going to replace my old turbo @46.000 miles since it sounds like a meat mincer and it was throwing me overboost errors.
    #34

Share This Page