1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tranction control light and ABS light

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by S90GAV, Apr 20, 2008.

  1. S90GAV

    S90GAV Member

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Messages:
    556
    Likes Received:
    8
    these have both came on at the same to time when i was driving, had a look in the nad book but didnt say anything. tunr the engine off and on and it dissapears but come back a whilke later.

    does anyone know wut it means?
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. S3Steve

    S3Steve Active Member

    Joined:
    Sep 7, 2005
    Messages:
    1,598
    Likes Received:
    14
    Check your brake fluid level mate, this happened to mine in the past.
     
  4. S90GAV

    S90GAV Member

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Messages:
    556
    Likes Received:
    8
    will do bud
     
  5. benr

    benr Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Messages:
    819
    Likes Received:
    1
    check brake like switch and brake bulbs. common porblem
     
  6. djmotorsport

    djmotorsport Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Jan 31, 2003
    Messages:
    78
    Likes Received:
    0
    I have exactly the same issue - Got myself VagCom which says it's the rear right ABS sensor - Which I spent an hour trying to remove this afternoon - It's a 5mm Allen Key head which is supposed to tightened to 8nm, but I can't shift it. Gave it a liberal spray of WD40 and left it for later :-( Anyone else had to replace one, and if so, how did you get it out!
     
  7. S90GAV

    S90GAV Member

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Messages:
    556
    Likes Received:
    8
    had it on vagcom, but no faults has come up.
     
  8. S£

    S£ Member

    Joined:
    Mar 3, 2008
    Messages:
    683
    Likes Received:
    0
    I don't know if this is the same sort of thing but a couple of times on mine if i put my foot down trough the gears the traction light has come on and stayed on till i turn the car off and start it again, anyone know what this is?? I'm not talking about 1st or 2nd gear either i comes on randomly in 5th or 6th....
     
  9. mattashforth

    mattashforth Member

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    i had this on my 2000 s3 (abs and traction light) came on as and when it wanted to for no reason.on mine it was the longitudual g-force sensor up the wall.to get to it take out the glove box and its just a realay up in the top left corner (near the airvent) cost me 110pound for a new one tho!
    hope this helps
     
  10. Starry

    Starry S3 amd map,coilovers,upgraded heldex,lcr spliter..

    Joined:
    Apr 11, 2007
    Messages:
    230
    Likes Received:
    0
    i had this happen and it was a speed sensor. and it showed up on vagcom on mine.
     
  11. eagle_s3

    eagle_s3 Member

    Joined:
    Apr 6, 2007
    Messages:
    81
    Likes Received:
    0
    I also have this fault. diagnostics said it was the longitudinal sensor. There are two sensors that show as this fault, one is the longditudinal the other is the lateral.
    One behind the glove box as has perviously been said. The other I believe is in the steering column.
    Sadly they both show up as the same fault so you can't tell which one is the faulty one.

    Anyway, like I said i've had both of them replaced. I still have the lights coming on tho. Totally at random, they come on and stay on. They clear once the engine is switch off and on.

    It's very annoying to have these lights coming on and no clear answer.

    I've had the car checked for faults again but nothing comes up. (it was checked when the lights were off)

    My next line of thought was to get the garage to check the abs sensors when it's in for it's next service, could end up spending large sums on labour chasing this fault.
     
  12. benr

    benr Member

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Messages:
    819
    Likes Received:
    1
    did u check what i said?.

    as this happened to me and all i needed to do was reseat the bulbs correctly...
     
  13. S90GAV

    S90GAV Member

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Messages:
    556
    Likes Received:
    8
    checked brake fluid and bulbs but problems is still there. does anyone have the part number for the longditudinal and lateral part?

    will it cause any longterm problems to drive with the lights on?
     
  14. c16wko

    c16wko Member

    Joined:
    Dec 9, 2007
    Messages:
    71
    Likes Received:
    0
    mine has same problem. was the abs module. and a big bill £££
     
  15. S90GAV

    S90GAV Member

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Messages:
    556
    Likes Received:
    8
    ive had a error code on vacom with longditudinal
     
  16. S90GAV

    S90GAV Member

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Messages:
    556
    Likes Received:
    8
    just ordered a longditudinal sensor fro my local audi. was £113.40 incl VAT
     
  17. S90GAV

    S90GAV Member

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Messages:
    556
    Likes Received:
    8
    just fitted this about an hour ago. fitting went ok, apart from dropping the nut for the bracket haha
     
  18. Mean Green Machine

    Joined:
    Oct 10, 2007
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    Ive had the same thing with just the ABS light coming on amber!! very frustrating!!
     

Share This Page