1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Traction control not working !

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by stevess3, Jul 23, 2007.

  1. stevess3
    Offline

    stevess3 Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    [Jul 23, 2007]
    The traction control isn't working on my s3 its a 2000 model, I have a warning light on the dash that dosen't ever go off ? The esp button makes no difference when pressed

    This car has been in a hedge but suspension etc are undamaged what is the likely cause ? a sensor ?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 22, 2014]

  3. mwstewart
    Offline

    mwstewart Member

    Joined:
    Sep 6, 2005
    Messages:
    199
    Likes Received:
    0
    [Jul 24, 2007]
    Is the MAF functioning/plugged in?
    #2
  4. nickelvery
    Offline

    nickelvery RS4 B5 380bhp

    Joined:
    Feb 25, 2007
    Messages:
    545
    Likes Received:
    0
    [Jul 24, 2007]
    Yeah I had this on mine for a short while. The first time it happened I had left my MAF unplugged. VAGcom has found a fault with my MAF so the second it was plugged in but went away after a while. Have you got VAGcom?
    #3
  5. stevess3
    Offline

    stevess3 Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    [Jul 24, 2007]
    Sorry whats vagcom ? i'm new to audi's !

    where can i find the maf sensor ?
    #4
  6. Jonesy
    Offline

    Jonesy Member

    Joined:
    Jun 27, 2004
    Messages:
    570
    Likes Received:
    1
    [Jul 24, 2007]
    i got the same problem mines almost always on, ive been told the sensor is stupid expensive so im leaving mine for the time being, think its the laterial acceleration sensor (g200) and its located under the steering wheel to the right i think.
    #5
  7. Stan 24v
    Offline

    Stan 24v Member

    Joined:
    Jul 13, 2007
    Messages:
    115
    Likes Received:
    0
    [Jul 24, 2007]
    Vag-Com is diagnostic software for all VAG cars www.vag-com.com

    Its the same stuff the dealers use and charge you £50 a time for the privilige!!

    Where are you based?
    #6
  8. stevess3
    Offline

    stevess3 Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    [Jul 24, 2007]
    I'm far down in cornwall !

    I'll have a look for that sensor and check out that site
    #7
  9. nickelvery
    Offline

    nickelvery RS4 B5 380bhp

    Joined:
    Feb 25, 2007
    Messages:
    545
    Likes Received:
    0
  10. stevess3
    Offline

    stevess3 Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    [Jul 24, 2007]
    How much is the software ?

    first clicky doesn't seem to work for me ?

    is it worth getting the software and i guess a comms lead if your an audi owner
    #9
  11. Stan 24v
    Offline

    Stan 24v Member

    Joined:
    Jul 13, 2007
    Messages:
    115
    Likes Received:
    0
    [Jul 24, 2007]
    Do some research first mate. The prices are on the website, and the genuine stuff is around £200 iirc, but thats only 4 or 5 visits to Audi, so depends how flash youre feeling.

    You can get copy leads on ebay though.
    #10
  12. stevess3
    Offline

    stevess3 Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    [Jul 25, 2007]
    It may be worth buying then, I'm guessing that in a couple of years it will pay for itself ?
    These s3's are far more complicated than i first thought, anyway before i start buying software i need to attend to soem other problems first

    Thnaks for all your help !
    #11
  13. jcs356
    Offline

    jcs356 Brum brum

    Joined:
    Jun 14, 2004
    Messages:
    2,684
    Likes Received:
    36
    [Jul 26, 2007]
    I had the g200 sensor go on mine - VAG.com should confirm this. First symptoms are that the light comes on intermittently then after a while it just stays on. The part is about £100 and it is fitted under the steering column in facelift cars as part of the 'combi sensor' module. An hour or so to fit but be prepared for some scraped knuckles. Worth knowing that there is a Torx screw head in the mounting bolt under the dash...
    #12
  14. Jonesy
    Offline

    Jonesy Member

    Joined:
    Jun 27, 2004
    Messages:
    570
    Likes Received:
    1
    [Jul 26, 2007]
    jcs356 hi m8 is there a part number for this as i would like to order asap just dont feel safe driving around without any of the safety aids working.

    thx
    #13
  15. mastayoda
    Offline

    mastayoda Member

    Joined:
    Jun 16, 2007
    Messages:
    86
    Likes Received:
    0
    [Jul 26, 2007]
    i have this too, as it goes. Will get round to it one of these days. But it is so intermittant at the moment - i cant really justify the expense. Ill wait until it happens more oftern then not on a cold start and then change it.
    #14
  16. nickelvery
    Offline

    nickelvery RS4 B5 380bhp

    Joined:
    Feb 25, 2007
    Messages:
    545
    Likes Received:
    0
    [Jul 26, 2007]
    You can get the full copy of VAGcom for £50, just download the latest version off http://www.ross-tech.com/

    Then buy the lience for £50.

    As for the cable just buy it off ebay. You shouldn't have to pay more than £20.

    You can do all Audi's, most VW and Seat's too.

    Very useful.

    Hope this helps.
    #15
  17. mastayoda
    Offline

    mastayoda Member

    Joined:
    Jun 16, 2007
    Messages:
    86
    Likes Received:
    0
    [Jul 26, 2007]
    im defo gunna get this, im worried my MAF may have said ceeyaa have a nice journey as my fuel consumption is like 25mpg at the moment after a remap!
    #16
  18. stevess3
    Offline

    stevess3 Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    [Jul 26, 2007]
    Thanks to some advice from Stan , I've decided to get some bits off ebay and have a look
    i have found a lead and software for around £30 delivered from the uk and not from Hong Kong !

    I think most of my trouble is due to the fact i have bought mine crashed, Its not to badly damaged and its going to be repaired asap but i think this maybe part of the trouble

    I have heard that if the accident is in the crash register it may be that i can never reactivate the traction control ? this dosen't sound right ? Dose anyone know ?
    #17
  19. jcs356
    Offline

    jcs356 Brum brum

    Joined:
    Jun 14, 2004
    Messages:
    2,684
    Likes Received:
    36
    [Jul 27, 2007]
    Erm, I'm away on my travels at the mo so I don't have my invoice with me. However it is definitely worth checking via VAG.com to find out which sensor it is - there is both a lateral and a longitudinal sensor, both of which can fail and result in these symptoms. They are expensive (approaching £100 each) so you need to make sure that you are buying the correct one.

    There is some more info in this thread:
    http://www.audi-sport.net/vb/showthread.php?t=37547
    #18
  20. vrbob
    Offline

    vrbob Thats no Moon, Thats a space station!

    Joined:
    Jun 19, 2007
    Messages:
    2,362
    Likes Received:
    158
    [Jul 27, 2007]
    Whilst playing around with my car after cleaning the throttle body i noticed that when i unclipped the temp sensor the esp light came on and would not go off so maybe this is the fault you are getting.

    Vagcom should let you know as that is what i have just had confirmed on my S3 so am looking into getting my own vagcom now after the good advice from Nickelvery.

    Mastayoda : What remap did you get done on your S3 + how much did it cost and where from??
    #19
  21. Jonesy
    Offline

    Jonesy Member

    Joined:
    Jun 27, 2004
    Messages:
    570
    Likes Received:
    1
    [Jul 27, 2007]
    hi i own vagcom and it defiantly says laterial sensor, may go to audi and order 2moro morning, if i find out code ill post abck here.

    #20
  22. Jonesy
    Offline

    Jonesy Member

    Joined:
    Jun 27, 2004
    Messages:
    570
    Likes Received:
    1
    [Jul 31, 2007]
    bought the laterial sensor cost 106 quid, gonna attempt to fit and hope it fixes the problem. if anyone interested part no. is 1j2 907 639

    Allan
    #21
  23. stevess3
    Offline

    stevess3 Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    [Aug 5, 2007]
    Now my vag com has arrived i have found the same fault with mine

    under the abs section its say lateral acceleration sensor . i cleared the fault code and the esp light went out but after turning the ignition off then on again it was back with the same fault code

    Dose any one have a picture of this sensor etc for the pre face lift s3 ?
    #22

Share This Page