1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Temp gauge not moving?

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by S3-Oski, Nov 13, 2008.

  1. S3-Oski
    Offline

    S3-Oski Member

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    484
    Likes Received:
    4
    [Nov 13, 2008]
    Hi all just picked up my S3, over the moon with it bar a few niggles, one thing i have jut noticed is my temp gauge did not move all the way home,any way obviously need it sorted,

    Could it be the thermostat? where would this be located,and how much and where can i get one please? if that sounds like the cause,Would it be easy for some one to fitwhos not a mechanic, thanks,
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 17, 2014]

  3. abdus
    Offline

    abdus Top Gear VCDS Map User

    Joined:
    Apr 30, 2007
    Messages:
    1,826
    Likes Received:
    1
    [Nov 13, 2008]
    how long was the drive? it does take some time to start moving, esp in the cooler weather.
    #2
  4. AndyMac
    Offline

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2003
    Messages:
    9,833
    Likes Received:
    30
    [Nov 13, 2008]
    Temp sender is my guess (as usual). £20 from Audi dealer.
    Do the climate control trick to check it's not a faulty gauge. With the car running hold in the recirc and up arrow buttons. The display will change to "1" then use the up arrow to pump the number up to 49 and press recirc again. The display will then show you the temp. Press recirc & up again to revert back to normal.
    #3
  5. S3-Oski
    Offline

    S3-Oski Member

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    484
    Likes Received:
    4
    [Nov 13, 2008]
    Hi mate it was a few hours from, surrey to Essex, so im thinking its got to be wrong as it did not move at all,
    #4
  6. S3-Oski
    Offline

    S3-Oski Member

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    484
    Likes Received:
    4
    [Nov 13, 2008]
    Hi are they easy to fit yourself? if the control trick works does that mean it could be the sender? thanks for your reply
    #5
  7. abdus
    Offline

    abdus Top Gear VCDS Map User

    Joined:
    Apr 30, 2007
    Messages:
    1,826
    Likes Received:
    1
  8. AndyMac
    Offline

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2003
    Messages:
    9,833
    Likes Received:
    30
    [Nov 14, 2008]
    No the CC readout gets it's info from the same temp sender, it's just more accurate and will prove whether it's the temp sender (same low reading as the gauge) or a duff gauge on the dash (90-100 degrees shown on the CC).
    #7
  9. S3-Oski
    Offline

    S3-Oski Member

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    484
    Likes Received:
    4
    [Nov 16, 2008]
    Hi andy i tired the trick could not get it to work or do you hold all the ups?

    not to sure if ive done it correctly, im ordering a temp sender in the week so i will get that changed then if it does not work i know its something else cheers,
    #8
  10. S3-Oski
    Offline

    S3-Oski Member

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    484
    Likes Received:
    4
    [Nov 22, 2008]
    Hi all just to any1 with the same problem, i had a temp sender fitted curred porblem! temp gauge now working fine!!
    cheers
    #9
  11. AndyMac
    Offline

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2003
    Messages:
    9,833
    Likes Received:
    30
    [Nov 23, 2008]
    Glad you got it sorted. Maybe the 49 trick is different in the A3 but that sequence works on my B5.
    #10
  12. S3-Oski
    Offline

    S3-Oski Member

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    484
    Likes Received:
    4
    [Nov 23, 2008]
    Hi Andy thanks for your help on this, im not too sure on the temp trick could not get it to work, but knowing me im doing it completly wrong:think:

    But thanks again for the suggestion you were bang on! Cheers:beerchug:
    #11
  13. Cossie_boy
    Offline

    Cossie_boy Member

    Joined:
    Mar 29, 2007
    Messages:
    472
    Likes Received:
    3
    [Nov 29, 2008]
    Mines been not going very high latley, someone once told me a faulty sender and reading on the gauge can cause problems, as in sending incorrect signals to the ECU, anyone know?

    Should prob get one, so they are about £20 from Audi?
    #12

Share This Page