1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

tapping noise from engine

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by deejames, Aug 6, 2013.

  1. deejames

    deejames Member

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    71
    Likes Received:
    0
    Hi,

    first of all apologies if i`m going over old ground but although i did find other posts i did`nt find anything specific to my engine.

    When i gave a friend a jump start today i noticed a tapping noise coming from either the top or possibly front of the engine that i can only hear with the bonnet open. The car is a 1998 A4 Avant 1.8 petrol.

    Sounds like tappets to me although i`m not expert! Any ideas?
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. Mike_B

    Mike_B Active Member

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    416
    Likes Received:
    38
    Injectors?
     
  4. Bradderz_1988

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,583
    Likes Received:
    163
    Oil pressure or worn cam chain tensioner ???
     
  5. jbh

    jbh TDi lover

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    1,223
    Likes Received:
    133
    this would be my bet
     
  6. Iceash

    Iceash Member

    Joined:
    Mar 22, 2012
    Messages:
    391
    Likes Received:
    10
    Sticky tappet?
     
  7. Topplumb1

    Topplumb1 Member

    Joined:
    Jun 25, 2011
    Messages:
    84
    Likes Received:
    0
    I have the same tapping noise from my engine (1999 A4 1.8 tqs) a few months ago replaced the cam chain tensioner - tapping is exactly the same, so now looking at replacing oil pump in the near future, this is a major job though as I am still doing lots of research on this. Hope it cures the annoying rattle when I eventually do do it, may even do the water pump and thermostat too as people have suggested to me on here.
     
  8. Iceash

    Iceash Member

    Joined:
    Mar 22, 2012
    Messages:
    391
    Likes Received:
    10
    have you not tried a flush? That fixed my tqs tapping
     

Share This Page